Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Astratex posiluje management, novým ředitelem je Ladislav Bárta

Lídr na středoevropském trhu se spodním prádlem a plavkami Astratex posiluje svůj…

Zahradní domky dají vaší zahradě nový rozměr

Na konci zimy opět plánujeme zahradní práce. Avšak zahrada bez místa na relaxaci není…

Nebankovní půjčky prolamují svou neblahou pověst

Ještě nedávno bylo spojení nebankovní půjčky téměř sprostým slovem. Lidé se na ně dívali…

Lokální bojovníci

Klára Donathová 17. ledna 2018, 09:00  -  Klára Donathová
17. ledna 2018, 09:00

Kvalitní gastronomie nemusí být jen výsadou velkých měst. Ta menší mohou vsadit na místní komunitu i suroviny z blízkého okolí.

Když jsem na tomto místě těsně před Vánoci opěvovala restauraci Hiša Franko ve slovinském Kobaridu, která klade důraz na přísný výběr lokálních surovin a díky tomu podporuje místní pěstitele, rybáře, chovatele krav i koz, ale také vinaře, netušila jsem, jak brzy se zaraduji z podobného konceptu i v České republice. Za skvělým jídlem, sympatickou obsluhou a dobrými nápady se můžete vypravit do Tábora.

Jan Čulík, kterého jsem potkala před lety ve vinném baru Veltlín, je táborský patriot, milovník naturálních vín, studnice dobré nálady i zdánlivě šílených myšlenek. Zorganizoval už čtyři ročníky gastrofestivalu Naše chutě, který se koná vždy v srpnu ve spolkovém domě Střelnice, ze kterého je krásný výhled na město i rybník Jordán. Za necelý měsíc, 11. 2. 2018, pro změnu rozjede na Střelnici druhý ročník přehlídky řemeslných vín Bottled Alive, na kterém bude k ochutnání více než stovka vín z Čech, Moravy, Slovenska, Rakouska a Francie.

Vždycky, když mi o nějakém svém nápadu vypráví, v duchu si říkám, jestli vzal v potaz, že Tábor není Praha, že milovníků naturálních vín v něm bude pomálu a na foodfestivaly tam asi taky každý není zvědavý a pokaždé se ráda nechám vyvést z omylu. Naše chutě jsou skvělou letní akcí, která je komorní a má moc příjemnou atmosféru. Na Bottled Alive zas nemusíte bojovat o vstupenky jako na „Praha pije víno“. A krom skvělého jídla a vína mají obě akce výhodu nádherných kulis, které Tábor poskytuje zcela zdarma.


Lokálnost v Praze je blbost, říká michelinský šéfkuchař Punčochář


K tomu všemu se navíc snaží stmelovat místní komunitu restauratérů, prodejců vína, ale motá se i kolem kávy a nezapomíná ani na pivo z nedalekého pivovaru. Do všeho jde po hlavě a srdcem. Jeho poslední nápad se mi ale tak šílený nezdá, naopak. Ve vinném baru Thir vsadil na jídla z lokálních surovin, jejichž původ uvádí na jídelním lístku a osobně prezentuje hostům.

Modrý sýr, který se aktuálně podává s dýňovými noky, vyrábí další táborská postava Chris Rankin sotva kilometr od Thiru. Dýně, ze kterých se připravují noky, zas rostou na nedalekém permakulturním hospodářství Zahrada Tři sestry, kde se pěstují jen dýně, fazole a kukuřice tak, jak to před mnoha lety dělali indiáni.


Jak vypadá Sekaná pro gurmány


Večerní menu v Thiru je platné vždy jeden měsíc a sestavují ho na střídačku dva kuchaři. Tomáš Reisinger, který rozjížděl restauraci Na Jítrách, vařil v pražské Esce a zná snad každou u nás rostoucí bylinu, a Vojtěch Kalášek, šéfkuchař britské ambasády v Praze. Pravidla jsou jasně daná, vaří se jen z lokálních sezónních surovin, které jsou, řekněme, obyčejné – kuře, kořenová zelenina, brambory, řepa, zelí a podobně. V prosinci vymýšlel menu Tomáš, v lednu zase Vojta. Ceny jsou velmi příznivé a jídla skvělá.

Vypravili jsme se na nedělní výlet do Tábora, ve třech ochutnali kompletní lednové menu a tenhle článek píšu z čirého nadšení z toho, co lze na menším městě dokázat. Kdyby v každém městě byla jedna taková restaurace, bylo by mi hej a kategorie „mimopražské restaurace“ by v naší ročence Top Restaurace nebyla ta, která se sestavuje nejhůře. Snad se někdo nechá inspirovat.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Zapomeňte na to

Dobré zprávy nekončí

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě



Čtěte také

 Letoun L-39NG

V Aeru Vodochody začala sériová výroba letounů L-39NG, prvních šest bude za rok

V závodu Aero Vodochody nedaleko Prahy už začala sériová výroba letounů L-39NG. Prvních…

22. února 2019

Airbus A380-800, ilustrační foto

Tvrdé přistání superjumba A380: Airbus spálil miliardy eur od evropských vlád

Evropský výrobce letadel Airbus získal na vývoj a výrobu obřího dopravního letounu A380…

22. února 2019

 Innogy

Innogy prodává podíl v českém distributorovi plynu mateřské firmě RWE

Německá energetická společnost Innogy podepsala dohodu s firmou RWE o prodeji svého…

22. února 2019

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 3 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Poradna plná daňového přiznání
Kouříte zdravě aneb jakým rizikem jsou náhražky cigaret?
Přes 371 tisíc domácností loni změnilo dodavatele. I proto, že se zdražovalo
Neomezená mobilní data nejsou a ani nebudou
Otcovská dovolená v roce 2019
Auta
Volvo XC90 se po faceliftu nezměnilo, nově ale maskuje…
První opravdová Cupra se jmenuje Formentor a sází na plug-in hybridní pohon
Audi Q8 může mít výkon 330 koní také v kombinaci s dieselem. Stačí vznést požadavek na obvyklé místo
Jak chrání SUV chodce? Forester a RAV4 na výbornou, BMW X1 v podstatě vůbec
Srovnání pokut u nás, v Rakousku, Německu a na Slovensku: Koho bolí nejvíc?
Technologie
Cnews FM: Strach z vývoje Windows 10 a protispotřebitelské výroky ministerstva [podcast]
Moneta ještě pořád chce koupit Air Bank, zaplatila by ale méně
Šeptanda: Microsoft ukáže nový Xbox již v červnu na E3
Samsung je králem smartphonů. Huawei mu ale v roce 2019 půjde po krku
AMD před vydáním GTX 1660 Ti zlevnilo Radeony RX Vega 56, některé až pod 7 tisíc
Hry pro příležitostné hráče