Menu Zavřít

Nový přítel Chovanec

30. 1. 2018
Autor: Redakce

Prezidentské apartmá v Top Hotelu Praha mělo v den voleb nečekaného hosta. Byl to Milan Chovanec, muž, který nyní dočasně vede ČSSD. Nepřišel si tam jen vypít deci bílého vína a sledovat výsledky voleb. Přišel tam, aby byl viděn a vyslal tím jasný signál dovnitř ČSSD, která bude 18. února vybírat nového předsedu strany.

Již v den prezidentské volby se začalo mluvit o tom, že se v apartmá u prezidenta rodí příští vláda v ose Okamura – Babiš – Chovanec. Ale tak daleko opravdu nikdo z hostů nešel. Respektive scénáře se naživo neprobíraly. Ani by to dost dobře nešlo.

Animozita Milana Chovance k Tomio Okamurovi, členovi klubu pozvaných, který si s prezidentem potykal, byla cítit z každého slova. „Ve čtvrt na pět, když jsou volby rozhodnuté, dokáže přijít každý,“ rýpl si Chovanec do opozdilce. Navíc ten nejdůležitější v pokojíku nebyl, i když by podle prezidentových slov Andrej Babiš klidně přijít mohl, pokud by sám chtěl.

 Chovanec slavil se Zemanem jeho úspěch

Chovancova účast směřuje tedy daleko spíše než k příští vládě k únorovému sjezdu ČSSD. Ruku na srdce, pověřený předseda není ten typ, co by měl fotku Miloše Zemana s podpisem a srdíčkem v památníku. Ale dobře ví, že pokud chce ČSSD jako strana přežít, bude prezidenta potřebovat.

A také ví, jak je fluidum Miloše Zemana v ČSSD stále přítomné. Ví, že strana v krizi potřebuje právě takovou sjednotitelskou sílu. Svým kolegům posílá vzkaz: Dokážu mluvit s prezidentem, domluvím se i s ostatními, nedělám podrazy. Milan Chovanec je víc než horkým kandidátem na regulérního předsedu ČSSD.

Kdo další dorazil „na výsluní“?

Pro sociální demokracii je to zpráva vyřčená zcela bez emocí. Hra na městskou liberální levicovou stranu jim nevyšla a do čela se vrací buldok s láskou ke zbraním, minulostí ušpiněnou rychlostudiem plzeňských práv a prostě vším tím potřebným vybavením úspěšného sociálního demokrata. Pro lidi typu Jiřího Dienstbiera to není úplně skvělá zpráva. Ale zase není tak zlá, jako kdyby se vrátil Miloš Zeman nebo Jiří Paroubek, protože tenhle krok pomůže straně přežít se všemi jejími proudy včetně toho Dienstbierova.


Střet „Zemanovců“ o trůn v ČSSD:

Hamáček má soupeře. Předsedou ČSSD chtějí být i Chovanec a Zimola

 Zástupci ČSSD, zleva Jan Hamáček a Milan Chovanec, po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

BRAND24


Pokud přeci jen společnost Zemanova pokojíčku něco směrem k příští vládě prozradila, je to fakt, že ČSSD chce hrát i se svým prořídlým ansámblem důležitou roli. Ale podle Chovance, jednoho z vyjednavačů strany, bude muset Babiš couvnout a neusilovat osobně o post premiéra. Pak se prý otevírají nejméně čtyři další varianty včetně třeba té, že strany za sebe nominují odborníky nebo že se vyřeší Čapí hnízdo a Babiš bez obvinění bude akceptovatelný. Ale tohle je hra příštích mnoha týdnů. Nespustí se dřív, než ČSSD dostane nového předsedu.

Přečtěte si další komentáře autora:

Referendum o Babišovi je rozhodnuto

Švédské stoly

Malý průvodce průzkumem vlastního mínění

Nedůvěrná vláda

Zlobivý junior

Dvojí až trojí Pospíšil

Volby od boku

Topolánek, který přišel brzy

Bohuslav Sobotka. Všimli jste si?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).