Menu Zavřít

Zvýšení minimální mzdy ovlivní odvody, přivýdělek, nemocenskou či zaručenou mzdu

11. 2. 2019
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Profimedia.cz

Minimální mzda se v roce 2019 zvyšuje o 1150 korun na 13 350 korun. Zaměstnanci pracující za minimální mzdu obdrží první vyšší čistou mzdu v únoru při výplatě za leden. Na svůj účet obdrží o 798 korun více, zbytek spolknou daně. Od výše minimální mzdy se pak odvíjejí i různé daňové limity, například platby zdravotního pojištění, podmínky přivýdělku, dále výše minimální nemocenské či zaručené mzdy.

Minimální vyměřovací základ u zdravotního pojištění

Za všechny zaměstnance, kteří nejsou současně státními pojištěnci, musí v příštím roce zdravotní pojišťovna každý měsíc obdržet zdravotní pojištění minimálně ve výši 1803 korun, což je 13,5 procenta z minimální mzdy.

Zaměstnanci, kteří pracují za hrubou mzdu nižší než je minimální mzda z důvodu práce na zkrácený úvazek, přitom platí dopočet do minima, zaměstnavatel hradí standardně devět procent z hrubé mzdy zaměstnance.

Práce na zkrácený úvazek s hrubou mzdou nižší než je minimální mzda tak bude pro zaměstnance méně výhodná, protože mu bude sraženo na zdravotní pojištění procentuálně více.

„Platba zdravotního pojištění se však prodraží i zaměstnancům čerpajícím neplacené volno, pokud budou mít hrubou mzdu za odpracované dny v daném měsíci nižší, než je minimální mzda,“ upozorňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Platba na zdravotní pojištění u OBZP

V souvislosti se zvýšením minimální mzdy budou poprvé v únoru platit vyšší zdravotní pojištění osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP), neboť měsíční platba na zdravotní pojištění v jejich případě činí 13,5 procent právě z minimální mzdy.

Osobami bez zdanitelných příjmů jsou například lidé mající pouze pasivní příjmy, občané vyřazení z evidence na úřadu práce či lidé v domácnosti, za které neplatí zdravotní pojištění stát.

Poprvé musí osoby bez zdanitelných příjmů zaplatit pojistné ve výši 1803 korun do 8. února 2019, což je z důvodu zvýšení minimální mzdy o 156 korun měsíčně více než v předcházejícím roce.


NAŠE RADA: Jak vypočítat životní a existenční minimum a kdo má nárok

Ilustrační foto

Přivýdělek v roce 2019

Občané v evidenci na úřadu práce si mohou svou finanční situaci zlepšit přivýdělkem. Během výkonu takového zaměstnání jim ale nenáleží podpora v nezaměstnanosti.

Tento typ práce je tak výhodný zejména pro lidi, kteří již nebo ještě nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti a nedaří se jim najít práci na hlavní pracovní poměr.

Výše přivýdělku je ovšem omezená, může dosahovat jen poloviny minimální mzdy. V roce 2019 si tedy bude možné tímto způsobem při vydělat maximálně 6675 korun měsíčně.

Při přivýdělku lidé rovněž ušetří na zdravotním pojištění, protože za občany v evidenci na úřadu práce jej platí stát.

Navíc je přivýdělek výhodný i pro zaměstnavatele, neboť pojistné na zdravotní pojištění, které za zaměstnance odvádí, se počítá ze skutečné hrubé mzdy nebo hrubé odměny a nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ.
Zapamatujte si: Přivydělat si lze pouze na základě zkráceného úvazku nebo dohody o pracovní činnosti, práce na dohodu o provedení práce během evidence na úřadu práce již není možná,“ vysvětluje Ivanco. 

Důchody se danit nebudou

Vyplácené státní důchody nepodléhají platbám pojistného na sociální a zdravotní pojištění bez ohledu na jejich měsíční částku.

Dani z příjmu fyzických osob poté podléhají pouze důchody nad 36násobek minimální mzdy platné k 1. lednu daného roku.

Za rok 2019 tudíž nebude důchod v Česku zdaňovat žádný penzista, neboť roční důchod nad 480 600 korun nikdo nepobírá.


TIP: Důchodová kalkulačka 2019 – výpočet výše důchodu


Podmínky pro daňový bonus 2019

V případě, že je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu, náleží rodiči uplatňujícímu daňové zvýhodnění nárok na daňový bonus právě ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu.Pro možnost čerpání ročního daňového bonusu je ale nutné mít příjmy ze závislé činnosti nebo samostatné výdělečné činnosti alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy, za rok 2019 tedy alespoň 80 100 korun.
Zapamatujte si: „Rodič pracující během roku pouze tři kalendářní měsíce s hrubou měsíční mzdou 15 000 korun má nárok na tři měsíční daňové bonusy, protože hrubá měsíční mzda je vyšší než polovina minimální mzdy,“ upřesňuje Ivanco.

Nárok na mateřskou nemá každý. Podmínkou je účast na nemocenské

 Mateřská dovolená

Náhrada mzdy v prvních třech dnech nemoci

Zaměstnanci budou dostávat od července 2019 náhradu mzdy opět i v prvních třech dnech nemoci. Poslanecká sněmovna v lednu 2019 přehlasovala senátní veto sociálnědemokratické novely zákoníku práce, zrušila karenční dobu. Předlohu ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Zaměstnanci budou pobírat podle předlohy v prvních třech dnech 60 procent vyměřovacího základu, náklady budou hradit zaměstnavatelé.

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) představují tři dny stonání bez náhrad pro pracovníka s minimální mzdou ztrátu 898 korun, které po nabytí účinnosti novely zákona dostanou.

Do doby nabytí účinnosti novely zákona stejně jako doposud nebudou dostávat zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic.

Náhradu mzdy pak poskytuje od čtvrtého do 14. dne nemoci za pracovní dny zaměstnavatel, a to tři pětiny průměrného denního výdělku. Od 15. dne se dávky poskytují z pojištění.

MMF24


TIP: Nemocenská kalkulačka – výpočet nemocenské 2019


Zaručená mzda se zvýší

Spolu s minimální mzdou se v roce 2019 zvedá i zaručená mzda, tedy nejnižší možný výdělek, na který má zaměstnanec nárok podle své odbornosti a složitosti práce.

Její zvýšení se pohybuje mezi 1150 a 2300 korunami měsíčně.

Nejnižší úrovně zaručené mzdy jsou výdělková minima platná pro zaměstnance, jejichž mzdy nejsou sjednány v kolektivních smlouvách a pro zaměstnance ve veřejných službách a správě a ve státní službě, jimž je za práci poskytován plat.
Srovnání výše minimální zaručené mzdy v letech 2018/2019 v Kč
 Zaručená mzda 2019 Pramen: MPSV

Čtěte také:

Výpověď dohodou je trik zaměstnavatelů. Pokud ji podepíšete, přijdete o své nároky

 Konec pracovního procesu, ilustrační foto

Co potřebujete pro získání podpory v nezaměstnanosti

Jak najít vhodnou práci? Doporučení známého si oblíbili i zaměstnavatelé

Všichni ji chtějí, ale není pro každého. Kdo má na to pracovat z domova?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).