Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz

Host má vždycky pravdu

Klára Donathová 20. ledna 2018, 21:16  -  Klára Donathová
Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz
20. ledna 2018, 21:16

Možná ne docela, ale školení, nechť si personál nechá pro své kolegy.

Jsem pro vzájemný respekt mezi obsluhou a hosty. Hosté, kteří se k personálu chovají povýšeně až urážlivě mi vadí stejně, jako personál, který hostům vysvětluje, že se hluboce mýlí, ztracená rezervace nebo špatně připravené jídlo je jejich chyba, a když se jim to nelíbí, klidně mohou chodit jinam.

Je na majiteli či provozovateli, aby obsluhu naučil s hosty komunikovat, protože je to pro úspěšné fungování podniku naprosto zásadní, a špatná obsluha dokáže úplně znehodnotit práci kuchyně i investici do interiéru.

V tomto týdnu jsem šla na večeři do momentálně nejpopulárnější nové pražské restaurace, která i přes svou velikost neustále praská ve švech. Šli jsme v pěti, a tak jsem rezervaci dělala telefonicky snad týden předem, abych měla jistotu, že bude volný stůl. Když jsme dorazili, u vstupu byla fronta lidí, kteří řešili svou rezervaci a čekali na usazení. Někteří úspěšně, jiní méně. Byla jsem v klidu, rezervaci jsem dělala osobně, byť ne na vlastní jméno, a tak jsem si byla jistá, že na nás čeká stůl, o který jsem požádala.

Nejen, že nečekal. Pán, který měl rezervace a usazování na starosti, mi bez uzardění vysvětlil, že si příště nemám dělat rezervaci telefonicky, ale přes komerční rezervační systém, protože u nich pracují brigádníci a ti klidně mohou rezervaci ztratit a teď jsou z toho zmatky. Zalapala jsem po dechu, řekla mu, kdy jsem rezervaci dělala, na jaké jméno a o jaký stůl jsme požádali. Smůla. Místo nám sice našli, ale na hanbě v nejméně lákavé části podniku a všem nám začátek večeře otrávili.

Přitom by stačilo málo. Omluvit se za ztracenou rezervaci a vysvětlit, že jiný stůl bohužel k dispozici není a v ideálním případě nabídnout drink zdarma. A když už podnik nechce brát telefonické rezervace, bylo by fajn to uvést na webových stránkách a hlavně ty, kteří se o rezervaci po telefonu pokoušejí, upozornit na to, ať si rezervaci udělají přes rezervační systém.

Stejné chvilky trapnosti zažívám pokaždé, když se na dotaz, zda jsme s jídlem spokojeni, odvážím vznést nějakou výtku. Nezřídka mi obsluha vysvětlí, že kromě mě si nikdo nestěžuje, takhle u nich jídlo připravují, a když mi nechutná, je to můj problém. Zářnou výjimkou v tomto směru jsou restaurace spadající pod Ambiente, ve kterých se sice chyby stávají stejně často jako jinde, ale způsob, jakým je s hosty řeší, by mohl být součástí učebnic pro střední gastronomické školy. Totéž platí třeba pro restauraci Next Door, kde jsem nedávno vracela přesolené jídlo. Omluva, uznání chyby a trocha pokory, je mnohem víc než případný dezert zdarma.

Slovo „hospitality“ neboli pohostinnost, se v zahraničí skloňuje už delší dobu. Gastronomické hvězdy na otázku, co je pro provozování úspěšného podniku nejdůležitější, neodpovídají, že skvělé jídlo nebo nákladný interiér, ale „hospitality“ a komunikace. Je na čase, aby tuhle myšlenku u nás převzaly i podniky méně zvučných jmen, než shora uvedené.

Někdy mám sice tendenci přístup personálu omlouvat, když vidím, jak se k němu hosté chovají, ale práce ve službách holt vyžaduje určité sebezapření. Na druhou stranu, nejjednodušší cesta k milé obsluze, je chovat se k ní se stejnou úctou, jakou očekáváme my od ní. To platí pro i hosty i provozovatele podniků. Pojďme se k sobě navzájem chovat slušně, i když se to teď zrovna nenosí, určitě tím gastronomii posuneme o kousek dál.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Lokální bojovníci

Zapomeňte na to

Dobré zprávy nekončí

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě



Čtěte také

 Budova Drn, ilustrační foto

Praha v rozletu: česká metropole je druhým nejrychleji se rozvíjejícím městem EU

Praha je druhým nejrychleji se rozvíjejícím městem v Evropské unii. Pomáhá jí otevřenost…

před 1 hodinou

Solné jezero v Bolívii Salar de Uyuni, ilustrační foto

Chaos v Bolívii ohrožuje německou e-mobilitu. Morales před svým pádem zastavil projekt těžby lithia

Společnost ACI Systems měla těžit lithium v Bolívii. Projekt po roce od spuštění stihl…

před 3 hodinami

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

Zisk ČEZ stoupl za tři čtvrtletí o polovinu na 13,6 miliard korun, pomohl růst cen elektřiny

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ stoupl za první tři čtvrtletí letošního roku meziročně…

před 5 hodinami

 Bolívijský excprezident Evo Morales

V Bolívii sílí nepokoje, exprezident Morales získal azyl v Mexiku

Evo Morales, který v neděli po téměř 14 letech v čele Bolívie podal pod tlakem masových…

před 5 hodinami

 Americký prezident Donald Trump

Politika prospívá byznysu. Trumpovy hotely po roce 2015 prudce zvýšily obrat

Hotely náležející do realitní říše prezidenta Donalda Trumpa od jeho zvolení v roce 2016…

před 6 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 19 | Průměrné hodnocení: 3.63

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
8 čísel o zvýšeném rodičovském příspěvku
EU: V Česku žije nejméně „chudých“ lidí
Dosáhli by mladí na hypotéku snáz po zmírnění pravidel ČNB?
Svátek 17. listopadu vychází letos na neděli, zůstanou obchody otevřené?
Úzkost a stres pomůže léčit virtuální realita
Auta
Hyundai si nechal patentovat technologii aktivního…
Alfa Romeo drasticky redukuje plány. Nové sportovní vozy nevzniknou
Škoda Octavia IV (2020): Technické údaje všech motorizací
Škoda Octavia IV do detailu: Prohlédněte si s námi novou generaci českého bestselleru
Kvíz: Poznáte, které socialistické auto je na fotce?
Hry pro příležitostné hráče