Menu Zavřít

Výnosnější než prodej drog: černý byznys s falšováním jídla v EU kvete

8. 3. 2019
Autor: Euro Martin Pinkas

Nedostatečná legislativa a kontrola potravin vede k nárůstu šizení potravin. Tento druh kriminality je výnosnější a pro pachatele bezpečnější než prodej drog. Situace v EU podle odborníků není o mnoho lepší než v Africe.

Podvody s hovězím masem, které v Česku vyšly najevo v posledních týdnech kvůli případu polského hovězího z nemocných kusů krav, nejsou ojedinělou záležitostí v rámci Evropské unie. Polské hovězí mělo být v několika případech prodáváno jako argentinské maso, tvrdil český ministr zemědělství Miroslav Toman. I když později otočil, ukazuje se, že podvody s jídlem jsou v rámci EU stále častějším fenoménem. Potraviny jsou vydávány za něco jiného, než ve skutečností jsou.

Shodli se na tom potravinářští odborníci na konferenci Global Food Safety Iniciative, jež se konala na konci února v Nice. I když například v Africe dochází k tomuto jevu častěji než v Evropě, i na evropském kontinentu je kriminalita s falšováním potravin na vzestupu.

„Můžete jít do obchodu a pravděpodobně bude jedna třetina veškerého potravinářského zboží nějakým způsobem ošizena,“ prohlásil o subsaharské Africe Christopher Elliott, profesor z Queen´s University v Belfastu, který se zabývá bezpečností potravin. V zemích EU podle něj není situace o mnoho lepší. Elliott vedl vyšetřování podvodů s koňským masem ve Velké Británii v roce 2013, které bylo v supermarketech prodáváno jako hovězí hamburgery.


Komentáře ke skandálu s polským masem:

Babišovi polští přátelé

Tomanův zábrus do asijsko-polské restaurace

 Jan Brož


Evropský trh s potravinami patří k největším na světě a přitahuje kriminální gangy, které falšují složení potravin. „Každý chce prodávat výrobky v Evropě, protože za ně dostanete více peněz,“ dodal Elliott.

EU podle něj chybí dostatečná regulace na trhu s potravinami i kontrolní mechanismy, které by falšování potravin dokázaly odhalit. Mnoho organizovaných skupin pochází přímo ze států EU, což podle něj souvisí s volným pohybem osob, zboží a služeb. Právě podvody s koňským masem z roku 2013 jsou jedním z mnoha příkladů, jak organizovaný zločin v EU funguje. Často je pro podsvětí jednodušší a výnosnější falšovat potraviny než prodávat drogy.

Věříte kvalitě potravin, které kupujete v obchodech?

Spotřebitel platí přemrštěné sumy za něco, co nemá deklarovanou kvalitu. Ať už to je olivový olej, med nebo maso. Často jde o potraviny, které mají mít takzvanou biokvalitu z ekologického zemědělství.

Odborníci na konferenci potvrdili, že podvody s potravinami jsou v zemích EU na vzestupu. Problém je zejména v nedostatečném finančním postihu pro firmy, které falšované potraviny prodávají.

„Zločinci si uvědomili, že více než prodejm drog vydělají falšováním potravin s menším rizikem. Počet případů podvodů s potravinami se za poslední roky výrazně zvýšil,“ varoval šéf polské konzultační firmy pro bezpečnost potravin Sasma Sebastian Blazkiewicz.

Podle něj se vlády v EU zaměřují více na boj s drogami nebo praní špinavých peněz než na boj proti falšování potravin. Nečeká, že se v následujících letech situace výrazněji zlepší.

KL24

Evropská unie v poslední zprávě o šizení jídla z roku 2017 konstatovala, že nahlášených případů bylo 178, o rok dříve to bylo 156, to znamená nárůst o 14 procent.

Dále čtěte:

Brusel požaduje konec kontrol polského hovězího, Česko to odmítá

Maso z Polska v sobě mělo salmonelu. Česko zavádí kontroly

Kauza polského masa: chyby při označování byly ve více restauracích, kontroly pokračují

Zboží privátních značek tvoří téměř pětinu obratu, loni za něj lidé utratili 42 miliard korun

Levnější než Lidl: ruský řetězec chce v Německu uspět s „retrem“ z kartónů a palet

Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák kupujte u sousedů

Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do zemí EU

Komentář: Technická sůl se vrací. V podobě polského hovězího

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).