Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz

Zapomeňte na to

Klára Donathová 07. ledna 2018, 12:30  -  Klára Donathová
Klára Donathová
Klára Donathová
Autor: Euro.cz
07. ledna 2018, 12:30

Už týden se na nás valí předpovědi trendů ve všech oborech pro rok 2018, já věštit nebudu.

Je mi celkem jedno, jestli u nás v letošním přibude víc veganských restaurací, burgráren nebo fairtradových kaváren, jestli avokádové toasty vystřídají havajské poke nebo knedlovepřozelo. Mnohem víc mě trápí, co se na poli gastronomie děje tak nějak lidsky.

Během loňského roku jsem zaznamenala řadu kuriózních situací. Jednou jsem si takhle seděla v mém oblíbeném baru, přisedl si ke mně chlapec a začal si se mnou povídat. Ukázalo se, že je to barman z jiného podniku. Z velmi vyhlášeného baru. A začal mi vyprávět, jak je to u nich hrozné, jak je pan majitel prudí, za co všechno dostávají v práci pokuty a spoustu dalších bezva detailů. Nezkoumala jsem jeho pracovní smlouvu, ale hádala bych, že nějaké ustanovení o mlčenlivosti tam asi mít bude a rozhodně se jím neřídil. Vyslechla jsem to já i barman konkurenčního podniku, který metr od nás míchal drinky.

Před pár týdny se mi to stalo znovu. S jiným barmanem, ale shodou okolností ze stejného podniku. Už bych tam mohla dělat provozní, protože znám každý detail. Pomlouvat podnik, ve kterém pracuju, mi nepřipadá zrovna sexy. Zvlášť, když nevíte, komu to vykládáte.

Také se mi stalo, že jsem seděla v jiném známém baru a tam před námi barman dokonce pomlouval kolegu, který míchal drinky na vedlejší míchací stanici. Prý mu ukradl soutěžní drink a teď s ním machruje. Tohle vážně vykládáte hostům? Vzpamatujte se!


Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví


Stejně málo atraktivní mi připadají komentáře provozovatelů restaurací nebo jejich zaměstnanců na nově otevřené podniky konkurence. A že jsou jich plné sociální sítě. Když chcete chválit a je za co, chvalte. Ale vyjadřovat se k tomu, jak to jinde dělají blbě, zvlášť když mají otevřeno tři dny, je něco, co vám žádné pozitivní body nepřinese.

Druhou stranou mince jsou extatické výkřiky zejména na instagramu, jak je ten který asi tak pět dní otevřený podnik fantastický a vůbec nejlepší na světě, ačkoliv tomu tak zdaleka není. Když to dělají kámoši majitele, dokážu to pochopit. Když to dělají v gastronomii respektované osobnosti, které se shodou okolností s majitelem také znají, otevírá se mi kudla v kapse. Tímhle se trh rozhodně nekultivuje, jen tím ony osobnosti na respektu u foodies trochu ztrácejí.

Zajímavé je, že nejvíc vtipů se dodnes dělá na „coffeenácky“ a přitom právě na poli kaváren panuje absolutní klid a mír. Když před vánoci selhávaly dodávky zrn ze zahraničí, konkurenční kavárny si vypomáhaly mezi sebou. Na kávových soutěžích vládně absolutní pohoda a nešetří se podporou a úsměvy. A konec konců, v kavárnách už se nešetří ani cukrem a mlékem.

Kéž by si z toho zejména barmani, momentálně vedoucí svatou válku kvůli videoblogům jednoho z barů, vzali příklad. Hosty vážně nezajímá, že si barman myslí, že v konkurenčním baru pracují namyšlení kreténi, kteří používají tohle a nepoužívají zase ono. Chtějí si jen dát ten nejlepší možný drink, nezávazně si poklábosit a v lepším případě se něco zajímavého dozvědět. Neberte se tak vážně.

Takže love, peace and harmony provozovatelům, zaměstnancům i hostům všech gastropodniků světa.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Dobré zprávy nekončí

Dárky na poslední chvíli

Lokálnost dává smysl

Lesk a bída letiště

V radostném očekávání

Vyhipstřená kávička

Vlastní talíř s sebou

Přísně a spravedlivě



Čtěte také

 Bolívijský excprezident Evo Morales

V Bolívii sílí nepokoje, exprezident Morales získal azyl v Mexiku

Evo Morales, který v neděli po téměř 14 letech v čele Bolívie podal pod tlakem masových…

před 5 hodinami

 Americký prezident Donald Trump

Politika prospívá byznysu. Trumpovy hotely po roce 2015 prudce zvýšily obrat

Hotely náležející do realitní říše prezidenta Donalda Trumpa od jeho zvolení v roce 2016…

před 6 hodinami

Zaplavený hřbitov, ilustrační foto

Klimatické krizi neutečou ani mrtví. Hřbitovy se musí změnit

Ve Spojených státech se potýkají s nečekaným rozměrem klimatických změn. Extrémní počasí…

před 8 hodinami

 Aukce lanýžů v italské provincii Alba

Drahá pochoutka. Obří lanýž se v Itálii vydražil za více než 2 miliony korun

Neznámý kupující z Hongkongu vydražil v italské aukci obrovský 850gramový lanýž za 85…

před 8 hodinami

 Budova Drn, ilustrační foto

Praha v rozletu: česká metropole je druhým nejrychleji se rozvíjejícím městem EU

Praha je druhým nejrychleji se rozvíjejícím městem v Evropské unii. Pomáhá jí otevřenost…

před 8 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento komentář?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 8 | Průměrné hodnocení: 3.88

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
8 čísel o zvýšeném rodičovském příspěvku
EU: V Česku žije nejméně „chudých“ lidí
Dosáhli by mladí na hypotéku snáz po zmírnění pravidel ČNB?
Svátek 17. listopadu vychází letos na neděli, zůstanou obchody otevřené?
Úzkost a stres pomůže léčit virtuální realita
Auta
Hyundai si nechal patentovat technologii aktivního…
Alfa Romeo drasticky redukuje plány. Nové sportovní vozy nevzniknou
Škoda Octavia IV (2020): Technické údaje všech motorizací
Škoda Octavia IV do detailu: Prohlédněte si s námi novou generaci českého bestselleru
Kvíz: Poznáte, které socialistické auto je na fotce?
Hry pro příležitostné hráče