Menu Zavřít

Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do zemí EU

31. 1. 2019
Autor: čtk/ap

Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski považuje nejnovější případ porážky nemocných krav a obchodování s jejich masem za "nahodilý incident", který nicméně kazí pověst polských potravin. Podle televize TVN24, která na praxi na jedněch polských jatkách upozornila, ale nejde o první takový případ a o maso nemocných krav je zájem. Polsko podle dnešního prohlášení hlavního veterináře Pawla Niemczuka vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do deseti zemí EU.

„Máme problém, protože jde o nahodilý případ, který ale bezpochyby kazí pověst polských potravin,“ řekl Ardanowski. Varoval, že pokud by se v Polsku objevily další podobné případy, musejí všichni, kdo jsou do obchodu s masem nemocných zvířat zapleteni, počítat s „dramatickými následky“. Ty se musejí týkat nejen majitelů a zaměstnanců jatek, ale i chovatelů krav, „kteří se umírající zvířata snaží někam umístit“.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála reportáž zpravodajské televize TVN24, jejíž reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.

O takové maso je přesto mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (asi 15 tisíc korun), zatímco nemocný kus stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně velký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých. Podle TVN24 se podobné případy děly i v minulosti - například loni v lednu policie v regionu Podlesí na severovýchodě Polska náhodně objevila jatka, kde se porážela nemocná zvířata. Prokurátor, který případ vyšetřoval uvedl, že maso z tohoto podniku „se dostalo na území celého státu i do zahraničí“. Jeho majitelé byli propuštěni na svobodu na kauci a jejich jatka nadále fungují.


Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák kupujte u sousedů

Uzeniny v českém supermarketu, ilustrační foto


Nejnovější případ vyšetřuje prokuratura v Ostrolence. Jatka, kde byl nemocný dobytek porážen, úřady nařídily zavřít a maso, k němuž chyběla náležitá veterinární osvědčení, bylo staženo z trhu. Polská veterinární správa zahájila kontroly na jatkách.

Polsko informovalo české ministerstvo zemědělství, že maso z nemocných krav se do Česka nedostalo. Hlavní polský veterinář Niemczuk dnes uvedl, že bylo vyvezeno do Rumunska, Švédska, Maďarska, Estonska, Finska, Francie, Španělska, Litvy, Portugalska a na Slovensko. V Polsku se dostalo na více než dvacet míst.

Eurokomisař pro zdravotnickou problematiku Vytenis Andriukaitis, do jehož působnosti spadá i bezpečnost potravin, vyzval polské úřady, aby při vyšetřování tohoto případu postupovaly co nejrychleji. Chce, aby podnikly „všechna nutná opatření v souladu s evropskou legislativou, včetně efektivních, rychlých a odrazujících trestů pro pachatele takových činů, které mohou znamenat ohrožení veřejného zdraví a které představují nepřijatelné zacházení se zvířaty“.

Předseda polského svazu chovatelů dobytka Jacek Zarzeczki podle portálu Gazeta Pomorska navrhuje, aby na jatkách byly instalovány kamery, které by 24 hodin denně monitorovaly, co se tam děje.

BRAND24

V Polsku se ročně vyprodukuje okolo 560 tisíc tun hovězího, přičemž 80 až 85 procent masa se vyváží.

Čtěte také:

Zboží privátních značek tvoří téměř pětinu obratu, loni za něj lidé utratili 42 miliard korun

Levnější než Lidl: ruský řetězec chce v Německu uspět s „retrem“ z kartónů a palet

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).