Menu Zavřít

Téměř polovina stran kandidujících do Evropského parlamentu nezveřejnila dárce, hrozí jim pokuta

21. 5. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Skoro polovina - 18 z 39 - stran, hnutí a koalic kandidujících do Evropského parlamentu nezveřejnilo své dárce tři dny před otevřením volebních místností. Netýká se to sněmovních stran, řekla mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Linda Hrubešová. Chybujícím hrozí správní řízení a pokuta až 300 tisíc korun. Volby se uskuteční v pátek a sobotu.

Strany mají povinnost zveřejnit tři dny před otevřením místností své dárce přes webové stránky zaregistrované u dohledového úřadu. „Podle zjištění úřadu k danému termínu povinnost splnilo 21 kandidujících stran a koalic. Zbylých 18 kandidujících subjektů požadované údaje nezveřejnilo,“ uvedl člen vedení úřadu František Sivera, který je koordinátorem agendy evropských voleb.

Mezi chybující patří například subjekt Volte Pravý Blok www. cibulka.net, Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka, ale také Moravané. Subjekty měly zveřejnit nejen dárce, kteří věnovali na kampaň peníze, ale také další sponzory, kteří poskytli služby a zboží zdarma nebo za cenu nižší než obvyklou.

Zúčastníte se voleb do Evropského parlamentu?

Podle Hrubešové se objevily také tři kandidující subjekty, které po celou dobu kampaně neplní zákonné povinnosti a s úřadem nekomunikují, přestože se je úřad snažil kontaktovat jak v sídle, tak i jejich představitele. „Úřad s nimi byl po opakovaných výzvách nucen zahájit kontrolu podle kontrolního řádu ve věci nedodání informací k volebnímu účtu i webu. Těmto třem kandidujícím subjektům může kromě pokuty za nezveřejnění hrozit i sankce za neposkytnutí součinnosti v souladu s kontrolním řádem až do výše 500 tisíc korun,“ uvedla Hrubešová.

Z webu úřadu vyplývá, že se dvěma pokutám vystavují subjekty Jsi pro? Jistota Solidarita Investice pro budoucnost, dále Ne-volim.cz a také Romská demokratická strana.

BRAND24

Čtěte vše o eurovolbách 2019:

Jak si pro volby do Evropského parlamentu zařídit voličský průkaz?

Seznam českých stran a kandidátů pro volby do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu: vše, co potřebujete vědět

Dále čtěte:

ANO získá v europarlamentu osm křesel, jednoho zástupce bude mít i SPD, vyplývá z projekce voleb

Evropské volby: ANO chce dostat do Bruselu ekonoma Hlaváčka, poslankyni Maxovou i expiráta Knotka

Evropské socialisty povede do voleb Nizozemec Timmermans

Jan Zahradil bude kandidovat na post šéfa Evropské komise

Evropský projekt čelí největšímu ohrožení od války, říká kandidát na šéfa komise Weber

Eurovoleb se se chce účastnit čtvrtina Čechů, nejčastěji vysokoškoláci a Pražané

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).