Menu Zavřít

Strach z referenda

17. 2. 2018
Autor: Redakce

Vládu s důvěrou nemáme a hned tak mít nebudeme, ale zato budeme mít zákon o všeobecném referendu. Ten by mohl pomoci, protože jako první se hned nabízí referendum s otázkou „Chcete, aby byl premiérem člověk neoprávněně čerpající dotace na kozy?“. A národ by se krásně rozdělil na milovníky koziček a ty, co jak slyší kůzle, jdou vyndat z mrazáku špenát.

Ale bez legrace. Na jednání ANO, Okamury, komunistů a Pirátů o referendu se spíše rýsuje možný obrys nějaké mocenské spolupráce protisystémových stran, které nyní drží státní moc pevně v rukou, a my, kterým se to nelíbí, s jejich ústavní většinou nic nenaděláme.

Máme se ale děsit, že nám zde vznikne systém referend, který rozvrátí zastupitelskou demokracii a nahradí parlament rozdáváním koblih na náměstí před lidovým hlasováním? Referendum znají v našem blízkém okolí třeba na Slovensku a v Maďarsku a jejich systém parlamentní demokracie to zatím vůbec nepoznamenalo, a to nejen proto, že referenda vesměs nebyla platná. A třeba ve Švýcarsku je umějí používat celkem dobře a demokracii to tam nijak nenarušuje.

Jasně že řízení státu pomocí lidového hlasování má svá rizika. Například před pětadvaceti lety při dělení Československa četní intelektuálové a politici, včetně současného prezidenta, požadovali referendum.


Přečtěte si také: Čtvrtstoletí od Tugendhatu a jiné bilance očima ekonoma

 Vladimír Mečiar a Václav Klaus dohadují rozdělení Československa


Co by se asi dělo, kdyby Češi rozdělení odmítli a Slováci odsouhlasili, což bylo více než pravděpodobné? Řešili bychom to podle bosenského scénáře? Zastupitelská demokracie je brzdou emocí a vytváří lepší předpoklady pro racionální rozhodování, což má v našich zeměpisných šířkách svůj význam.

Pokud se ale nyní spousta lidí obává, že se uzákoněním referenda otevírá cesta k budoucímu tragickému czexitu, tak to se dost mýlí. Jestli si něco vynutí hlasování o našem budoucím členství v EU, tak to nebude zákon o referendu, ale skutečnost, že náklady na členství převýší jeho přínosy. A nejde přitom jenom o ekonomiku. Ačkoli se to dnes zdá racionálnímu člověku prakticky nemožné, nemusí dosažení takové situace při zvoleném postupu evropské integrace nereflektujícím příčiny brexitu trvat příliš dlouho. A to zdaleka nejenom v Česku.

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Soumrak nad babstapem

Zase ty daně

Tož, vypime si

Když musíš, tak musíš

Čerstvý vzduch

Kupředu leva. Bulharsko do dvou let zavede euro, na rizika nehledí

Chudák zrůda

Jestli se Drahoš nezmobilizuje, nemá ve druhém kole šanci

Presumptivní spolupachatel Zeman

Jak olafnout svoje mouly

Milošova přezka u opasku

Bude to jízda

Tady všude je Babišovo

Andrej z pavlače

KL24

Prožráno

Vláda odborníků


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).