Menu Zavřít

Volby do Evropského parlamentu: největší zájem byl v Praze

25. 5. 2019
Autor: čtk

Zájem Čechů o volbu poslanců Evropského parlamentu byl letos zřejmě o něco vyšší než před pěti lety, kdy hlas odevzdalo 18,2 procenta oprávněných voličů. Dnes a v pátek se volební účast v Praze pohybovala kolem 30 procent, a také v některých dalších krajích podle předběžných odhadů překročí 20 procent. Mimořádně vysokou volební účast hlásí Holubice na Brněnsku, kde se souběžně konalo místní referendum.

V hlavním městě se účast hodinu před uzavřením volebních místností pohybovala zpravidla přes 30 procent, někde však byla i poloviční. Například v Praze 4 byla účast v okrscích obvykle mezi 30 a 35 procenty. „Ale máme pár okrsků, kde se účast blíží k 50 procentům,“ uvedl mluvčí městské části Jiří Bigas. Nadprůměrný počet voličů přišel k urnám v Praze 1, a to 40 procent. V Praze 10 přišlo ke 13:00 volit 33,4 procenta voličů, a v Praze 9 to bylo 32,8 procenta. Třicetiprocentní hranici překročila volební účast i v Praze 6 a dalších městských částech. Naopak v Praze 12 se k volbám dostavilo pouhých 15 procent oprávněných voličů.

Ve středních Čechách dnes kolem poledne a odpoledne účast stoupla. Například Berounsko hlásilo třicetiprocentní účast, Kolín 28 procent, Benešov a Nymburk shodně 27 procent. V Mělníku přišla svůj hlas do urny vhodit čtvrtina voličů.

Hlasovali jste ve volbách do Evropského parlamentu?

Volební účast v Ústeckém kraji hodinu před zavřením volebních místností komisaři odhadli zhruba na 21 procent. „Máme tady jeden extrém, a tím je Český Jiřetín v Krušných horách na Mostecku, kde hlasovalo 50 procent voličů. U jedné komise v Roudnici nad Labem se účast pohybovala okolo 32 procent. Například v Teplicích byla 18 procent,“ řekla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

V Libereckém kraji byl větší provoz ve volebních místnostech podle informací komisařů v první den voleb. Například v okrsku 36 v Jablonci nad Nisou přišlo v pátek 120 lidí, dnes 52. „Volební účast máme 25,7 procenta,“ řekla za okrsek Lenka Lipšová zhruba půl hodiny před zavřením volební místnosti.

Volební účast v Plzeňském a Karlovarském kraji se před uzavřením volebních místností pohybovala okolo 20 procent. V Sokolově se podle odhadů volebních komisařů účast okolo 13:00 blížila 18 procentům, což bylo více, než očekávali. Také v Karlových Varech čekali horší účast. „My jsme tady měly u minulých evropských voleb jen 11 procent a nyní máme 18, takže jsme to výrazně překonali,“ řekla jedna z komisařek. Některé okrsky v lázeňském městě měly ale i přes 20 procent. V Plzni oslovené volební okrsky hlásily mírně vyšší účast.


Brexit, šéf komise i osud pravého středu. V eurovolbách jde o hodně


Volební účast v Jihočeském kraji je kolem 25 procent, někde ale dosáhla i 40 procent. Řekli to Alena Karvánková z krajského úřadu a předsedové volebních komisí. „Naši kontroloři objíždějí menší města a obce, ale těch 25 hlásí všichni,“ řekla Karvánková. Na českobudějovické ZŠ Máj I je v jednom okrsku účast 18 procent. V táborské Základní škole Mikoláše z Husi, okrsku číslo pět, je účast 40 procent. Na krumlovské ZŠ Kaplická mají účast 35 procent z 500 voličů.

Na Vysočině je volební účast kolem 20 procent. Liší se podle míst: v Sulkovci na Žďársku byla pět procent, v Ubušínku na Žďársku 50 procent. „Jinak se to pohybuje kolem dvaceti procent,“ řekla Ivana Schimmerová z krajského úřadu.

Hodinu před uzavřením volebních místností v Jihomoravském kraji odvolilo 26 procent voličů, v Brně to bylo téměř 33 procent. Jsou však i místa, která měla účast dvojnásobnou. „V obci Zhoř na Vyškovsku je 52 oprávněných voličů a ve 13:00 tam byla účast 63,5 procenta,“ uvedla Eva Sychrová z krajského úřadu. V Holubicích na Brněnsku, kde se konalo i místní referendum, přišlo volit 54,72 procenta oprávněných voličů.

V Olomouckém kraji se účast pohybuje kolem 25 procent. Například na Slovanském gymnáziu v Olomouci se ke 13:30 pohybovala kolem 24,5 procenta. „Lidé stále ještě chodí, předpokládáme, že 26 procent budeme mít,“ řekl po 13:00 člen volební komise. Podle pracovnice olomouckého krajského úřadu se průměrná volební účast v 16 obvolaných volebních místnostech pohybovala kolem 21 procent.

Ve Zlínském kraji je účast o něco vyšší. „Volební účast v Uherském Hradišti, kde je 25 okrsků, se pohybuje na 29,3 procentech. Největší volební účast je v místní části Sady, kde je 38,9 procent. Přes 25 procent se přehoupne také volební účast v Rožnově pod Radhoštěm.

BRAND24

Volební účast v Moravskoslezském kraji mohla podle odhadů pohybovat okolo 20 procent, řekla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. Během voleb kontrolní skupiny nezaznamenaly žádné problémy.

Čtěte vše o eurovolbách 2019:

Jak si pro volby do Evropského parlamentu zařídit voličský průkaz?

Seznam českých stran a kandidátů pro volby do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu: vše, co potřebujete vědět

Nutné nudné volby. Hamáček hraje o autoritu v ČSSD, Babiš kličkuje

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).