Menu Zavřít

Hynek podal kandidaturu na prezidenta. Podpořilo ho 22 poslanců

17. 10. 2017
Autor: čtk

Kandidát na prezidenta Jiří Hynek podal u ministerstva vnitra kandidaturu na prezidenta republiky. Podpořilo ho 22 poslanců z pěti politických stran, řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Nejvíce poslanců je podle něj ze sněmovního branného výboru. Hynek na Hrad kandiduje s podporou Realistů.

„Je to pro mě velká čest, že jsem tuto důvěru dostal,“ poznamenal Hynek. Sedm poslanců ho podpořilo z branného výboru. Další získal třeba v bezpečnostním nebo zdravotním výboru. Jejich jména nechtěl bez jejich svolení zveřejňovat. Podporu mu podle něj dali dva poslanci Realistů Martin Lank a Jana Hnyková. „Mám poslance zvolené za pět politických stran,“ dodal. Svůj podpis potvrdil místopředseda výboru pro obranu Bohuslav Chalupa (ANO). „Ano, svůj hlas, vzhledem k tomu, že hnutí ANO 2011 nenominovalo vlastního kandidáta, jsem mu dal k dispozici a kolegům jsem doporučil, aby učinili stejně,“ uvedl.

Hynek už dříve řekl, že Evropská unie by se měla změnit, jinak hrozí její rozpad. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu by se ve funkci hlavy státu snažil být vyslancem českého průmyslu v zahraničí, prosazoval by národní zájem a jeho prioritou by byla bezpečnost. Hynek podporuje členství Česka v NATO, nesouhlasí naopak s přijetím eura.

Hynek chce i nadále pokračovat ve sběru podpisu voličů. Do konce roku by jich rád získal potřebných 50 tisíc, aby ukázal, že má i podporu občanů. Řekl, že cestou poslaneckých podpisů šel, protože se získáváním občanské podpory začal příliš pozdě. Odhaduje, že nyní má k dispozici asi 20 tisíc podpisů.


Esej: Na Hradě se každý zblázní. Českým prezidentům překáží ústava

 Ilustrace k eseji Na Hradě se každý zblázní


Ke kandidatuře na Pražský hrad je potřeba získat 50 tisíc podpisů občanů, nebo deset senátorských, či 20 poslaneckých podpisů. Dostatek voličské podpory na peticích mají podle svých prohlášení současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Cestou podpisů senátorů se vydal bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

BRAND24

Je pravděpodobné, že politickou podporu do 7. listopadu, kdy se musí uchazeči s kandidaturou přihlásit ministerstvu vnitra, ohlásí ještě další zájemci o funkci prezidenta. Dostatek senátorských poslanců má i místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který ale svou kandidaturu dosud nepotvrdil. Podpisy senátorů sháněl třeba i někdejší šéf Rusnokova kabinetu Karel Štogl. O kandidaturu se uchází dále bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek nebo lékař a aktivista Marek Hilšer.

Přečtěte si o dalších prezidentských kandidátech:

Jdu do toho a vyhraju. O ničem jiném nepřemýšlím, hlásí favorit Drahoš

I Zeman vede kampaň. Podle úřadu do ní patří i sběr podpisů

Komentář: Za volbu prezidenta auto všem, nejen Kulhánkovým fanouškům

O stále menších lžích Miloše Zemana

Omluva Peroutkovi, zrušení kontrol na Hradě. Horáček má plán na prvních 100 dnů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).