Menu Zavřít

Dobré zprávy nekončí

30. 12. 2017
Autor: Euro.cz

Jen pár dní před koncem roku přibyla v Praze další restaurace, o které ještě hodně uslyšíme.

V posledních týdnech otevírá jedna restaurace za druhou a Siou to zdaleka neskončilo. Tentokrát se štěstí usmálo na gastronomicky smutný Anděl a pevně doufám, že se konečně podaří zlé prokletí místa zlomit. Na rohu rušné křižovatky Na Knížecí otevřela ve čtvrtek restaurace Taro (Nádražní 100, Praha 5). Za projektem stojí bratři Khanh a Giang Ta, kterým patří vietnamská restaurace Gao Den ve Stodůlkách. Laťka je tedy nastavená poměrně vysoko.

Vypravila jsem se na výzvědy hned první den a toto jsou mé první dojmy, které, prosím, nezaměňujte za recenzi. Zároveň ale stejně jako v ostatních případech nejde o reklamu ani PR článek. Chci vám dát nahlédnout za dveře podniku a nalákat vás k návštěvě, protože jsem přesvědčená, že to stojí za to.

Taro je velmi malé, nabízí celkem dvacet míst k sezení. Čtyři u samostatného stolu a zbývající u barového pultu podél otevřené kuchyně. Ti, kteří navštívili Momofuku Ko v New Yorku, mají dobrou představu o tom, jak podnik vypadá. Jen je ještě o něco menší. V poledne si můžete vybírat ze stručné nabídky, která zatím čítá tři předkrmy, tři hlavní jídla a dezert. Večer se za cenu 1390 korun podává jednotné sedmichodové menu, které je promyšlené od začátku do konce.


Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

 Bistro Kaprova


Už během první servírované večeře bylo jídlo skvělé. Za vypíchnutí stojí určitě curry s kalamáry a batáty, bůček připravený v Josper grilu a závěrečná houbová polévka, která je silná, plná chuti umami. Pravidelní návštěvníci Gao Denu vědí, že curry Khanh opravdu umí, protože to s křupavou kachnou je v nabídce od samého začátku a doufám, že v ní i zůstane.

Překvapivý byl naopak bůček nebo třeba jehněčí s taro kroketami, protože talíře nesly zřetelný rukopis jiného mého oblíbeného šéfkuchaře. Záhy se ukázalo, že Khanh byl v létě na stáži u Michala Černého v petřínské Story. Na talíři tak najdete vymazlené omáčky a zeleninu v různých podobách, což je pro Michala Černého typické. Zjištění, že fúzi dvou mých oblíbených restaurací mám teď sotva pár minut chůze od domova, mě naplňuje velkou radostí.

Bude zajímavé sledovat, jak si pánové s trochu složitým místem poradí. A to nejen lokalitou, ale i uspořádáním restaurace jako takové. Otevřená kuchyně klade vysoké nároky na personál, který musí nejen dokonale vařit, ale zároveň musí umět komunikovat s hosty, což zrovna nepatří mezi běžné kuchařské dovednosti.

Pokud jste fanoušky asijské kuchyně, můžete si dát v lednu zajímavý trojboj nově otevřených restaurací. Každá je jiná, a přesto mají ledacos společného a mohou být vnímány jako konkurenční. Vedle Tara můžete vyzkoušet i Levitate (Štěpánská 611/14, Praha 1), která stojí na pro mě neuchopitelném a vcelku nepochopitelném konceptu asijsko-nordické kuchyně, ale když si odmyslím právě tu omáčku kolem, jídlo mi tam chutnalo a velmi mě láká zkusit jejich koktejlové párování. Sia Restaurant (V Celnici 1034/6, Praha 1) si poměrně rychle získal své fanoušky, a pokud nechcete být na restauračním poli mimo, naplánujte si návštěvu. Fotky pekingské kachny i dim sum už zaplavují sociální sítě, a kdo nebyl v Sia, jako by nebyl.

BRAND24

Kéž by byl celý příští rok gastronomicky stejně zajímavý, jako poslední měsíc roku letošního!

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).