Menu Zavřít

Blok pravicových stran neodevzdá hlasy při volbě šéfa Sněmovny

22. 11. 2017
Autor: čtk

KDU-ČSL odmítá volit předsedu Sněmovny, dokud není jasné, jaká je v dolní komoře většina. Představitelé strany to oznámili po dnešním jednání poslaneckého klubu. Demokratický blok, ve kterém se pro účely ustavení komory sdružili lidovci s ODS, TOP 09 a Starosty a nezávislými, neodevzdá při volbě šéfa předsedy lístky, aby se ukázalo, jaká koalice mezi poslanci skutečně existuje. Podle předsedy lidoveckého klubu Jana Bartoška to nyní vypadá, že koalice bude složena z ANO, SPD a KSČM.

Ve Sněmovně podle Bartoška hrozí, že i při volbách dalších orgánů komory a jejího vedení budou poslanci kvůli hnutí ANO vypadat podobně nekompetentně jako v pondělí, kdy se až na plénu sváděla ostrá diskuse o tom, kolik členů by měl mít mandátový a imunitní výbor. „Do dnešního dne neznáme počet výborů, lidí ve výborech, místopředsedů, neznáme složení komisí,“ vyčetl Bartošek hnutí ANO.

Lidovci proto šéfa Sněmovny, na kterého kandiduje pouze Radek Vondráček (ANO), dnes odmítají volit, protože nevědí, jaké je rozložení sil. „Nyní to vypadá, že (vládní koalice) bude složena z ANO, SPD a KSČM,“ konstatoval Bartošek. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek řekl, že celý Demokratický blok respektuje výsledky voleb, ale ANO by mělo s ostatními stranami jednat a brát ohled i na hlasy jejich voličů. „Naši voliči nemohou být zašlapáni do země a nesmí být ignorován jejich hlas,“ řekl.


Poslanci se hned první den pohádali:

Křeč místo formality. Sněmovna se zadrhla kvůli imunitnímu výboru

 Ustavující schůze Sněmovny 20. listopadu 2017


ANO podle lidovců není ochotné jednat s ostatními, takže i při dalších procedurách hrozí podobný „šlendrián“ jako v případě ustavení mandátového výboru. „Rétorika, že se nikdo nechce s ANO bavit, je zcela mylná,“ uvedl Bělobrádek. Neodevzdání hlasovacích lístků při volbě předsedy má být protestem proti „vyhnívací taktice“ ANO a jeho aroganci moci. Má ukázat, jaká koalice skutečně ve Sněmovně existuje, dodal. Připomněl, že Demokratický blok ANO vyzýval k jednání, ale krátce před pondělní schůzkou se dozvěděl, že se neuskuteční.

BRAND24

Lidovci také odmítli, aby mandátový a imunitní výbor vedl Stanislav Grospič (KSČM). Podpoří předsedu Starostů Petra Gazdíka. Zdůvodnili to tím, že komunisté jsou součástí vládní koalice a navíc připouštějí, že by mohli za určitých okolností podpořit vznikající menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO).

Vše podstatné o povolebním dění čtěte v rubrice Volby 2017

Vondráček nemá soupeře. Na předsedu Sněmovny kandiduje jen on

Policie znovu požádala Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka

Ze Západu přijde smrt. Šiřitel konspirací Koten míří do čela bezpečnostního výboru

Běhounek uvažuje o kandidatuře na šéfa ČSSD. Přeje si návrat „lánských pučistů“

Kupka nahradí ve Sněmovně Bendla. Soud přepočítal preferenční hlasy ODS


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).