Menu Zavřít

Tři pětiny lidí jsou se zaměstnáním spokojeny, ukázal průzkum

19. 8. 2018
Autor: čtk

Více než tři pětiny pracujících Čechů jsou spokojeny se svým zaměstnáním, opačný pohled má sedm procent lidí. Nejvíc si své pracovní náplně cení vedoucí pracovníci a vyšší odborníci a podnikatelé a živnostníci, kteří pracují jako osoby samostatně výdělečně činné (82 procent). Nejnespokojenější jsou nekvalifikovaní dělníci. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Většina respondentů také vnímá vztahy na pracovišti pozitivně.

Svoji práci hodnotí pozitivně 61 procent ekonomicky aktivních Čechů, 16 procent je velmi spokojených, zbývající část spíše. Výrazně negativně na svoji práci nahlíží dvě procenta respondentů, dalších pět procent je spíše nespokojených. Téměř třetina oslovených lidí je v názoru na své zaměstnání neutrální.

Nadpolovičně spokojení jsou kromě vedoucích pracovníků, podnikatelů a živnostníků ostatní zaměstnanci z nedělnických profesí. Naopak kvalifikovaní (45 procent) ani nekvalifikovaní (40 procent) dělníci podobného optimismu nedosahují, každý šestý nekvalifikovaný dělník je se svou prací nespokojen.

„Podíl spokojených pracujících roste spolu se stupněm dosaženého vzdělání a s čistým osobním příjmem. Nepřekvapivě též lidé hodnotící životní úroveň své domácnosti jako dobrou, v kontrastu vůči lidem, kteří hodnotí životní úroveň své domácnosti jako špatnou, jsou častěji spokojeni se svým zaměstnáním,“ uvedlo CVVM.

 Spokojenost se zaměstnáním či prací

Vztahy na pracovišti vnímá pozitivně 78 procent ekonomicky aktivních respondentů, což je nejvyšší poměr od roku 2013, kdy s pracovním prostředím bylo spokojeno více než osm z deseti dotázaných.

Z hlediska spokojenosti s měsíčním příjmem se necelé tři pětiny domnívají, že by mohly být výrazněji oceněny, 38 procent se domnívá, že je zaplaceno adekvátně. Jedno procento dotázaných odpovědělo, že si užívá vyššího platu, než si zaslouží. Kromě podnikatelů a živnostníků si u všech dalších skupin nadpoloviční většina stěžovala na nedostatečné ohodnocení.


Přečtěte si:

Co také pomůže v práci

Spánek zvyšuje produktivitu.


O odchodu ze současného zaměstnání či ukončení práce uvažuje 16 procent respondentů, naopak 77 procent tuto možnost odmítá. „Odchod ze svého zaměstnání častěji zvažují lidé ve věku 20 až 29 let, dotázaní se základním vzděláním, lidé hodnotící životní úroveň své domácnosti jako špatnou či lidé pracující jako nekvalifikovaní dělníci,“ doplnilo CVVM. Jen zhruba desetina pracujících se obává ztráty práce, téměř 80 procent to nepovažuje za pravděpodobné.

CVVM oslovilo pro průzkum mezi 16. až 29. červnem 1078 lidí, do statistik byly zahrnuty odpovědi 635 ekonomicky aktivních respondentů.

BRAND24

Čtěte také:

Co dělat, když vám zaměstnavatel nechce dát dovolenou

Co je mezi zaměstnanci nejžádanější benefit? Vzdělávání

Roboti vezmou práci mladým. Bez technického vzdělání bude práce málo

Hořet ano, vyhořet ne. Jak se bránit stresu

[[https://www.euro.cz/byznys/syndrom-vyhoreni-test-priznaky-lecba-1345693| Pracovní vytížení, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).