Menu Zavřít

Nejvyšší účast za dvacet let. V eurovolbách hlasovalo přes 50 procent voličů

26. 5. 2019
Autor: čtk

V eurovolbách letos zřejmě hlasovalo více voličů než v roce 2014 a nejvíce za poslední dvě desetiletí. Dvě největší evropské politické frakce velmi pravděpodobně oslabí a přijdou o dosavadní společnou nadpoloviční většinu v europarlamentu. Evropská lidová strana (EPP) by měla podle prvního odhadu získat 173 mandátů místo dosavadních 221 a i přes oslabení tak zůstat nejsilnější frakcí. Socialisté z S&D by mohli mít 147 nových europoslanců, v posledních eurovolbách dostali 191 mandátů.

„Jsem potěšen, že mohu oznámit, že předběžné údaje volební účasti jsou nejvyšší za posledních přinejmenším dvacet let,“ řekl mluvčí europarlamentu Jaume Duch. Je to podle něj obrat v trendu, který převládal od vůbec prvních eurovoleb v roce 1979.

Přísná britská volební pravidla omezují možnosti informovat o odhadech výsledků hlasování. Podle mluvčího by se ale celoevropský údaj o volební účasti ve všech 28 zemích unie měl pohybovat mezi 49 a 52 procenty.

Hlasovali jste ve volbách do Evropského parlamentu?

První odhad rozložení mandátů v novém parlamentu byl propočten z dosud zveřejněných odhadů volebních výsledků v 11 zemích unie a na základě průzkumů před volbami ve zbývajících 17 státech. Parlament v průběhu večera hodlá své údaje zpřesňovat do chvíle, než po 23:00 a uzavření volebních místností v Itálii bude moci začít zveřejňovat průběžné výsledky.

Třetí nejsilnější frakcí by se po dnes končících volbách podle odhadu mohla stát liberální ALDE, které by nyní mohlo připadnout 102 mandátů. S touto frakcí se hodlá spojit i koalice Obroda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.


Brexit, šéf komise i osud pravého středu. V eurovolbách jde o hodně


V součtu by ovšem více hlasů než ALDE dostaly dvě frakce, v nichž se v posledním složení europarlamentu sdružovala nejrůznější nacionalistická a protiunijní uskupení. Evropa národů a svobody (ENF) a Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD) by nyní dohromady mohly mít 113 křesel, ukazuje odhad EP. Zda se tuto sílu podaří stranám využít, ale ukáží až konkrétní vyjednávání po volbách o ustavení frakcí.

Evropští Zelení by podle odhadu mohli mít 71 europoslance, konzervativní ECR vedená českým europoslancem Janem Zahradilem 58 a levicová GUE/NGL 42. Do celkového počtu 751 mandátu je třeba dopočíst osm nezařazených křesel a 37 mandátů pro strany ze všech stran politického spektra, které zatím v europarlamentu nebyly zastoupeny a není tak jasné, kam se hodlají přidat.

Volby do Evropského parlamentu sledujte online:

BRAND24

Čtěte vše o eurovolbách 2019:

Le Penová v eurovolbách porazila Macrona, v Německu vyhrála CDU/CSU

Kiska: Eurovolby potvrdily, že Slováci chtějí změnu

Volby do europarlamentu napříč EU vrcholí, výsledky budou v noci

Volby do Evropského parlamentu: největší zájem byl v Praze

Jak si pro volby do Evropského parlamentu zařídit voličský průkaz?

Seznam českých stran a kandidátů pro volby do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu: vše, co potřebujete vědět

Nutné nudné volby. Hamáček hraje o autoritu v ČSSD, Babiš kličkuje

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).