Menu Zavřít

Presumptivní spolupachatel Zeman

10. 1. 2018
Autor: Redakce

Je ten Andrej Babiš opravdu takový politický packal, když si na prví dobrou jde do Sněmovny pro „nedůvěru“, nebo je to nějaký rafinovaný politický tah? Obecné přesvědčení znalců politických kuloárů je jednoznačně pro druhou verzi.

Babiš získal moc a může vládnout bez důvěry a řešit své osobní problémy. A s prezidentem Zemanem v zádech tak může činit docela hodně dlouho. A k tomu se předvádět, jak maká, zvyšuje penze, zavádí vlaky pro studenty a seniory zdarma a vůbec rozdává cizí peníze kde komu plnými hrstmi. Takovou kampaň v předčasných volbách jako když najdeš.

Podstatné je ale něco jiného. Přes veškerou nezávislost jsou policie a státní zastupitelství složky státní moci do značné míry ovládané vládou. Jistě nikoli náhodou představil hodně zčerstva ministr spravedlnosti Pelikán nový zákon o státním zastupitelství, jehož součástí je i záměr přesoutěžit všechny pozice vedoucích státních zástupců, včetně těch, kteří mají nějaký vztah k vyšetřování a trestnímu stíhání Babiše, Faltýnka a dalších podezřelých v kauze Čapího hnízda.

Jasně, že ten zákon bez podpory ostatních stran nemůže projít, ale ona i obyčejná hrozba vypadající velmi reálně, má svou váhu. A to nemluvíme o výrocích nového ministra vnitra na téma toho, že se na vyšetřování té kauzy musí „podívat“. Úřadující vláda je tak ve skutečnosti vládou pro zastavení vyšetřování trestných činů premiéra.


Krok vlády bez důvěry vstříc komunistům:

Vláda chce zdanit finanční náhrady církvím

 Smutný pohled Vojtěcha Filipa


Tato skutečnost je jasnou a velmi srozumitelnou odpovědí na Zemanův požadavek, aby i v případě Andreje Babiše byla respektována presumpce neviny. Prostě za situace, kdy podezřelý má v rukou nástroje na ovlivnění vyšetřování, o něčem takovém nemůže být řeč. Babiš je celou svou aktivní politickou kariéru v kolosálním střetu zájmů, nicméně tohle svým rozsahem nemá obdoby. A žádný prezident hájící zájmy českého státu by takového člověka premiérem nikdy nejmenoval. Jinak se stává jeho presumptivním spolupachatelem.

BRAND24

A to nekomentujeme to, že je hodně těžké respektovat presumpci neviny zrovna u někoho, jehož celá politická kariéra je založena na pomluvách a obviňování jiných lidí, nikdy z ničeho neobviněných a nestíhaných, z těžkých kriminálních činů bez předložení jediného relevantního důkazu, jichž je mimochodem v kauze Čapí hnízdo přehršel.

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Jak olafnout svoje mouly

Milošova přezka u opasku

Bude to jízda

Tady všude je Babišovo

Andrej z pavlače

Prožráno

Vláda odborníků

Vyřízeno k dennímu pořádku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).