Menu Zavřít

Jak olafnout svoje mouly

7. 1. 2018
Autor: Redakce

Tak vidíte, nic se nestalo, žádná dotace nebyla. Je to všechno účelovka objednaná mafií?

Zpráva evropského úřadu pro boj s dotačními podvodníky OLAF o dotaci pro Čapí hnízdo stále ještě nebyla zveřejněna. Přesto je ale jasné, že se vláda pokouší o manipulaci, která má zastřít fakt, že společnost Farma Čapí hnízdo byla v kritickém období vlastněna Andrejem Babišem a tento skutek lze označit za dotační podvod. Jen pár hodin po prohlášení OLAF, že zprávu dokončil a odeslal Evropské komisi a českým justičním orgánům, zmizelo podle mluvčí Evropské komise Čapí hnízdo ze seznamu projektů spolu financovaných z EU a ministerstvo financí oznámilo, že těch 50 milionů získal někdo jiný, a tak se dotace nebude muset Bruselu vracet. Jde tak o dotaci čistě českou, na niž ovšem Farma Čapí hnízdo nemá nárok a bude ji muset vracet. Možná jsou dokonce ty peníze opět zpátky ve státní kase.

A brzy nastane okamžik, kdy od Andreje Babiše uslyšíme větu: Tak vidíte, nic se nestalo, žádná dotace nebyla a je to všechno účelovka objednaná mafií. A fanklub jeho voličů mu to bude věřit úplně stejně, jako mu to s tou účelovkou věřil dosud.

Čapí podvod

Neuškodí proto, když si zopakujeme, že vyřazení dotace ze seznamu dotovaných projektů EU znamená, že na ni její příjemce neměl nárok. Přesto dotaci vyfakturoval a zinkasoval. Dokonce v případě jedné patnáctimilionové části předčasně, za což padla dokonce pokuta.

Farma Čapí hnízdo dostala dotaci proto, že uvedla v žádosti nepravdivé nebo neúplné informace, což je skutkovou podstatou trestného činu nazývaného dotační podvod.


O šetření OLAF čtěte více:

OLAF odmítl vydat českým europoslancům zprávu o Čapím hnízdě

Agrofert si kvůli zprávě OLAF stěžuje u evropského soudu i u ombudsmana


Postup ministerstva financí a vrácení dotace je faktickým přiznáním, že k tomuto podvodu skutečně došlo. Takže popravdě je zcela irelevantní, co přesně tam ten OLAF napsal. Nehledě na to, že v rámci evropské politické korektnosti jistě používal mimořádně opatrné a diplomatické vyjadřování vůči premiérovi členské země EU.

K dosud zveřejněným indiciím a důkazům, z nichž nejvážnější je skutečnost, že financující banka HSBC označovala Babiše po celou dobu financování projektu jako „beneficial owner“ čili konečného vlastníka, tak přibylo faktické přiznání a vrácení peněz.

Koupil Rittig OLAF?

Toto jasné a předvídatelné vyústění má zřejmě zakrýt cokoli, co se k tomu hodí. Zejména znevěrohodňování vyšetřovatele. A tak patrně čistě náhodně před soudem, který soudil expolicistu Komárka za zveřejňování informací z otevřených policejních spisů a obvinění policejního prezidenta Tuhého z úniku informací, zaznělo z úst následně odsouzeného Komárka tvrzení o odposlechy zaznamenaném zájmu Rittigova advokáta Michala o „Nevťu“. Tedy komisaře Nevtípila, který vyšetřuje Babiše. Obvyklý odposlech, kde kdosi mluví o někom třetím, následně jako důkaz spojení komisaře s Rittigem publikovala Babišova média. Je namístě připomenout, že Komárka zaměstnal po jeho odchodu od policie Andrej Babiš na Generálním finančním ředitelství.

A nyní není pochyb, že za svůj skvělý výkon v pravý okamžik zaslouží mimořádnou prémii, jestli ne ještě nějakou medaili. Teď Rittig zřejmě koupil i OLAF. Nakonec žil dlouho v tom Monte Carlu a je to vlastně evropský mafián, že.

Sektě ANO a jejímu tvrdému voličskému jádru to bude nepochybně jasné.Poslanci s mozkem, kteří za pár dní dostanou za úkol hlasovat proti tomu, aby byl premiér zbaven imunity, to ale budou mít těžké.

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Milošova přezka u opasku

Bude to jízda

Tady všude je Babišovo

Andrej z pavlače

Prožráno

Vláda odborníků

CIF24

Vyřízeno k dennímu pořádku

O církvi a větším klacku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).