Menu Zavřít

Trump a Jeruzalém. Vítězství slaví lobbisté a extrémní křesťané

8. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Co vedlo amerického prezidenta k tomu, aby podpořil snahu Izraele uznat Jeruzalém jako hlavní město židovského státu? S přesunem amerického velvyslanectví do Jeruzalému ani v Americe nepanuje konsenzus.

Americký prezident svým krokem uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunout americké diplomaty z Tel Avivu do města, které je kromě židovského náboženství klíčové i pro muslimy a křesťany, rozzuřil Palestince, již začali pálit americké i izraelské vlajky.

Překvapil tím však i řadu americký spojenců, od Indonésie přes Malajsii po Francii a Británii. Rozhodnutí úplně mění dosavadní politiku Spojených států na Blízkém východě.

Američané, kteří žijí v Turecku a Německu, již byli prostřednictvím místních velvyslanectví varováni, aby byli opatrní, rodičům amerických dětí v Jordánsku bylo doporučeno, aby děti neposílali do školy.

Pro teroristickou organizaci Hamás Trumpův krok znamená vyhlášení války.


Esej: Hnutí Hamás 2.0

 Zebra podezřele podobná mezkovi


Rozhodnutí nemá plošné sympatie ani ve Spojených státech. Ministři zahraničí a obrany, Rex Tillerson a James Mattis, se snažili prezidenta od tohoto kroku podle serveru The Hill odradit.

Okamžitý přesun ambasády do Jeruzaléma přitom podporuje jen 16 procent amerických židů. Vyplývá to z průzkumu American Jewish Opinion, jenž se uskutečnil na konci srpna. Naopak 44 dotázaných si přesun nepřeje, 36 procent pak podporuje přestěhování na později po dohodě s Palestinou. Celkem 63 procent Američanů si změnu adresy amerických diplomatů rovněž nepřeje.


Senátoři se obávají jaderného Trumpa:

Trump a jaderné zbraně: Kongres po 40 letech řeší svéprávnost prezidenta

 Donald Trump na letišti v Hagerstownu


Kontroverzní rozhodnutí Trumpa podle serveru Quartz ukazuje, jak je ovlivňován lobbistickými skupinami spíše než americkými voliči. Bohatí dárci prezidentské kampaně, lobbistické skupiny a krajně pravicová křesťanská hnutí mohla rozhodnutí prezidenta výrazně vychýlit ve prospěch Davidova města a nového směru politiky vůči Izraeli.

Vlivní manželé

Jedním z nich je i kasinový magnát Sheldon Adelson a jeho manželka Miriam Ochsornová, kteří patřili mezi největší osobní dárce Trumpa v předvolební kampani. Věnovali mu 86 milionů dolarů (1,9 miliardy korun).

Oba zastávají silně proizraelské názory. Majetek Adelsona Forbes odhadl na 38 miliard dolarů (828 miliard korun). „Existuje teorie, že Miriam je hlavním tahounem v proizraelském řešení těchto otázek,“ uvedl Michael Green, profesor historie na univerzitě v Nebrasce. Sama se narodila v roce 1946 v Palestině, když byla pod britským protektorátem a má „velký ideologický vliv“ na manžela. Díky své štědrosti mohou kdykoliv do Bílého domu zavolat a promluvit si s prezidentem, dodal Green.

Upozorňuje se i na proizraelskou lobby, jež po nástupu Baracka Obamy utrácela miliony dolarů na podporu politiky Izraele, v roce 2016 činily rekord ve výši 20 milionů dolarů. Sice už v roce 1995 Kongres hlasoval pro přesun ambasády do Jeruzaléma, ale zejména z bezpečnostních důvodů k tomu zatím nedošlo.

V rámci komunity amerických židů se jedná o menšinový proud, který žádá, aby USA měly velvyslanectví v Jeruzalémě, uvedl Daniel Kalik z organizace J-Street, jež propaguje mírové řešení v uspořádání mezi Izraelem a Palestinou.

Televizní evangelíci

Další nátlak na prezidenta mohly poskytnout křesťanské organizace. Zejména evangelíci, kteří většinově Trumpa volili.

Část z nich si myslí, že je třeba naplňovat slova Písma a ustanovit Jeruzalém jako hlavní město Izraele. „V šestidenní válce židé konečně převzali svrchovanost nad Jeruzalémem. Je to klíčové, pokud jde o biblické proroctví, že udrží nad městem kontrolu,“ radoval se z Trumpova rozhodnutí Pat Robertson, předseda Christian Broadcasting Network.

Reno Omokri, další z televizních páterů, se dokonce zavázal k tomu, že je za Donalda Trumpa ochoten zemřít.

I když zatím není znám termín pro přesun americké ambasády, už nyní je Trump izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu oslavován jako muž, který přepisuje historii.

BRAND24

Dále čtěte:

S přestěhováním české ambasády do Jeruzaléma by politici spíše souhlasili

Tillersona ve funkci ministra zahraničí brzy nahradí šéf CIA Pompeo

Trump má nadváhu, spí čtyři hodiny denně, ovoce nezná

Donald Trump během prezidentské kampaně, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).