Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Bohemia Energy: Z malé firmy mezi stovku největších

V roce 2005 první – a dnes v segmentu domácností a malých a středních firem největší…

Jablotron: Z půdy rodinného domku mezi renomované výrobce

Ryze česká technologická společnost s dvoumiliardovým obratem, vlastním vývojem i výrobou…

Česká zbrojovka a.s.: Nadnárodní firma s regionální odpovědností

Česká zbrojovka a.s. Uherský Brod je dlouhodobě nejdůležitější český výrobce a současně…

Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz

Dárky na poslední chvíli

Klára Donathová 24. prosince 2017, 08:00  -  Klára Donathová
Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz
24. prosince 2017, 08:00

Čekání na dlouho slibovaná gastronomická překvapení je u konce.

Těsně před svátky otevřely tři podniky, na které jsme se těšili opravdu dlouho. V karlínském Grils (U Nádražní lávky 81/2, Praha 8) začala vonět kuřata připravovaná na otevřeném ohni, spolu s přílohami, které nesou stopy kouře i popela. V ulici V Celnici to zas hýří barvami a chutěmi asijské kuchyně a zároveň i francouzské a české cukrařiny. Minulý pátek první hosty přivítal Sia Restaurant (V Celnici 1034/6, Praha 1) pod vedením Jiřího Štifta a na stejné adrese, se vchodem hned za rohem, i Cukrář Skála Lukáše Skály. Těsná blízkost není čistě náhodná, pojí je příslušnost do stejné vlastnické skupiny.

Nedočkavci, včetně mě, vzali všechny zmíněné podniky útokem. Zatímco Sia nabízí více než dvě stě míst a nápor hostů ustála, v cukrárně se mlsalo i mimo místa k tomu určená a v Karlíně sem tam došla kuřata. Skvělé zprávy, ne? Přijde mi fascinující, že se najde tolik lidí, kteří místo honby za vánočními dárky, chtějí vyzkoušet poslední restaurační novinky. Není to skvělé jen pro jejich majitele, ale i pro nás hosty, protože to dává gastronomii naději. Naději, že když někdo přijde s něčím novým a zajímavým, bude mít dostatek hostů, ať už otevře kdykoli.

Své první dojmy shrnu popořadě tak, jak jsem podniky navštívila. V Grils bylo i ve dvě hodiny úplně plno. Karlín prostě není pro nikoho dost daleko. Bistro je samoobslužné, takže hned za vchodem vpravo se musíte postavit do fronty, na černé tabuli si přečíst nabídku a u pultu jen vyjádřit přání, jestli si dáte čtvrtku, půlku nebo celé kuře, případně kuře trhané. K němu si můžete dát kapustičky s lískovými oříšky, pečené brambory, salát se zrním a dýní nebo chléb z Esky. Jako dezert se podává jablko pečené na ohni.


Londýn pro pokročilé: kde se v hlavním městě Británie dobře najíst a napít


Zaplatíte (zatím jen padesát procent běžné ceny), dostanete účet s číslem a čekáte až bude vaše jídlo připravené. Při plné obsazenosti je čekání v řádu deseti až patnácti minut. Jídlo je promyšlené, ale přes stručnost nabídky zatím ne zcela dotažené. Kuřeti chyběla křupavá kůrčička, bramborám správná textura i chuť a kapustičkám zas přebývala sůl. Ale byl to první den ostrého provozu, který neznamená nic než stres pro personál a vysoká očekávání hostů. Dávám Grils čas a věřím, že se dočkám skvělého kuřete s přílohami, jaké nedostanu nikde jinde.

Sia při první návštěvě úplně nezabodovala, a to především díky personálu. Druhou šanci jsem jí dala hned následující den a vše bylo o mnoho lepší. Dokonalý pozorný číšník a dobře ochucená jídla, která si ráda brzy zopakuji. Pokud se bude zlepšovat takovým tempem, nevím, kde to skončí. Průřez asijskou kuchyní staví na pekingské kachně a jídlech z ní připravených, nechybí dim sum, ramen, skvělé saláty, kraby, ústřice i maso. K tomu fajn polední menu. To vše na třech patrech v moderním interiéru. Když se bude dařit, bude mít SaSaZu konečně konkurenci. Zatím doporučuji především jídla s kachnou.

Cukrář Skála má krásný interiér s prosklenou výrobou, takže se můžete koukat cukrářům pod ruce. Navíc tu kombinují francouzskou cukrařinu s českou klasikou v moderním provedení. Koňaková špička tak má nezvyklý tvar a nahoře čepici z krému z bílé čokolády, který je tam podle mě navíc, ale uvnitř má božský krém i pěkně tekutý vaječný koňak. Nadchnul mě i dokonale nasáklý punčový řez s chutí mandarinky, stejně jako žloutkový řez s výborným krémem. Ceny jsou zatím zaváděcí, a tak mi něco říká, že o letošních svátcích se cukrovím cpát nebudu.

Nejlepší novinku si ale schovávám nakonec. Pokud jste dočetli až sem, berte ji jako vánoční dárek za vaši přízeň. Jestli se vám stejně jako mně stýská po restauraci Story, kterou se manželé Černí rozhodli zavřít proto, aby se Zuzana mohla věnovat mateřským radostem i povinnostem, osušte oči a odhoďte kapesníky. Michal Černý je od prosince v Café Lounge (Plaská 8, Praha 5) a od ledna bude mít kuchyni plně pod kontrolou. Už teď si ale můžete dát některá jeho jídla a kachna, která je zrovna na menu, je dost možná nejlepším jídlem, které jsem v prosinci jedla.

Veselé vánoce a spoustu dobrého jídla vám všem!

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě



Čtěte také

 Elektrárna Chvaletice

Ministerstvo zrušilo výjimku pro Chvaletice, případ vrátilo úřadu k projednání

Ministerstvo životního prostředí zrušilo rozhodnutí Krajského úřadu Pardubického kraje o…

20. listopadu 2019

Životní pojištění - ilustrační foto

Zrušení životního pojištění si pečlivě promyslete. Z daňového hlediska se tento krok nevyplatí

Institut životního pojištění přináší řadu výhod, které člověk ocení nejen v případě…

20. listopadu 2019

Ruský prezident Vladimir Putin

Až východní Evropa zbohatne, začne zvažovat odchod z EU, prohlásil Putin

Státy východní Evropy mohou za několik let začít uvažovat o odchodu z Evropské unie. V…

20. listopadu 2019

 Cínovec, ilustrační foto

Projekt Cínovec: ČEZ se předběžně dohodl s EMH, za 51 procent v dceřiné společnosti dá 870 milionů korun

Australská těžařská společnost European Metals Holdings (EMH) Limited se podmínečně…

20. listopadu 2019

 Miloš Zeman na velitelském shromáždění k prioritám a hlavním úkolům armády v roce 2020, které se uskutečnilo 20. listopadu 2019 v Praze.

Zeman chce koupit drony z Izraele. Armáda ho krotí

Prezident má jasno. Nový prapor bezpilotních prostředků, který v příštích letech vznikne…

20. listopadu 2019

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 6 | Průměrné hodnocení: 4.83

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Kdo musí platit rozhlasové a televizní poplatky nejen v nájmu?
Minimální mzda v roce 2020: kdy se dovíme její výši?
Nezkusíte energii ze Slunce?
Kdy letos chodí Mikuláš?
Kdo v Brně nebude muset platit za komunální odpad?
Auta
Nejméně a nejvíce spolehlivá auta podle TÜV: Porsche 911 na…
Audi RS Q8 oficiálně: Nejrychlejší SUV Ringu má 600 koní, sofistikovaný podvozek a spoustu karbonu
Alfa Romeo modernizovala Stelvio i Giulii. Zvenku to ale téměř nepoznáte
Ford Mustang Mach-E vs. 5.0 V8 vs Tesla a spol: Srovnání cen a parametrů nejen s konkurenčními elektromobily
Modernizované Muzeum DAF se otevřelo pro návštěvníky
Hry pro příležitostné hráče