Menu Zavřít

Zeman opět podpořil ambasádu v Jeruzalémě, konzulát tam bude od května

25. 4. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman dnes na oslavách 70 let od vzniku Izraele na Pražském hradě opět podpořil přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Kritici tohoto plánu jsou zbabělci, řekl. Prvním krokem ze tří bude podle něj příští měsíc otevření českého honorárního konzulátu v Jeruzalémě. Za podporu Zemanovi při oslavě poděkovali zástupci židovského státu.

Ministerstvo zahraničí Zemanova slova o květnovém otevření honorárního konzulátu následně potvrdilo, bude v západním Jeruzalémě, povede ho Dan Propper. Do konce roku se v Jeruzalémě otevře také České centrum, uvedlo ministerstvo v prohlášení. „Chceme tak svou přítomnost v Jeruzalémě posílit a napomoci rozvoji vzájemné spolupráce v celém spektru oblastí,“ napsala česká diplomacie. Tento krok ale podle prohlášení Ministerstva zahraničí nemá žádný vliv na konečnou dohodu o Jeruzalémě a Česká republika plně respektuje společnou pozici Evropské unie, která považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i budoucího státu Palestina.

Zeman ve svém projevu na oslavách poukázal na to, že je to poprvé, kdy je Pražský hrad dějištěm oslav výročí jakéhokoliv státu. Prezident podle svých slov věří tomu, že nastanou tři fáze přesunu české ambasády do Jeruzaléma. První z nich je vznik honorárního konzulátu, další fází bude přesun českých institucí, jako je CzechTourism nebo CzechTrade. Třetí fází by byla samotná ambasáda. „Příští rok v Jeruzalémě,“ zakončil prezident svůj projev.


Trump a Jeruzalém. Vítězství slaví lobbisté a extrémní křesťané

Trump svým uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele vyvolal bouři nevole v arabském světě, včetně Bangladéše.


Velvyslanec Daniel Meron poděkoval v češtině Zemanovi za vřelé přátelství a poté citoval z dopisu, který českému prezidentovi poslal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Šéf izraelské vlády v něm poděkoval Zemanovi za vytrvalou podporu v uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Zmínil také vztah prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka k Izraeli. Náměstkyně izraelského ministra zahraničí Cipi Chotovelyová připomněla, že Zeman je jedním z prvních světových státníků, který Jeruzalém hlavním městem Izraele uznal. V očích izraelského národa je Zeman hrdinou, řekla.

Proti uskutečnění oslav vzniku Izraele na Pražském hradě protestovala v podvečer na Hradčanském náměstí zhruba třicítka lidí s palestinskými vlajkami a transparentem vyzývajícím k ukončení zabíjení v Palestině a ke skončení okupace palestinského území. Kolemjdoucím rozdávali tiskoviny podporující jejich pohled na palestinskou otázku, Izrael se podle nich v Palestině dopustil a dopouští etnické čistky.

BRAND24

Proč zazlívat Trumpovi Jeruzalém. Čtěte komentář Daniela Deyla

Kuřácký koutek Daniela Deyla

Přečtěte si také:

Esej: Mír proroka Donalda

Antisemitismus v Německu. Vydavatelství BMG otočilo, dává od raperů ruce pryč

Komentář: Jeruzalémský syndrom


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).