Menu Zavřít

Za volbu prezidenta auto všem, nejen Kulhánkovým fanouškům

28. 8. 2017
Autor: Redakce

Vratislav Kulhánek, prezidentský kandidát přinejmenším na billboardech vzkříšené Občanské demokratické aliance, což kdysi bývala vládní strana, se rozhodl trochu nakopnout sběr nominačních podpisů. Každému, kdo mu dá podpis, proto ve slosování hrozí výhra Škody Octavia. Samozřejmě ale jen v tom případě, že Kulhánek sežene 50 tisíc podpisů. I v ODA se evidentně inspirovali losovačkami, hezkou českou tradicí.

Ano, Maserati Ghibli by určitě bylo lepší motivací, Kulhánek ale býval šéfem právě mladoboleslavské automobilky. Navíc žijeme v době bouřlivého vlastenectví a škodovka je určitě státotvornější, ostatně celou zemi v ní permanentně brázdí i prezident Miloš Zeman, jemuž na rozdíl od Václava Klause „vzadu nedrncá“. Možná i proto, že sedává vpředu.

Právě při pohledu na Zemana, jenž se po čase znovu rozjel mezi lidi a hned je z toho hotová lavina moudra, mě napadá, že si za volbu prezidenta zasloužíme nějaké auto všichni. Nejen současný prezident totiž dokazuje, že přímá prezidentská volba je spíš trest než pozitivní výběr, takže by nás od něj politici měli zase osvobodit. A nejlíp rovnou zrušením nejvyšší ústavní funkce, žádná poloviční práce nemá smysl.

Účastnil jsem se první přímé volby prezidenta a nějaký čas jsem nyní strávil i v kampani Jiřího Drahoše. Obě jen ukazují, že jsme funkcí přímo voleného prezidenta stvořili monstrum, s nímž si nikdo moc neví rady. Už při první volbě si marketéři stěžovali, že nevědí, jak prezidenta voličům prodávat, když téměř nic nesmí a kandidáti nemají lidem moc lhát. Že třeba nezvedne hůl na premiéra, to tehdy ještě nevěděli. Starý Karel Schwarzenberg se proto nechal přemalovat na mladého pankáče a Vladimír Dlouhý osamoceně běhal.


Miláček byznysmenů? Jiřího Drahoše sponzoruje několik českých miliardářů

 Podle průzkumu Medianu z počátku dubna by Jiří Drahoš v prvním kole skončil třetí se 17 procenty


Téma do kampaně nakonec náhodou vnesl až Zeman, a to 70 let staré Benešovy dekrety. Nebyly to nakonec hezké volby. A zmatení trvá doteď. Lidé se i Drahoše ptají téměř výhradně na věci, o kterých náš prezident nerozhoduje – tedy pokud se na Hradě nerozhodne jinak. Svým způsobem je to samozřejmě logické: lidé chtějí případně volit někoho, s kým názorově aspoň částečně souhlasí, i když o těchto věcech rozhoduje někdo jiný. Zeman například poslední dobou boduje s tím, že lidem permanentně slibuje teroristický atentát.

Navíc je také evidentní, že i bývalého nejvyššího akademika Drahoše mnozí nebudou volit kvůli němu, ale kvůli Zemanovi; „hlavně ať už tam není ten moula“, slyšel jsem několikrát hlavní volební motivaci. Drahoš i Michal Horáček slibují zrušení rámových kontrol při vstupu na Pražský hrad, slib ne úplně hodný nejvyšší ústavní funkce. Vsadím se, že i Zeman by je klidně zrušil po stížnosti z Číny nebo Ruska.

BRAND24

I proto by volbu českého prezidenta určitě ospravedlnilo i pozitivně zatraktivnilo, kdyby za svůj hlas dostal oktávku každý volič. Česko je vrakoviště Evropy, i navzdory plné zaměstnanosti a rostoucím platům si kupujeme stále starší auta; jejich průměrný věk se nyní zvýšil na 15 let. Představte si, jak by se u nás pročistil vzduch, kdybychom díky přímo volenému prezidentovi najednou všichni jezdili v nových škodovkách.

Přečtěte si další komentáře autora:

Zaorálek je dobrý volební lídr. Jeho nenávist je upřímná

Když vlast zavolá. Kdy přestaneme být banánovou republikou bez banánů?

S pitomci nejdu

Gazdík neztratí identitu. Nikdy ji neměl

ČSSD se zbavila Sobotky, realitu ale popírá pořád

Bělobrádek mluví jako správný lidovec. Zrada číhá za každým slovem

Podle ODS patříme na Západ. Tak proč nás táhne na Východ?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).