Menu Zavřít

Soumrak nad babstapem

14. 2. 2018
Autor: Redakce

Proměna české finanční správy na nějaké Babišovo gestapo, které si chodí pro peníze, ke komu si zamane, a není proti němu obrany, narazila definitivně do Nejvyššího správního soudu. A spolu s ní i logika „všeci kradnů“.

Soudci se postavili za společnost Vyrtych, jíž berňák odmítl přiznat odpočet DPH na nakoupeném zboží, protože kdosi v řetězci před touto firmou daň neodvedl. Situace, která je v mnoha jiných případech důvodem, nebo spíše záminkou, k vystavení zajišťovacích příkazů a k faktické likvidaci podnikatele, je při dnešní praxi celkem běžná a lze na ní zcela zřetelně dokumentovat úřední zvůli a zneužívání moci státním úřadem.

Když finanční správa zjistí, že někdo neodvedl řádně daň a vypařil se, najde si prostě kohokoli jiného v dodavatelském řetězci, kdo je schopen tu daň zaplatit, a z něj ji vymáčkne bez jakéhokoli dokazování, že se dotyčný na podvodu podílel. Tento postup má samozřejmě logiku pokud sdílíte přesvědčení našeho premiéra v demisi, že „všeci kradnů“. Když podvádějí všichni, je přece jedno, komu ty ukradené peníze seberu, případně ho rovnou zavřu do kriminálu. V právním a demokratickém státě je ale taková logika drobet nepřípustná a zavání závažnou trestnou činností.


Daňoví jakobíni. Nelíbí se vám zajišťovací příkazy? A co nucený správce?

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček dostane pro svůj úřad jasnější pravidla


Je nepochybně zcela legitimní a chvályhodné bojovat s daňovými úniky. A v mnoha medializovaných případech lze mít o postižených podnikatelích a jejich křišťálové čistotě jisté pochybnosti. Činit tak ale postupy výběrčího daní Hlinomaze z pohádky Pyšná princezna opravdu nelze. Finanční úřad musí při tom, kdy někomu zabavuje jeho peníze, mít jasné a konkrétní důkazy a argumenty. Že něco povídala jedna paní v nádražním bufetu, prostě nestačí a stačit nemůže. A to i za cenu, že prostě někdy někdo ten daňový podvod dotáhne do úspěšného konce.

CIF24

Právní jistota daňového poplatníka, který není povinen zaměstnávat tajnou službu lustrující, zda všichni jeho dodavatelé řádně platí daně, má mnohem větší hodnotu. Nehledě na to, že finanční správa svým diletantským a nezákonným postupem způsobila podnikatelům za poslední roky miliardové škody, které budou platit ti daňoví poplatníci, kteří si své povinnosti řádně plní. Soudci nyní řekli hodně nahlas, že je s tím třeba přestat. Že by to nemělo důsledky pro ty, kteří tuto mašinérii spustili, je nepředstavitelné. Alespoň v normálním, demokratickém a právním státě.

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Zase ty daně

Tož, vypime si

Když musíš, tak musíš

Čerstvý vzduch

Kupředu leva. Bulharsko do dvou let zavede euro, na rizika nehledí

Chudák zrůda

Jestli se Drahoš nezmobilizuje, nemá ve druhém kole šanci

Presumptivní spolupachatel Zeman

Jak olafnout svoje mouly

Milošova přezka u opasku

Bude to jízda

Tady všude je Babišovo

Andrej z pavlače

Prožráno

Vláda odborníků


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).