zavřít

Ty to zvládneš.cz - MOTORKÁŘI - ZRÁDNÁ RYCHLOST



Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Británie představí na EXPO 2020 interaktivní Pavilon poezie

Britský pavilon se na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji stane místem, z něhož…

Rozhovor: K čemu je dobré vzdělání LL.M. a MBA?

Tituly MBA či LL.M. za jménem poutají pozornost. Absolvováním profesního vzdělání si…

Na Bořislavce bude stát umělecké dílo Federika Díaze

Kancelářské a obchodní centrum Bořislavka přinese letos Praze 6 nejen výraznou a světově…

Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz

Zapomeňte na to

Klára Donathová 07. ledna 2018, 12:30  -  Klára Donathová
Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz
07. ledna 2018, 12:30

Už týden se na nás valí předpovědi trendů ve všech oborech pro rok 2018, já věštit nebudu.

Je mi celkem jedno, jestli u nás v letošním přibude víc veganských restaurací, burgráren nebo fairtradových kaváren, jestli avokádové toasty vystřídají havajské poke nebo knedlovepřozelo. Mnohem víc mě trápí, co se na poli gastronomie děje tak nějak lidsky.

Během loňského roku jsem zaznamenala řadu kuriózních situací. Jednou jsem si takhle seděla v mém oblíbeném baru, přisedl si ke mně chlapec a začal si se mnou povídat. Ukázalo se, že je to barman z jiného podniku. Z velmi vyhlášeného baru. A začal mi vyprávět, jak je to u nich hrozné, jak je pan majitel prudí, za co všechno dostávají v práci pokuty a spoustu dalších bezva detailů. Nezkoumala jsem jeho pracovní smlouvu, ale hádala bych, že nějaké ustanovení o mlčenlivosti tam asi mít bude a rozhodně se jím neřídil. Vyslechla jsem to já i barman konkurenčního podniku, který metr od nás míchal drinky.

Před pár týdny se mi to stalo znovu. S jiným barmanem, ale shodou okolností ze stejného podniku. Už bych tam mohla dělat provozní, protože znám každý detail. Pomlouvat podnik, ve kterém pracuju, mi nepřipadá zrovna sexy. Zvlášť, když nevíte, komu to vykládáte.

Také se mi stalo, že jsem seděla v jiném známém baru a tam před námi barman dokonce pomlouval kolegu, který míchal drinky na vedlejší míchací stanici. Prý mu ukradl soutěžní drink a teď s ním machruje. Tohle vážně vykládáte hostům? Vzpamatujte se!


Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví


Stejně málo atraktivní mi připadají komentáře provozovatelů restaurací nebo jejich zaměstnanců na nově otevřené podniky konkurence. A že jsou jich plné sociální sítě. Když chcete chválit a je za co, chvalte. Ale vyjadřovat se k tomu, jak to jinde dělají blbě, zvlášť když mají otevřeno tři dny, je něco, co vám žádné pozitivní body nepřinese.

Druhou stranou mince jsou extatické výkřiky zejména na instagramu, jak je ten který asi tak pět dní otevřený podnik fantastický a vůbec nejlepší na světě, ačkoliv tomu tak zdaleka není. Když to dělají kámoši majitele, dokážu to pochopit. Když to dělají v gastronomii respektované osobnosti, které se shodou okolností s majitelem také znají, otevírá se mi kudla v kapse. Tímhle se trh rozhodně nekultivuje, jen tím ony osobnosti na respektu u foodies trochu ztrácejí.

Zajímavé je, že nejvíc vtipů se dodnes dělá na „coffeenácky“ a přitom právě na poli kaváren panuje absolutní klid a mír. Když před vánoci selhávaly dodávky zrn ze zahraničí, konkurenční kavárny si vypomáhaly mezi sebou. Na kávových soutěžích vládně absolutní pohoda a nešetří se podporou a úsměvy. A konec konců, v kavárnách už se nešetří ani cukrem a mlékem.

Kéž by si z toho zejména barmani, momentálně vedoucí svatou válku kvůli videoblogům jednoho z barů, vzali příklad. Hosty vážně nezajímá, že si barman myslí, že v konkurenčním baru pracují namyšlení kreténi, kteří používají tohle a nepoužívají zase ono. Chtějí si jen dát ten nejlepší možný drink, nezávazně si poklábosit a v lepším případě se něco zajímavého dozvědět. Neberte se tak vážně.

Takže love, peace and harmony provozovatelům, zaměstnancům i hostům všech gastropodniků světa.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Dobré zprávy nekončí

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě



Čtěte také

Emisní povolenky, ilustrační foto

Výnosné povolenky. Obrat obchodů loni stoupl na rekord

Obrat obchodů s emisními povolenkami v loňském roce celosvětově vzrostl o 34 procent na…

25. ledna 2020

 Marian Jurečka

Výborného vystřídal v čele lidovců Jurečka, chce odstranit poraženectví

Opoziční KDU-ČSL povede poslanec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Delegáti…

25. ledna 2020

Pivovar Kout, ilustrační foto

Zkažené koutské pivo. Tradiční pivovar uvízl ve stavu klinické smrti

Tradiční podnik Kout na Šumavě zavřel, uvnitř zůstaly stovky hektolitrů piva.

25. ledna 2020

 Byty v Berlíně - ilustrační foto

Naděje na zkrocení bytové krize v nedohlednu. Ceny nájmů v Německu prudce rostou

Levná Žitava je jen anomálie. Bydlení v Německu prudce zdražuje, řešení hledají radnice…

25. ledna 2020

 V Česku se rozmáhá hypoteční přeběhlictví - ilustrační foto

V Česku se rozmáhá hypoteční přeběhlictví. Bankám hrozí miliardové ztráty

Divoký vývoj úrokových sazeb dal vzniknout novému fenoménu. Turistika klientů za…

25. ledna 2020

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 8 | Průměrné hodnocení: 3.88

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Zvýšení minimální mzdy daňovým pohledem
Jak vypočítat daň z nemovitých věcí v daňovém přiznání?
Pravděpodobné pojistné je opět vyšší
Růst průměrné mzdy - co všechno ovlivní v roce 2020?
Zaměstnanci a daně: roční zúčtování a slevy
Auta
Škoda potvrdila Octavii RS s hybridním pohonem. Odhalí ji…
VW Arteon Shooting Brake míří i k českým zákazníkům. Dorazí na podzim spolu s faceliftem
Elektrický a pro každodenní ježdění. Bugatti plánuje svůj druhý sériový model
Škoda Kodiaq vozí záchranáře nejen u nás, ale i v Británii
Nový ředitel Renault Trucks pro ČR a SR
Hry pro příležitostné hráče