Menu Zavřít

Zase ty daně

7. 2. 2018
Autor: Redakce

I ministerstvo financí musí Šéfovi předvést, že maká. Z toho pohledu lze pochopit, že se zase objevil nápad na zjednodušování daňové legislativy a Schillerová oprášila staré desky s Kalouskovým záměrem zrušit superhrubou mzdu. Přidala k tomu druhou daňovou sazbu pro nejvyšší příjmové skupiny, aby se nám při té revoluci neztratila rovněž Kalouskem dočasně na dobu krize zavedená solidární přirážka, jejíž dočasnost je zjevně obdobná, jako dočasnost pobytu sovětských vojsk.

Moc kreativní to není, ale co pořád vymýšlet. Že superhrubá mzda byla zavedena především proto, aby lidé viděli, jak málo jim z jejich skutečného výdělku přijde na účet po zdanění, už zřejmě není aktuální.

Budiž. Vliv této konstrukce na výběr daní a pojistného byl zcela nulový. Rovnou daň, co vůbec není rovná díky obřím odečitatelným položkám, jsme oplakali dávno. S tím, že růst průměrných mezd fakticky posouvá efektivní zdanění sice po kousíčkách, ale vytrvale výše a výše a spolu se zásahy u OSVČ, zvyšováním spotřebních daní a dalšími úpravami narostla souhrnná daňová kvóta z 33 na 34,5 procenta, jsme se také smířili. Představené úpravy daňové legislativy na tom nezmění vůbec nic.


Makáme i v demisi. Letos se budou měnit daňové zákony, odpadový i horní zákon

 Premiér Andrej Babiš


Tak proč do toho, ksakru, vrtat? Nutit firmy měnit účetní programy, školit daňové poradce, řešit chyby v účetnictví a přiznáních malých podnikatelů? Jestli existuje v české daňové legislativě nějaký problém, tak jsou to nepochybně neustálé změny zákonů, které si jejich uživatelé nestačí učit. A jsou za to dnes po zásluze finanční správou trestáni.

Z tohoto pohledu je pak celkem pozitivní, že pořád ještě nemáme nějakou vládní většinu, která by byla schopna své návrhy prosadit, a tak to, co na financích vzniklo je zatím jen pustá teorie. Ale stálo by za to, aby si nějaká partaj osvojila starý dobrý princip, že když něco funguje, tak se do toho nevrtá. Zvláště, když jediným smyslem takového konání je předvést, že tady někdo maká.

EBF24


Platba silniční daně: kdo, kdy a jak?

 ilustrační foto


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Tož, vypime si

Když musíš, tak musíš

Čerstvý vzduch

Kupředu leva. Bulharsko do dvou let zavede euro, na rizika nehledí

Chudák zrůda

Jestli se Drahoš nezmobilizuje, nemá ve druhém kole šanci

Presumptivní spolupachatel Zeman

Jak olafnout svoje mouly

Milošova přezka u opasku

Bude to jízda

Tady všude je Babišovo

Andrej z pavlače

Prožráno

Vláda odborníků


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).