Maso z Polska v sobě mělo salmonelu. Česko zavádí kontroly - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

Maso z Polska v sobě mělo salmonelu. Česko zavádí kontroly

, čtk,
Maso z Polska v sobě mělo salmonelu. Česko zavádí kontroly
Zdroj: čtk/ap

Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům, uvedl to Miroslav Toman (za ČSSD). Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, dnes přišly výsledky.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Část nejspíš stále zůstává ve skladech, uvedli veterináři. Maso patří firmě Animalco z koncernu Agrofert. Informaci potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, společnost je podle něj v roli poškozeného a zvažuje zastavení masa z Polska. Na informaci upozornil Deník N.

Výsledky dalších kontrol veterinární správa ještě čeká, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění zvýšených kontrol po zjištění podezřelých praktik na jatkách v Mazovském vojvodství.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost.

Přečtěte si komentář: Tomanův zábrus do asijsko-polské restaurace

 Jan Brož

Čtěte také:

Kauza polského masa: chyby při označování byly ve více restauracích, kontroly pokračují

Zboží privátních značek tvoří téměř pětinu obratu, loni za něj lidé utratili 42 miliard korun

Levnější než Lidl: ruský řetězec chce v Německu uspět s „retrem“ z kartónů a palet

Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák kupujte u sousedů

Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do zemí EU

Komentář: Technická sůl se vrací. V podobě polského hovězího

Ohodnoťte tento článek
Diskuze