Menu Zavřít

Adoptovat lze i zletilé. Stoupá i popularita osvojení na dálku

2. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Osvojení dítěte, nebo-li adopce, je závažný krok pro život hned několika osob. Předcházet by mu tedy mělo důkladné uvážení. Při osvojení přijímají totiž manželé či jednotlivci z hlediska práva dítě za vlastní a získávají plnou rodičovskou zodpovědnost. Adoptovat dítě mohou manželé i jednotlivci, osvojit se může i zletilá osoba. Stále větší popularitu v současnosti také získávají projekty adopcí dětí na dálku, které slouží k podpoře dětí v rozvojových zemích.

Co je adopce a jaké jsou podmínky?

Adopci řeší občanský zákoník č. 89/2012 Sb. v paragrafech 794 až 845. V praxi se nejčastěji řeší adopce dětí.

Pro úplnost je třeba uvést, že osvojit si lze podle paragrafu 846 občanského zákoníku i zletilého, a to v případě, není-li to v rozporu s dobrými mravy.

Základním pravidlem adopce dítěte je, že osvojením vzniká mezi osvojitelem a dítětem stejný vztah jako mezi rodičem a dítětem, rovněž tak vzniká vztah příbuzenský k ostatním členům rodiny osvojitele. Veškerá vzájemná práva a povinnosti mezi dítětem a jeho původní rodinou osvojením naopak zanikají.


Přečtěte si: Před čím vás ochrání manželská smlouva


Při adopci dítěte jsou osvojitelé zapsáni v rodném listu dítěte na místě jeho rodičů a stávají se zákonnými zástupci dítěte s veškerou rodičovskou odpovědností. Dítě získává příjmení osvojitelů.

Osvojení nelze zrušit po uplynutí tří let od rozhodnutí soudu o osvojení. Možné je to pouze ve výjimečných případech, když adopce proběhla v rozporu se zákonem.

I když osvojené dítě získá příjmení svých nových rodičů, musí být o faktu osvojení informováno.

Zapamatujte si: Osvojitelé mají ze zákona povinnost informovat osvojené dítě o skutečnosti osvojení, jakmile se to bude jevit vhodné, nejpozději však do zahájení školní docházky.

Informaci dítěte o tom že bylo osvojeno, zmiňujeme proto, že adopce miminka patří v současnosti mezi potenciálními osvojiteli v Česku k nejžádanějším, stejně jako forma přímé adopce, což je možnost osvojit si novorozené miminko přímo z porodnice, aniž by se dostalo do kojeneckého ústavu.

Noví rodiče tak mají v těchto případech na to, kdy dítěti o osvojení řeknou, dostatek času. Ale zapomenout nesmějí.

Základní pravidla a podmínky pro osvojení dítěte
• Mezi osvojitelem a osvojencem by měl být přiměřený věkový rozdíl, zpravidla ne menší než 16 let, horní věkovou hranici zákon nestanovuje.
• Osvojení je vyloučeno mezi osobami spolu příbuznými v přímé linii a mezi sourozenci.
• Osvojit dítě může manželská dvojice i jednotlivec.
• Dítě mohou osvojit dosud bezdětní lidé i lidé, kteří už vlastní či přijaté děti vychovávají.
• V případě soužití partnerů, kteří nejsou sezdaní, může dítě osvojit jen jeden z nich.
• O osvojení rozhoduje výhradně soud na návrh osvojitele.

Kde se žádá o adopci

Po rozhodnutí, že hodláte adoptovat dítě, vaše první kroky povedou na obecní či krajský úřad s rozšířenou působností. Zde vás bude oddělení sociálně-právní ochrany dětí informovat o dalším postupu. Nutné je, aby úřad byl v místě trvalého bydliště žadatele.

Je třeba se obrnit trpělivostí a připravit se na to, že celý proces před osvojením dítěte bude náročný a bude vyžadovat řadu jednání a dokumentů.


NAŠE RADA: Co je třeba zařídit před adopcí dítěte


Adopce na dálku

V Česku i ve vyspělých zemích roste popularita adopce na dálku. Na principu dobrovolnosti se jedná o pravidelnou finanční podporu dětí z chudých rodin v rozvojových zemích za účelem jejich vzdělávání a obživy.

Základním cílem adopce na dálku je umožnit dětem vzdělání dostačující k tomu, aby v budoucnosti dokázaly uživit sebe a svou rodinu, ale přitom zůstaly ve svém rodinném a kulturním prostředí. Populární je v tomto smyslu hlavně Afrika.

Různé projekty nabízí v Česku i ve světě řada nevládních, neziskových, charitativních či nábožensky založených organizací. Informace k projektům adopce na dálku se nejrychleji seženou na internetu.

Příkladem podpory může být financování nákladů na vzdělávání, ať již ve formě placení školného, školních pomůcek, školních uniforem, bydlení na internátu, ale i mimoškolních aktivit či příspěvky na zdravotní péči.

Pokud se jedná o dlouhodobou adopci konkrétního dítěte na dálku, je samozřejmostí zpětná vazba pro „osvojitele“, jak se dítěti adoptovanému na dálku daří.


Nezapomeňte: Děti mají nárok na vrácení doplatků za léky nad limit


Adopce na dálku UNICEF

Hlavní světovou organizací, která se zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje je UNICEF - Dětský fond OSN.

Programy UNICEF jsou zaměřeny na pomoc dětem ve všech oblastech, které negativně ovlivňují kvalitu jejich života a rozvoj jejich potenciálu. Soustředí se na zdraví dětí, jejich výživu, přístup k nezávadné vodě, hygienu, prevenci a léčbu AIDS, vzdělávání a ochranu dětí před týráním a vykořisťováním jakéhokoliv druhu.

Nejrychlejší kontakt na uvedenou organizaci a informace získáte na Unicef.cz.

BRAND24

Čtěte také:

Svatba přinese radost i řadu administrativních povinností

Kdy máte nárok na daňovou slevu na manželku či manžela?

Jak pojistit dítě na školní rok, mimoškolní aktivity a prázdniny?

Máte dospívající dítě, které nestuduje ani nepracuje? Pak za něj pojištění platit nemusíte

Cestování s dětmi: kde potomkům vyřídíte cestovní pas a co k tomu bude potřeba?

I dítě mladší 15 let může mít občanku. Kde a jak o ni zažádat?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).