Menu Zavřít

Oběť vlastních zaměstnanců: každá třetí česká firma je terčem podvodu

19. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Podle celosvětové studie poradců PwC podvodům nejvíce čelí finanční sektor a výrobní podniky. Nejčastějšími pachateli jsou vlastní zaměstnanci. Kromě toho firmy často „naletí“ i na podvodné maily či vyděračský malware.

V posledních dvou letech bylo obětí hospodářské kriminality celkem 33 procent českých firem. Nejvíce podvody trpí finanční a výrobní průmysl (13 procent), následují energetické firmy (10 procent).

V polovině případů se jedná o zneužití majetku firmy. Nejčastějším pachatelem je jednoznačně zaměstnanec. Rejstřík metod je široký - od podvodů s cesťáky přes umělé nafukování mezd až po převedení firemní zakázky na vlastní firmu.

Velký podíl připadá i na počítačovou kriminalitu, které ale v Česku oproti roku 2016 mírně ubylo. „Případy podvodů v Česku se zdají být ve srovnání s výsledky předloňského průzkumu na ústupu, je však otázkou, kolik podvodných jednání zůstane dále neodhaleno,“ říká Kateřina Halásek Dosedělová z forenzního oddělení PwC ČR. Česko totiž ve srovnání s ekonomicky vyspělejšími zeměmi příliš nevyužívá k detekci hospodářských deliktů moderní technologie.

Umělá inteligence

V polovině případů přijdou firmy na podvod na základě svého systému řízení rizik a interního auditu. Čtvrtinu podvodů pak odhalí ve firmách zaměstnanci, kteří o podezření informují vedení. Podvodníci se přizpůsobují a stále zkoušejí překonávat nastavené kontroly. Budoucností této oblasti je určitě využití metod umělé inteligence, jako je strojové učení nebo zpracování přirozeného jazyka.


Rozklad a strašidlo. Online svět je vydán na milost zločinu a korporátní i státní blahovůli

 Čip z produkce firmy Intel, ilustrační foto


Téměř polovina společností ztratila v důsledku podvodného jednání přes milion korun. K přímým finančním ztrátám firmy však přibývají další. Zhruba čtvrtina společností utratila za samotné vyšetřování dvojnásobek částky, o kterou přišla. Mimo finančních nákladů za prošetření podezření z podvodu je pak závažným důsledkem také poškození pověsti dané společnosti a narušení pracovní morálky zaměstnanců.

Kyberkriminalita klesá?

Zatímco v Česku počítačová kriminalita proti roku 2016 klesla o 11 procent, ve světě je na svém vrcholu. Vysvětlením je nejspíš nedostatek nástrojů českých firem tyto hrozby odhalit. Nejběžnějším útokem je phishing, kterým je napadeno až 41 procent firem, následuje vyděračský malware napadající 37 procent firem.

„V současnosti jsou časté například falešné e-maily od ředitelů společností s příkazem převést určitý finanční obnos na zadaný účet, což se stalo i jedné české firmě na Moravě,“ uvádí příklad Michal Čábela, vedoucí týmu kybernetické bezpečnosti PwC ČR. A dodává, že největším nebezpečím pro firmu jsou sami zaměstnanci.

EBF24

Devátého ročníku Celosvětového průzkumu hospodářské kriminality, který byl realizován v 123 zemích a shromáždil výsledky od více než 7000 organizací, se během loňského roku zúčastnilo také 73 českých firem.

Dále čtěte:

Jak v roce 2018 vydělat peníze? Stačí si vybrat

Postavte se bossingu: tyto signály napoví, že vás šéf zneužívá

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

2017: rok ransomwaru. Počet kyber útoků na finanční firmy se za pět let ztrojnásobil


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).