Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz

Přísně a spravedlivě

Klára Donathová 10. prosince 2017, 17:34  -  Klára Donathová
Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz
10. prosince 2017, 17:34

Sestavit žebříček nejlepších podniků není vůbec jednoduché, pokud se to dělá poctivě

Všemožná hodnocení restaurací, barů nebo kaváren mě vždycky zajímala. Někdy jsem s nimi souhlasila, mnohdy ne. Vždycky jsem si říkala, kdo a jak rozhodne o tom, kterých padesát restaurací je na světě nejlepších, a ve kterých padesáti barech si můžete dát ty nejlepší drinky.

Od doby, kdy se podílím na obdobném hodnocení omezeném na Česko, které Euro vydává vždy v červnu pod názvem TOP restaurace, se tou otázkou trápím ještě o něco víc. Pokaždé když ročenku děláme, mám z toho těžké spaní. Dost možná je těžké i ze všeho toho jídla, které musím v průběhu několika měsíců sníst a zapít koktejly v barech po celé republice.

Ale vždycky můžu mít čisté svědomí, že jsem podniky poctivě obešla, ochutnala, co se dalo a své hodnocení napsala tak, aby co nejvěrněji odpovídalo realitě a mému bezprostřednímu zážitku. Když se ale občas dostanu do nějakého top světového podniku, říkám si, jestli to mezinárodní hodnotitelé, kteří ty nejvýznamnější žebříčky sestavují, dělají stejně. Upřímně, opravdu si to nemyslím.

Nedávno jsem se vrátila z Londýna, kde jsem obešla několik podniků, které se ve světových žebříčcích pravidelně umísťují velmi vysoko. Přece jen musím své chutě i svá měřítka někde kalibrovat. Z druhého nejlepšího baru na světě jsem odcházela s pocitem, že ho na stříbrné místo v žebříčku top padesáti světových barů museli dostat hodnotitelé Maurerova výběru, jejichž preferencím nerozumím a už ani rozumět nechci. Mezi barem na prvním a druhém místě je rozdíl snad milionu světelných let.

Zatímco aktuálně nejlepší bar na světě, kterým je American Bar v Hotelu Savoy v Londýně, si mě získal na první pohled a ochutnání, druhý Dandelyan mě nepřesvědčil ani poté, co jsme si s jedním z italských barmanů vyměnili názor na používání dvou jiggerů v jedné ruce zároveň. American Bar pro mě představuje klasiku, noblesu, eleganci, smysl pro detail a maximální pozornost věnovanou hostům. Když jeden z barmanů viděl, jak mi při sledování jejich práce svítí oči, zeptal se, jestli jsem šťastná. Byla jsem moc šťastná, protože jsem pozorovala dokonalost barmanského řemesla a za tu dokonalost jsem byla ochotná zaplatit přesně tolik, kolik místní koktejly stojí.

V Dandelyanu stojí drink řekněme o tři libry méně, ale noblesu nebo smysl pro detail v něm rozhodně nenadejte. Barmani šejkují dvěma shakery zároveň, občas něco vystříkne nebo upadne, na čirý led můžete zapomenout, ale hlavně, že hraje DJ, a že se u toho všichni skvěle baví. Protože když vám jde víc o zábavu než o drinky, je to to pravé místo. Mezi kvalitou nápojů v Dandelyanu a v padesátém baru v žebříčku, který jsem navštívila na jaře v Tel Avivu nebo v devadesátém druhém baru, ve kterém jsem byla nedávno v Lisabonu, nespatřuji žádný podstatný rozdíl. Proč je na druhém místě právě tenhle londýnský bar, je mi záhadou, protože barmani nepředváděli nic, co bych jinde neviděla.

A hlavně, bary, které máme u nás, jim nezůstávají vůbec nic dlužné. Parlour, Hemingway, Bar který neexistuje, ale i další, by jim v kvalitě drinků a čistotě práce daly rozhodně na frak. Do Prahy nebo do Brna se asi porotci nedostanou, nám ale v návštěvách nikdo nebrání. Občas je dobré si uvědomit, že se mnohém můžeme srovnávat se světovou špičkou a bary i kavárny, to rozhodně jsou. Tak si toho važme a navštěvujme je co nejčastěji. Předvánoční čas je k tomu ideální příležitostí.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou



Čtěte také

 Kazachstán má obrovská ložiska uhlí, která sytí většinu místních elektráren

Centrální Asie: Výhodná poloha a nerostné bohatství

Ekonomika pěti postsovětských republik stojí na velkém nerostném bohatství. Vedle ropy,…

před 47 minutami

Ilustrační foto

Češi v Kazachstánu uspěli s dodávkami těžebních strojů i piva. Spolupráci zlepšila přímá letecká linka

Spolupráci Kazachstánu a České republiky letos zlepšilo otevření přímé letecké linky mezi…

před 47 minutami

 Export - ilustrační foto

Česká šance na východě. Exportéři mohou těžit z dohody EU s Japonskem

Tuzemští podnikatelé mohou výhodně vyvážet do Japonska, třetina ale v bezcelní politice…

17. listopadu 2019

Události Výročí 30 let od 17. listopadu 1989 na Národní třídě

Po 30 letech byla Národní třída opět neprůchozí. Desetitisíce lidí si přišly připomenout listopadové události

Desetitisíce lidí odpoledne úplně zaplnily Národní třídu v Praze, kde dopoledne začaly…

17. listopadu 2019

Události Sociolog Oto Sedláček

Stálo to za to, vzpomíná na listopad 89 sociolog Oto Sedláček

Propadám skepsi, když lidé nadávají. Listopad byla skvělá změna, vzpomíná Oto Sedláček,…

17. listopadu 2019

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Za jakých okolností budete mít nárok na pohřebné?
Jak se připravit na pracovní pohovor?
Jak žádat o mateřskou, když studujete? A jak o ní žádá otec či jiná osoba?
Mince či bankovky jsou lákavější investicí než zlato, zhodnotí se rychleji
Změnil jsem dodavatele a platím víc! I k tomu může dojít
Auta
Listopad 89 v motoristickém tisku: Sovětské koncepty,…
Škoda Favorit vs. Škoda Octavia: Rozdíl třiceti let v praxi
Grafická demododávka společnosti 3M na veletrh CzechBus
VW vystavuje v Praze posla své elektrické budoucnosti. Kvóta pro ČR je už prodaná
Peugeot se vrátí do Le Mans. Deset let poté, co vytrvalostní závody opustil
Hry pro příležitostné hráče