Menu Zavřít

Kurdové v Sýrii chtějí na kryptoměnách vybudovat anarchistický stát

16. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Demokratická federace Severní Sýrie chce využít kryptoměny, aby obešla ekonomické sankce Sýrie, Turecka, Íránu a Iráku. Podporuje i vznik akademií, kde se bude vyučovat kryptografie a technologie související s kryptoměnami. Cílem je vybudování anarchistické decentralizované společnosti založené na přímé demokracii. Má inspirovat nejen region Blízkého Východu, ale i zbytek světa.

Region na severu Sýrie, kde žijí 4 miliony obyvatel a říká se mu Rojava, chce podle britsko-íránského programátora a anarchisty Amira Taakiho bojovat proti ekonomickým sankcím Sýrie, Turecka, Íránu a Iráku (v zemích, kde žije kurdská menšina) kryptoměnami. Tím také získá finanční nezávislost na Damašku.

„Rojava je revoluční projekt, který chce vytvořit novou společnost založenou na anarchistických principech. To také znamená právo, obranu a kulturu,“ vysvětlil Taaki serveru CoinDesk, jenž bojoval v minulosti na kurdské straně v jednotkách YPG.

Autonomní území plánuje zavedení technologických akademií, kde se bude učit kryptografie a také technologie související s kryptoměnami, potvrdil vedoucí programu technologického rozvoje v Rojavě Erselan Serdem.

Co je Rojava
Rojava, ([rožava], doslova „Západ“, kurdsky Federaliya Demokratîk a Bakûrê Sûriyê, česky Demokratická federace Severní Sýrie) je region v severní a severovýchodní Sýrii obydlený převážně Kurdy. Fakticky se jedná o území fungující nezávisle na centrální syrské vládě, oficiálně sebe samu považuje v rámci Sýrie za autonomní území, které však syrská vláda neuznává.
Federace Severní Sýrie-Rojava byla vyhlášena 17. března 2016 na konferenci v severosyrském městě Rmeilan poté, co byl dokument schválen představiteli Rojavy v reakci na jejich nepozvání k ženevským mírovým rozhovorům.
V Rojavě je prosazována myšlenka demokratického konfederalismu inspirovaná myšlenkami anarchisty a sociálního ekologa Murraye Bookchina a vůdce Strany kurdských pracujících Abdullaha Öcalana.

Zdroj: wikipedia

Serdem tvrdí, že technologie decentralizované databáze blockchain pomůže vytvořit anarchistický stát. „Potřebujete technologii, abyste spotřebovávali méně vody, potřebujete technologii, abyste byli v rovnováze se Zemí, potřebujete ji na vytvoření sítí. Pro nás je blockchain praktickou technologií, kterou budou lidé ve společnosti používat,“ vysvětlil svou vizi kryptoanarchismu.

Jak funguje blockchain:

Válečná zkušenost v tomto regionu má ukázat světu, že lze uspořádat společnost nově, demokraticky a decentralizovaně. „Náš systém nazýváme decentralizovanou společností,“ upřesnil Serdem.

Taaki plánuje, že všechny směnárny v syrské části Kurdistánu umožní výměnu bitcoinů a dalších kryptoměn. Mají poskytnout obyvatelům také softwarové peněženky. Zkoumají se možnosti, jak převádět kryptoměny přes rádiový signál, protože všude není dostupný internet.

BRAND24

Vytvoření budoucí vlastní kryptoměny má zajistit finanční nezávislost na syrské vládě. Nové uspořádání má být příkladem nejen pro země v regionu Blízkého Východu, ale pro celý svět, doufají kryptoanarchisté.

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Maduro zamyká Venezuelu. Nový pas stojí čtyři mzdy, platit lze jen kryptoměnou

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

I chudí mají právo na bitcoin. Aplikace pro těžbu notebookem má úspěch i v Africe

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).