zavřít

Ty to zvládneš.cz - MOTORKÁŘI - ZRÁDNÁ RYCHLOST



Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Británie představí na EXPO 2020 interaktivní Pavilon poezie

Britský pavilon se na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji stane místem, z něhož…

Rozhovor: K čemu je dobré vzdělání LL.M. a MBA?

Tituly MBA či LL.M. za jménem poutají pozornost. Absolvováním profesního vzdělání si…

Vybíráte vysokozdvižné vozíky? Prověřte si, jak je to s jejich servisem

Dobré zařízení nestačí. U manipulační techniky to platí rovněž. Důležitý je i kompletní…

Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz

Najedeno

Klára Donathová 18. února 2018, 11:11  -  Klára Donathová
Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz
18. února 2018, 11:11

Jak se píše recenze na restaurace? Navštívíte spoustu podniků, sníte hodně jídla a nenecháte se ovlivnit. Vyžaduje to spoustu úsilí, jako každá práce, která se dělá poctivě.

Hodnocení restaurací dnes píše kde kdo. Než vyrazíte do nějakého podniku, můžete se podívat na Tripadvisor, Yelp nebo na pseudorecenze na Facebooku a hned si uděláte obrázek. Potíž je v tom, že ten obrázek nemusí být zrovna objektivní. Nevíte, zda hodnocení plné superlativů nenapsal některý ze zaměstnanců nebo rodinní příslušníci majitele, jestli zdrcující kritiku nepřidala na stránky konkurence.

Další možností, jak se dozvědět o zkušenostech s nějakou restaurací, jsou foodblogy. Čím slavnější foodblog, tím je ale větší riziko, že podniky samy autora oslovují s nabídkami večeře výměnou za pochvalnou recenzi, případně místo večeře nabízejí rovnou peníze.

Vím, o čem mluvím. Obdobné nabídky jsem dostávala, když jsem svůj soukromý foodblog začala psát a dostávám je i dnes, jako novinář. Většinou nereaguji nebo slušně odmítám s tím, že podstata mojí práce nespočívá v tom, že se někde zadarmo najím a pak o tom napíšu pár hezkých stránek. Bohužel to tak zdaleka nedělá každý a mnohdy mám pochybnost o objektivitě i v případě recenzí, které vycházejí v jiných tištěných médiích. Jak to dělám já?

Docela jednoduše. Myslím si, že je důležité, aby čtenář z textu získal co nejvěrnější představu o tom, co ho v dané restauraci čeká. Když se popis v recenzi jednou nesetká s jeho osobní zkušeností, možná mi dá ještě šanci. Když se to stane opakovaně, protože recenze budou ovlivněné ze strany hodnocených podniků, jistě je dál číst nebude.

V hodnocení jídla je nepochybně silný subjektivní prvek, kterému se nelze vyhnout. Dobrý recenzent musí mít takzvaně „najedeno“, musí znát restaurace, které jsou na špičce u nás i ve světě, aby dokázal srovnávat. Musí sledovat gastronomické trendy a stejně tak musí být schopen oprostit se od vlastních předsudků.

Často slyším, že jsem na restaurace přísná a že i to, co hodnotím negativně, je vlastně docela v pohodě. Dokázat vidět to, co běžný host nevidí, ale považuju za podstatu svojí práce. Stojí mě to spoustu času, spoustu peněz, které utratím za cesty do zahraničí, jídlo v top restauracích, za knihy, kterými se snažím stále vzdělávat. Vypadá to možná jako ta nejlepší a nejjednodušší práce na světě, ale ve skutečnosti vyžaduje úplně stejné úsilí jako každá jiná, která se dělá poctivě.

Recenze, které v týdeníku Euro vycházejí, jsou psané vždy na základě nejméně dvou návštěv, zpravidla v době večeře. Rezervaci si nedělám na své jméno, restaurace předem neví, že ji někdo přijde hodnotit. Účet hradím v hotovosti, aby jméno nebyla patrné ani z platební karty.

Dvě návštěvy považuji za minimum. Každý může mít jednou špatný den, kuchař, servírka i já, takže jsem přesvědčena, že hodnotit na základě jedné večeře opravdu nelze. V případě, že píši negativní recenzi, navštívím podnik často i víckrát, abych si byla jistá, že nikomu nekřivdím.

Nepřijímám četná pozvání na večeře zdarma, na prezentace nových menu nebo na otevření nových podniků, protože by to jednak mohlo ovlivnit můj úsudek a jednak bych už v podniku nebyla nikdy anonymní.

Momentálně pracujeme na novém vydání ročenky TOP Restaurace 2018 a můžete se spolehnout, že se hodnocenými podniky ovlivňovat nenecháme.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Kam se schovat před zimou

Fenomén Milady Horákové

Křehká rovnováha dokonalé kremrole

Host má vždycky pravdu

Lokální bojovníci

Zapomeňte na to

Dobré zprávy nekončí

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě



Čtěte také

Události  Koronavirem bylo nakaženo už přes 4000 lidí

Koronavirus zabil v Číně už 106 lidí, dostal se i do Německa

Na nový koronavirus v Číně zemřelo už 106 lidí a na 4500 osob je jím v této zemi nakaženo…

před 2 hodinami

 Zaměstnankyně Amazonu - ilustrační foto

Zaměstnancům Amazonu nevadí, že riskují práci. Dál firmu kritizují za přístup ke klimatu

Amazon čelí v posledních týdnech tlaku zaměstnanců na odpovědnější přístup společnosti k…

před 3 hodinami

Události  Cestující v Číně, ilustrační foto

Glosa: Koronavirus řádí v Číně. CzechTourism si mne ruce a očekává příval turistů

Na to, že k Číně přistupujeme pragmaticky, jsme si již zvykli. Slova ředitele státní…

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Drážní bianco. Manažeři Českých drah otálejí s podpisem prázdných směnek

Několik českých bank se podle zdrojů týdeníku Euro už dlouhé měsíce marně pokouší dohnat…

před 9 hodinami

Události  Nakladatelství Mladá fronta

Mladá fronta už nečelí návrhu na insolvenci, společnost Bazcom jej vzala zpět

Společnost Bazcom vzala zpět insolvenční návrh na vydavatelství Mladá fronta.…

27. ledna 2020

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 10 | Průměrné hodnocení: 4.60

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Kdy si budete muset v roce 2020 doplatit zdravotní pojištění z vlastní kapsy?
Kalendář státních svátků 2020, kdy budou mít obchody zavřeno?
Sleva na manželku (manžela) 5x jinak
Termín pro odevzdání daňového přiznání: v roce 2020?
Lze požadovat odškodné při havárii vozidel MHD?
Auta
BMW M340d xDrive se vyzradilo předčasným únikem. A to hned…
Koronavirus zasahuje i automobilky. Stahují zaměstnance z Číny
Nové Caddy a Caddy Cargo se představí už v únoru
Chytré dálnice jsou nebezpečné, zjistili Britové. Zahynulo na nich už 38 lidí
Kvíz: Poznáte správně modely aut z těchto detailů?
Hry pro příležitostné hráče