Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Češi si oblíbili nákupy ze zahraničí

Globalizace je znát v každém odvětví a nakupování není výjimkou. Dnes lidé čím dál víc…

Zabezpečení vozu proti krádeži vám zlevní pojištění

Většina dnešních moderních vozů je zabezpečena alarmem, který vás upozorní na neoprávněné…

Immofinanz a O2 prodloužily své partnerství

Společnost Immofinanz prodloužila na konci roku 2018 smlouvu se společností O2, hlavním…

Dobré zprávy nekončí

Klára Donathová 30. prosince 2017, 12:07  -  Klára Donathová
30. prosince 2017, 12:07

Jen pár dní před koncem roku přibyla v Praze další restaurace, o které ještě hodně uslyšíme.

V posledních týdnech otevírá jedna restaurace za druhou a Siou to zdaleka neskončilo. Tentokrát se štěstí usmálo na gastronomicky smutný Anděl a pevně doufám, že se konečně podaří zlé prokletí místa zlomit. Na rohu rušné křižovatky Na Knížecí otevřela ve čtvrtek restaurace Taro (Nádražní 100, Praha 5). Za projektem stojí bratři Khanh a Giang Ta, kterým patří vietnamská restaurace Gao Den ve Stodůlkách. Laťka je tedy nastavená poměrně vysoko.

Vypravila jsem se na výzvědy hned první den a toto jsou mé první dojmy, které, prosím, nezaměňujte za recenzi. Zároveň ale stejně jako v ostatních případech nejde o reklamu ani PR článek. Chci vám dát nahlédnout za dveře podniku a nalákat vás k návštěvě, protože jsem přesvědčená, že to stojí za to.

Taro je velmi malé, nabízí celkem dvacet míst k sezení. Čtyři u samostatného stolu a zbývající u barového pultu podél otevřené kuchyně. Ti, kteří navštívili Momofuku Ko v New Yorku, mají dobrou představu o tom, jak podnik vypadá. Jen je ještě o něco menší. V poledne si můžete vybírat ze stručné nabídky, která zatím čítá tři předkrmy, tři hlavní jídla a dezert. Večer se za cenu 1390 korun podává jednotné sedmichodové menu, které je promyšlené od začátku do konce.


Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví


Už během první servírované večeře bylo jídlo skvělé. Za vypíchnutí stojí určitě curry s kalamáry a batáty, bůček připravený v Josper grilu a závěrečná houbová polévka, která je silná, plná chuti umami. Pravidelní návštěvníci Gao Denu vědí, že curry Khanh opravdu umí, protože to s křupavou kachnou je v nabídce od samého začátku a doufám, že v ní i zůstane.

Překvapivý byl naopak bůček nebo třeba jehněčí s taro kroketami, protože talíře nesly zřetelný rukopis jiného mého oblíbeného šéfkuchaře. Záhy se ukázalo, že Khanh byl v létě na stáži u Michala Černého v petřínské Story. Na talíři tak najdete vymazlené omáčky a zeleninu v různých podobách, což je pro Michala Černého typické. Zjištění, že fúzi dvou mých oblíbených restaurací mám teď sotva pár minut chůze od domova, mě naplňuje velkou radostí.

Bude zajímavé sledovat, jak si pánové s trochu složitým místem poradí. A to nejen lokalitou, ale i uspořádáním restaurace jako takové. Otevřená kuchyně klade vysoké nároky na personál, který musí nejen dokonale vařit, ale zároveň musí umět komunikovat s hosty, což zrovna nepatří mezi běžné kuchařské dovednosti.

Pokud jste fanoušky asijské kuchyně, můžete si dát v lednu zajímavý trojboj nově otevřených restaurací. Každá je jiná, a přesto mají ledacos společného a mohou být vnímány jako konkurenční. Vedle Tara můžete vyzkoušet i Levitate (Štěpánská 611/14, Praha 1), která stojí na pro mě neuchopitelném a vcelku nepochopitelném konceptu asijsko-nordické kuchyně, ale když si odmyslím právě tu omáčku kolem, jídlo mi tam chutnalo a velmi mě láká zkusit jejich koktejlové párování. Sia Restaurant (V Celnici 1034/6, Praha 1) si poměrně rychle získal své fanoušky, a pokud nechcete být na restauračním poli mimo, naplánujte si návštěvu. Fotky pekingské kachny i dim sum už zaplavují sociální sítě, a kdo nebyl v Sia, jako by nebyl.

Kéž by byl celý příští rok gastronomicky stejně zajímavý, jako poslední měsíc roku letošního!

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 4.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Kdy budou Velikonoce?
Na splátku hypotéky již Češi vynakládají téměř 50 % příjmu
GDPR po roce: bouře ve sklenici vody či obří byrokracie?
Kraje rozdělí 3 miliardy korun na nové kotle. Poslední vlna dotací pomalu startuje
Jak zdanit příležitostný příjem?
Auta
V Ženevě se opět představí novodobý Stratos. Tentokrát s…
Opravdu jsou levná auta spolehlivější? Ne, nejspolehlivější je Lexus a Porsche 911
Kvíz: Poznáte správně model auta podle těchto detailů?
FCE Italia a PSA prodlužují smlouvu o spolupráci
Bentley Bentayga Speed: Téměř nejrychlejší SUV světa má 635 koní a jede až 306 km/h
Technologie
Co je příležitostný příjem a jak se daní?
Intel prozradil 45W procesory 9. generace pro notebooky: osmijádra mají až 5,0GHz turbo
Cnews FM: Nebývale pozitivní události kolem studia Warhorse a bank [podcast]
Samsung Galaxy Tab S5e je tenký jako břitva a dlouho vydrží
Bez dotací se elektromobily nerozšíří. Lidem se nevyplatí, ukazuje studie
Hry pro příležitostné hráče