Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Pomozte ochránit uživatele internetu a zachovat svobodný internet

12. září se bude v Evropském parlamentu hlasovat o evropské směrnici o autorském právu.…

Konference o coworkingu TechoCon 2018

Kanceláře se čím dál rychleji mění, práce v nich stejně tak. Jak funguje moderní…

Konec výmluvám a začátek mluvení anglicky se blíží!

Lidský druh je mistrem ve vymlouvání se. Vymlouváme se na počasí, na únavu, na děti, na…

Lokální bojovníci

Klára Donathová 17. ledna, 09:00  -  Klára Donathová
17. ledna, 09:00

Kvalitní gastronomie nemusí být jen výsadou velkých měst. Ta menší mohou vsadit na místní komunitu i suroviny z blízkého okolí.

Když jsem na tomto místě těsně před Vánoci opěvovala restauraci Hiša Franko ve slovinském Kobaridu, která klade důraz na přísný výběr lokálních surovin a díky tomu podporuje místní pěstitele, rybáře, chovatele krav i koz, ale také vinaře, netušila jsem, jak brzy se zaraduji z podobného konceptu i v České republice. Za skvělým jídlem, sympatickou obsluhou a dobrými nápady se můžete vypravit do Tábora.

Jan Čulík, kterého jsem potkala před lety ve vinném baru Veltlín, je táborský patriot, milovník naturálních vín, studnice dobré nálady i zdánlivě šílených myšlenek. Zorganizoval už čtyři ročníky gastrofestivalu Naše chutě, který se koná vždy v srpnu ve spolkovém domě Střelnice, ze kterého je krásný výhled na město i rybník Jordán. Za necelý měsíc, 11. 2. 2018, pro změnu rozjede na Střelnici druhý ročník přehlídky řemeslných vín Bottled Alive, na kterém bude k ochutnání více než stovka vín z Čech, Moravy, Slovenska, Rakouska a Francie.

Vždycky, když mi o nějakém svém nápadu vypráví, v duchu si říkám, jestli vzal v potaz, že Tábor není Praha, že milovníků naturálních vín v něm bude pomálu a na foodfestivaly tam asi taky každý není zvědavý a pokaždé se ráda nechám vyvést z omylu. Naše chutě jsou skvělou letní akcí, která je komorní a má moc příjemnou atmosféru. Na Bottled Alive zas nemusíte bojovat o vstupenky jako na „Praha pije víno“. A krom skvělého jídla a vína mají obě akce výhodu nádherných kulis, které Tábor poskytuje zcela zdarma.


Lokálnost v Praze je blbost, říká michelinský šéfkuchař Punčochář


K tomu všemu se navíc snaží stmelovat místní komunitu restauratérů, prodejců vína, ale motá se i kolem kávy a nezapomíná ani na pivo z nedalekého pivovaru. Do všeho jde po hlavě a srdcem. Jeho poslední nápad se mi ale tak šílený nezdá, naopak. Ve vinném baru Thir vsadil na jídla z lokálních surovin, jejichž původ uvádí na jídelním lístku a osobně prezentuje hostům.

Modrý sýr, který se aktuálně podává s dýňovými noky, vyrábí další táborská postava Chris Rankin sotva kilometr od Thiru. Dýně, ze kterých se připravují noky, zas rostou na nedalekém permakulturním hospodářství Zahrada Tři sestry, kde se pěstují jen dýně, fazole a kukuřice tak, jak to před mnoha lety dělali indiáni.


Jak vypadá Sekaná pro gurmány


Večerní menu v Thiru je platné vždy jeden měsíc a sestavují ho na střídačku dva kuchaři. Tomáš Reisinger, který rozjížděl restauraci Na Jítrách, vařil v pražské Esce a zná snad každou u nás rostoucí bylinu, a Vojtěch Kalášek, šéfkuchař britské ambasády v Praze. Pravidla jsou jasně daná, vaří se jen z lokálních sezónních surovin, které jsou, řekněme, obyčejné – kuře, kořenová zelenina, brambory, řepa, zelí a podobně. V prosinci vymýšlel menu Tomáš, v lednu zase Vojta. Ceny jsou velmi příznivé a jídla skvělá.

Vypravili jsme se na nedělní výlet do Tábora, ve třech ochutnali kompletní lednové menu a tenhle článek píšu z čirého nadšení z toho, co lze na menším městě dokázat. Kdyby v každém městě byla jedna taková restaurace, bylo by mi hej a kategorie „mimopražské restaurace“ by v naší ročence Top Restaurace nebyla ta, která se sestavuje nejhůře. Snad se někdo nechá inspirovat.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Zapomeňte na to

Dobré zprávy nekončí

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Nabídka ropy roste na rekordní úrovně
O kolik se od ledna zvýší důchody?
Jak poznat české padělané bankovky a koruny?
Jak moc je zdraví nebezpečný život on-line?
Jak je to s platbou zdravotního pojištění v penzi?
Auta
Opel Combo Life je zajímavá alternativa k MPV (české ceny +…
Jaguar E-Type, Range Rover a Land Rover Series I: Za volantem britských klasiků
Práva poškozených při dopravní nehodě: Krácení odškodnění pro nepřivolání policie
Za řídítky KTM 790 Duke: Skalpel, prosím
Peugeot veze do Paříže koncept nového kupé. Bude to nástupce slavné 504?
Technologie
Vyjdou 7nm procesory AMD s jádry Zen 2 až v druhé polovině roku 2019?
Vyšel Chrome OS 69. Podporuje linuxové aplikace a předvádí nový kabát
Je Windows 10 build 17763 finální vydání? Novinky na všech „insiderských“ úrovních
Půjčujete si od rodiny a přátel? 3 důvody, proč raději ne!
AMD vydalo 45W mobilní Ryzeny s grafikou Vega. Notebooky s nimi ale zatím chybí
Hry pro příležitostné hráče