Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Bohemia Energy: Z malé firmy mezi stovku největších

V roce 2005 první – a dnes v segmentu domácností a malých a středních firem největší…

Jablotron: Z půdy rodinného domku mezi renomované výrobce

Ryze česká technologická společnost s dvoumiliardovým obratem, vlastním vývojem i výrobou…

Česká zbrojovka a.s.: Nadnárodní firma s regionální odpovědností

Česká zbrojovka a.s. Uherský Brod je dlouhodobě nejdůležitější český výrobce a současně…

Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz

Dobré zprávy nekončí

Klára Donathová 30. prosince 2017, 12:07  -  Klára Donathová
Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz
30. prosince 2017, 12:07

Jen pár dní před koncem roku přibyla v Praze další restaurace, o které ještě hodně uslyšíme.

V posledních týdnech otevírá jedna restaurace za druhou a Siou to zdaleka neskončilo. Tentokrát se štěstí usmálo na gastronomicky smutný Anděl a pevně doufám, že se konečně podaří zlé prokletí místa zlomit. Na rohu rušné křižovatky Na Knížecí otevřela ve čtvrtek restaurace Taro (Nádražní 100, Praha 5). Za projektem stojí bratři Khanh a Giang Ta, kterým patří vietnamská restaurace Gao Den ve Stodůlkách. Laťka je tedy nastavená poměrně vysoko.

Vypravila jsem se na výzvědy hned první den a toto jsou mé první dojmy, které, prosím, nezaměňujte za recenzi. Zároveň ale stejně jako v ostatních případech nejde o reklamu ani PR článek. Chci vám dát nahlédnout za dveře podniku a nalákat vás k návštěvě, protože jsem přesvědčená, že to stojí za to.

Taro je velmi malé, nabízí celkem dvacet míst k sezení. Čtyři u samostatného stolu a zbývající u barového pultu podél otevřené kuchyně. Ti, kteří navštívili Momofuku Ko v New Yorku, mají dobrou představu o tom, jak podnik vypadá. Jen je ještě o něco menší. V poledne si můžete vybírat ze stručné nabídky, která zatím čítá tři předkrmy, tři hlavní jídla a dezert. Večer se za cenu 1390 korun podává jednotné sedmichodové menu, které je promyšlené od začátku do konce.


Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví


Už během první servírované večeře bylo jídlo skvělé. Za vypíchnutí stojí určitě curry s kalamáry a batáty, bůček připravený v Josper grilu a závěrečná houbová polévka, která je silná, plná chuti umami. Pravidelní návštěvníci Gao Denu vědí, že curry Khanh opravdu umí, protože to s křupavou kachnou je v nabídce od samého začátku a doufám, že v ní i zůstane.

Překvapivý byl naopak bůček nebo třeba jehněčí s taro kroketami, protože talíře nesly zřetelný rukopis jiného mého oblíbeného šéfkuchaře. Záhy se ukázalo, že Khanh byl v létě na stáži u Michala Černého v petřínské Story. Na talíři tak najdete vymazlené omáčky a zeleninu v různých podobách, což je pro Michala Černého typické. Zjištění, že fúzi dvou mých oblíbených restaurací mám teď sotva pár minut chůze od domova, mě naplňuje velkou radostí.

Bude zajímavé sledovat, jak si pánové s trochu složitým místem poradí. A to nejen lokalitou, ale i uspořádáním restaurace jako takové. Otevřená kuchyně klade vysoké nároky na personál, který musí nejen dokonale vařit, ale zároveň musí umět komunikovat s hosty, což zrovna nepatří mezi běžné kuchařské dovednosti.

Pokud jste fanoušky asijské kuchyně, můžete si dát v lednu zajímavý trojboj nově otevřených restaurací. Každá je jiná, a přesto mají ledacos společného a mohou být vnímány jako konkurenční. Vedle Tara můžete vyzkoušet i Levitate (Štěpánská 611/14, Praha 1), která stojí na pro mě neuchopitelném a vcelku nepochopitelném konceptu asijsko-nordické kuchyně, ale když si odmyslím právě tu omáčku kolem, jídlo mi tam chutnalo a velmi mě láká zkusit jejich koktejlové párování. Sia Restaurant (V Celnici 1034/6, Praha 1) si poměrně rychle získal své fanoušky, a pokud nechcete být na restauračním poli mimo, naplánujte si návštěvu. Fotky pekingské kachny i dim sum už zaplavují sociální sítě, a kdo nebyl v Sia, jako by nebyl.

Kéž by byl celý příští rok gastronomicky stejně zajímavý, jako poslední měsíc roku letošního!

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě



Čtěte také

Transrapid TR-08 při testování v Německu, ilustrační foto

Německo těsně uniká recesi. Růst má nastartovat injekce 500 miliard eur do infrastruktury

Německo potřebuje investovat 500 miliard eur (12,8 bilionu korun) do infrastruktury,…

před 5 hodinami

Pavel Švagr

Švagr odporuje Babišovi: Většina kovů správy hmotných rezerv byla nakoupena po roce 2000

Většina kovů byla do státních nouzových zásob nakoupená mezi roky 2000 až 2013. Novinářům…

před 5 hodinami

 Facebook, ilustrační foto

Vláda schválila sedmiprocentní digitální daň, míří na internetové giganty

Zavedení sedmiprocentní digitální daně pro velké internetové firmy, jako jsou Facebook…

před 6 hodinami

 Důl Lazy na Karvinsku

OKD uzavře důl Lazy na Karvinsku. Těžba v něm skončí 28. listopadu

Těžba černého uhlí v Dole Lazy na Karvinsku skončí vyvezením posledního vozíku ve čtvrtek…

před 7 hodinami

 5G, ilustrační foto

5G pro pět měst. Stát vyhlašuje soutěž pro testování a vývoj nových technologií a aplikací

Už jen pár dní mají města a jejich soutěžní týmy na finalizací soutěžních návrhů na…

před 8 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 4.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Za jakých okolností budete mít nárok na pohřebné?
Jak se připravit na pracovní pohovor?
Jak žádat o mateřskou, když studujete? A jak o ní žádá otec či jiná osoba?
Mince či bankovky jsou lákavější investicí než zlato, zhodnotí se rychleji
Změnil jsem dodavatele a platím víc! I k tomu může dojít
Auta
ČESMAD nespoléhá na globální oteplení
I Hyundai brzy vypustí na český trh spoustu elektrifikovaných aut. A dojde i na vodík
Kvíz: Poznáte, který model auta se ukrývá na fotce?
Galerie: Show Business aneb jak se dělá předpremiéra novinky
Test Seat Leon ST Cupra R: To nejlepší na konec
Hry pro příležitostné hráče