Menu Zavřít

Emise v řádu vteřin: Erste na evropské finanční trhy uvedla technologii blockchain

25. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

V Rakousku se uskutečnila první emise dluhopisů pomocí technologie blockchain, uvedla rakouská banka Erste Group, která zajistila prodej cenných papírů. Dluhopisy provozovatele rakouských dálnic Asfinag měly hodnotu 20 milionů eur. Hlavním přínosem nové technologie je rychlost a transparentnost procesu.

Platforma využívající technologii blockchain umožnila, aby emise dluhopisů, jež jsou určeny institucionálním investorům, proběhla v řádu vteřin, nikoliv týdnů. Dluhopisy firmy Asfinag v objemu 20 milionů eur odkoupily pojišťovny a banky.

Na evropských kapitálových trzích se jedná o první emisi dluhopisů tohoto druhu. Emise byla provedena na platformě, kterou vyvinula rakouská banka Erste Group, která vlastní v České republice Českou spořitelnu.

Na odkupu se podílely pojišťovny Wiener Städtische Versicherung, Donau Versicherung a regionální banka Hypo Vorarlberg.

Jak funguje blockchain:

Nová forma emise poskytuje podle rakouské banky větší efektivitu, nižší míru provozních rizik a transparentnost pro emitenta dluhopisů i pro investory. Erste Group využila nástroj Hyperledger Fabric, což je blockchainová platforma pro firmy, kterou nabízí společnost Linux.

Společnost Asfinag staví a provozuje dálnice v Rakousku. Předseda představenstva Klaus Schierhackl ocenil, že lze digitalizaci využít i v oblasti firemního financování. Erste Group tvrdí, že evropský trh s korporátními dluhopisy má velikost 100 miliard eur. Tato varianta financování je rozšířená v německy mluvících zemích, je ale vhodná i pro české, maďarské nebo polské firmy, zdůraznila rakouská banka.

BRAND24

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Kurdové v Sýrii chtějí na kryptoměnách vybudovat anarchistický stát

Maduro zamyká Venezuelu. Nový pas stojí čtyři mzdy, platit lze jen kryptoměnou

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

I chudí mají právo na bitcoin. Aplikace pro těžbu notebookem má úspěch i v Africe

Bitcoin, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).