Menu Zavřít

Drahoš už má přes 110 tisíc podpisů. Za kampaň utratil přes deset milionů

10. 10. 2017
Autor: Hynek Glos

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš ukončí na konci týdne sběr podpisů. Bývalý předseda Akademie věd má podle svých slov k dispozici přes 110 tisíc ověřených podpisů. Z 19 milionů, které dostal od dárců na kampaň, zatím vyčerpal přes deset.

Volební tým Drahoše ukončí sběr k 15. říjnu, podpisové archy chce mít odevzdané o deset dnů později. Ministerstvu vnitra je předá na začátku listopadu. Podle Drahoše museli kvůli chybám vyřadit asi deset až 15 procent podpisů.

Drahoš dnes také novinářům v nové kanceláři v pražském Týnu představil další členy poradního sboru, kteří souhlasili s medializací. Je mezi nimi ekonom Petr Teplý či předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Je odbornicí, která je ochotna poradit každému, ale ne každý o její rady stojí,“ řekl Drahoš o Drábové, která radí i dalšímu prezidentskému kandidátovi Michalu Horáčkovi. Radami bude nápomocen třeba i ústavní právník Jan Tryzna. Už dříve Drahoš zveřejnil, že mu bude pomáhat astronom Jiří Grygar či egyptolog Miroslav Bárta, kteří mu budou radit v tématech týkajících se společnosti, nebo spisovatel Jiří Padevět.

Realizační tým zároveň rozšířil o bývalou redaktorku zahraniční redakce České televize Kateřinu Procházkovou. Na starosti bude mít koordinaci médií a PR. V oblasti komunikace chce také spolupracovat s bývalým novinářem Petrem Studenovským.


Přečtěte si esej Petra Holce:

Na Hradě se každý zblázní. Českým prezidentům překáží ústava

 Ilustrace k eseji Na Hradě se každý zblázní


Drahoš řekl, že i nadále bude pokračovat v kontaktní kampani, začne ji ale přizpůsobovat předvolebním debatám. Lidé s ním podle něj chtějí debatovat hlavně o migraci, Rusku, Číně nebo o aktivitách prezidenta Miloše Zemana, řekl.

Plánuje také pořádat neveřejné kulaté stoly s odborníky, první se uskuteční ve středu. „Zajímají nás názory na daná témata,“ podotkl Drahoš. Na téma vzdělanost bude diskutovat rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek a ředitelé a ředitelky základních či středních škol. Během dalších setkání se chce Drahoš věnovat bezpečnosti, migraci a terorismu nebo životnímu prostředí a udržitelnému rozvoji.

CONTENT24

Drahošovi na kampaň firmy i jednotlivci přispěli téměř 19 miliony korun, dosud z nich vyčerpal přes deset milionů. Největším sponzorem je zakladatel společnosti Jablotron Dalibor Dědek, který mu dal dva miliony. Další peníze by mu měla vynést dražba uměleckých děl českých autorů, kterou uspořádá Galerie Vltavín. Svá díla darovalo 70 umělců, jejich dražební cena je 800 tisíc korun, řekl Drahoš. „Snažíme se o úspornou kampaň,“ řekl Drahoš. Billboardy podle něj bude mít, když vybere dostatek peněz.

O prezidentských kandidátech dále čtěte:

Přezkoumal bych Klausovu amnestii, naznači Fischer prezidentský plán

Jdu do toho a vyhraju. O ničem jiném nepřemýšlím, hlásí favorit Drahoš

I Zeman vede kampaň. Podle úřadu do ní patří i sběr podpisů

Komentář: Za volbu prezidenta auto všem, nejen Kulhánkovým fanouškům

O stále menších lžích Miloše Zemana

Omluva Peroutkovi, zrušení kontrol na Hradě. Horáček má plán na prvních 100 dnů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).