Menu Zavřít

Beskydy ožívají

19. 3. 2018
Autor: Euro.cz

Doby černookých bačů jsou ty tam, Radegast bdí i nad hojností v místních restauracích.

Moravskoslezská část Beskyd je nádherná. Z Ostravy je to kousíček, z Brna o přijatelný kus dál. Cesta z Prahy sice zabere čtyři hodiny, ale na pár dní dovolené v horách i údolích, kde se donedávna pásly ovce a život tam byl stejně drsný jako zdejší počasí, se vyplatí vyrazit i z hlavního města.

Cestou se přímo nabízí zastávka v prostějovské kavárně Canall – coffee boutique vintage (Wolkerova 27, Prostějov), která vám jízdu příjemně rozdělí. Zajížďka je minimální, zdejší káva skvělá, baristé nejmilejší široko daleko a dorty v chladicí vitríně jen sotva přejdete bez povšimnutí. Tahle kavárna pro mě nadále zůstává nepochopitelným zázrakem uprostřed tohoto smutného města. Možná proto je plná lidí i ve všední den dopoledne. Je tam zkrátka krásně a na vše, co se děje kolem, tam snadno zapomenete.

Pokud s gastronomickými zážitky nechcete čekat až do hor, stavte se v Olomouci. Ať si Michelin říká, co chce, Entrée Restaurant (Ostravská 1, Olomouc) je pro mě nejlepší restaurací v České Republice, co na tom, že je na Hané. Tak originální skvěle ochucené jídlo za bez váhání přijatelnou cenu nikde jinde u nás nedostanete. Dejte si rychlý oběd po cestě nebo celé degustační menu a vždy budete odcházet spokojeni.


Lokálnost v Praze je blbost, říká michelinský šéfkuchař Punčochář

 Šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář


Anebo na sebe buďte přísní a omezte se na horskou gastronomii. Při posledním výletě jsem nestačila zírat, jak se zdejší restaurace vypracovaly, začaly přemýšlet lokálně a nabízí víc než jen řízek nebo halušky. A nemusíte zdaleka jen na Miuru (Čeladná 887, Čeladná). V luxusním království na úpatí Ondřejníku vládne už několik let šéfkuchař Michal Göth. Při své práci sází na místní suroviny, které nejlépe vynikají v degustačním menu Chuť Beskyd. Nebojte se ani vegetariánského degustačního menu, které je jasným důkazem, že smažák s bramborem není na cestách jedinou bezmasou volbou. Výhled do okolí bere dech stejně, jako umělecká díla, která zdobí Hotel Miura. Originály Basquiata, Dokoupila, Hirsta, Richtera nebo Warhola se k jídlu podávají zcela zdarma.

Kávu si pak můžete dát v kavárně, která se nachází v budově bývalé kovárny a jmenuje se zrovna tak. Kovárna (Čeladná 724, Čeladná) je krásně zrekonstruovaná i vybavená, nabízí sortiment místních dobrot, jako jsou medy, marmelády a sirupy z nedalekého okolí, ale díky spolupráci s pražskou Prosekárnou také nebývale širokou nabídku prosecca, které se vám někde v horské chatě ještě bude hodit. Mají tam báječné povidlové i ovocné koláče a výběrovou i italskou kávu. Příprava kávy má ještě mezery, ale díky vší té kráse kolem se dá snadno přimhouřit oko.


Šéfkuchař La Veranda David: Mými inspektory jsou hosté

 Šéfkuchař restaurace La Veranda Radek David


Skromnější verzí toho dobrého, co okolní hory nabízejí, najdete v Rekovicích (Trojanovice 2, Trojanovice). Samotná budova hotelu je docela úkaz. Nádherná citlivá architektura zasazená do kopců nedaleko frenštátských skokanských můstků je zajímavá tím, že se o ni postarala obec. Hotel i jeho restaurace jsou obecní a fungují překvapivě dobře. Ceny jsou mírné, takže si návštěvu mohou dovolit i místní. Na menu najdete potoční pstruhy od pana Halamíčka z Rožnova, vyzrálé hovězí od pana Tichého z Háje ve Slezsku i pohanku ze mlýna pana Šmajstrly. Určitě si dejte bramborové placky s borůvkami!

KL24

Povinnou výletní destinací je Štramberk. Malé město, jehož dominantou je hradní věž Trúba, je krásné. Důvodem návštěvy však není obdiv opečovávané obce, ale „Štramberské uši“. Kornoutky z perníkového těsta připomínající lidské uši, které podle pověsti našli v roce 1241 Štramberčané v pytlích poražených Tatarů, se pečou a ručně rolují v několika místních pekárnách a nesou známku chráněného zeměpisného označení. Balíček deseti uší stojí kolem 30 Kč, takže si udělejte bojovku, projděte všechny pekárny a zhodnoťte, kde je mají nejlepší. Mým tajným tipem jsou Štramberské uši naší babičky (Náměstí 10, Štramberk), kde se můžete podívat na celý proces výroby a ucho ochutnat ještě teplé. Otevřeno mají i o víkendech.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Brno, v břiše i v srdci plno

Najedeno

Kam se schovat před zimou

Fenomén Milady Horákové

Křehká rovnováha dokonalé kremrole

Host má vždycky pravdu

Lokální bojovníci

Zapomeňte na to

Dobré zprávy nekončí

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).