Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz

Najedeno

Klára Donathová 18. února 2018, 11:11  -  Klára Donathová
Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz
18. února 2018, 11:11

Jak se píše recenze na restaurace? Navštívíte spoustu podniků, sníte hodně jídla a nenecháte se ovlivnit. Vyžaduje to spoustu úsilí, jako každá práce, která se dělá poctivě.

Hodnocení restaurací dnes píše kde kdo. Než vyrazíte do nějakého podniku, můžete se podívat na Tripadvisor, Yelp nebo na pseudorecenze na Facebooku a hned si uděláte obrázek. Potíž je v tom, že ten obrázek nemusí být zrovna objektivní. Nevíte, zda hodnocení plné superlativů nenapsal některý ze zaměstnanců nebo rodinní příslušníci majitele, jestli zdrcující kritiku nepřidala na stránky konkurence.

Další možností, jak se dozvědět o zkušenostech s nějakou restaurací, jsou foodblogy. Čím slavnější foodblog, tím je ale větší riziko, že podniky samy autora oslovují s nabídkami večeře výměnou za pochvalnou recenzi, případně místo večeře nabízejí rovnou peníze.

Vím, o čem mluvím. Obdobné nabídky jsem dostávala, když jsem svůj soukromý foodblog začala psát a dostávám je i dnes, jako novinář. Většinou nereaguji nebo slušně odmítám s tím, že podstata mojí práce nespočívá v tom, že se někde zadarmo najím a pak o tom napíšu pár hezkých stránek. Bohužel to tak zdaleka nedělá každý a mnohdy mám pochybnost o objektivitě i v případě recenzí, které vycházejí v jiných tištěných médiích. Jak to dělám já?

Docela jednoduše. Myslím si, že je důležité, aby čtenář z textu získal co nejvěrnější představu o tom, co ho v dané restauraci čeká. Když se popis v recenzi jednou nesetká s jeho osobní zkušeností, možná mi dá ještě šanci. Když se to stane opakovaně, protože recenze budou ovlivněné ze strany hodnocených podniků, jistě je dál číst nebude.

V hodnocení jídla je nepochybně silný subjektivní prvek, kterému se nelze vyhnout. Dobrý recenzent musí mít takzvaně „najedeno“, musí znát restaurace, které jsou na špičce u nás i ve světě, aby dokázal srovnávat. Musí sledovat gastronomické trendy a stejně tak musí být schopen oprostit se od vlastních předsudků.

Často slyším, že jsem na restaurace přísná a že i to, co hodnotím negativně, je vlastně docela v pohodě. Dokázat vidět to, co běžný host nevidí, ale považuju za podstatu svojí práce. Stojí mě to spoustu času, spoustu peněz, které utratím za cesty do zahraničí, jídlo v top restauracích, za knihy, kterými se snažím stále vzdělávat. Vypadá to možná jako ta nejlepší a nejjednodušší práce na světě, ale ve skutečnosti vyžaduje úplně stejné úsilí jako každá jiná, která se dělá poctivě.

Recenze, které v týdeníku Euro vycházejí, jsou psané vždy na základě nejméně dvou návštěv, zpravidla v době večeře. Rezervaci si nedělám na své jméno, restaurace předem neví, že ji někdo přijde hodnotit. Účet hradím v hotovosti, aby jméno nebyla patrné ani z platební karty.

Dvě návštěvy považuji za minimum. Každý může mít jednou špatný den, kuchař, servírka i já, takže jsem přesvědčena, že hodnotit na základě jedné večeře opravdu nelze. V případě, že píši negativní recenzi, navštívím podnik často i víckrát, abych si byla jistá, že nikomu nekřivdím.

Nepřijímám četná pozvání na večeře zdarma, na prezentace nových menu nebo na otevření nových podniků, protože by to jednak mohlo ovlivnit můj úsudek a jednak bych už v podniku nebyla nikdy anonymní.

Momentálně pracujeme na novém vydání ročenky TOP Restaurace 2018 a můžete se spolehnout, že se hodnocenými podniky ovlivňovat nenecháme.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Kam se schovat před zimou

Fenomén Milady Horákové

Křehká rovnováha dokonalé kremrole

Host má vždycky pravdu

Lokální bojovníci

Zapomeňte na to

Dobré zprávy nekončí

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě



Čtěte také

 Jaromír Manhart (uprostřed), archivní foto

„Pán odpadu” končí. Ředitel Manhart odchází z ministerstva životního prostředí

Přestože se nyní ostře sledovaná nová odpadová legislativa řeší na vládě, její autor se…

před 1 hodinou

 Jan Brož

Reaktor dneska objednáme, zítra postavíme

Stachanovec Andrej Babiš plánuje novou jadernou elektrárnu v Česku postavit rychlostí,…

před 2 hodinami

7 tipů na skvělé knižní dárky nejen pod stromeček

7 tipů na skvělé knižní dárky nejen pod stromeček

Přemýšlíte o tom, jakou knihu darovat svým blízkým na Vánoce, k narozeninám či prostě jen…

před 3 hodinami

 Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Přestaňte používat titul, vyzvala univerzita Ondráčka. Sama mu jej odebrat nemůže

Univerzita Palackého vyzvala poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, aby rezignoval na svůj…

před 3 hodinami

 Pád komunismu, ilustrační foto

Prichvatizace a noví oligarchové. Produktivita vzrostla, průmysl zmizel

Neopakovatelný masový převod státního majetku vytvořil příležitosti, a tím i pokušení.

před 3 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 10 | Průměrné hodnocení: 4.60

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
O kolik se v roce 2020 zvednou platy ve veřejné sféře?
Jaké příjmy může mít předčasný důchodce?
HDP ČR rostl o 2,5 %: jak jsme na tom ve srovnání se sousedy?
Vánoční přehled: zimní prázdniny, zavřené obchody, práce ve svátek a kvíz
Jak vzrostou minimální zálohy pro OSVČ v roce 2020?
Auta
Setrvačník nemusí být jen součást motoru. Lze s ním i…
Ferrari Roma je kupé s parádním designem a výkonem 620 koní
Honda S-MX vznikla jako milenecký azyl na kolech. Značka se tím nijak netajila
Videodojmy Audi SQ8 TDI – Sem se dívej, BMW
Elva je moderní interpretací monopostů McLaren-Elva z 60. let. Vznikne v sérii 399 kusů
Hry pro příležitostné hráče