Menu Zavřít

Zájem o Česko roste. Loni se v něm ubytovalo rekordních 20 milionů turistů

8. 2. 2018
Autor: Pinkas Martin/Euro

V českých hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo rekordních 20 milionu turistů, což bylo o 9,1 procenta více než předloni. Zahraničních návštěvníků bylo o 9,2 procenta více a domácích o devět procent. Nejvíce se počet turistů zvýšil v Jihomoravském kraji, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Návštěvnost v loňském roce byla rekordní. Počet hostů v hotelích, penzionech a podobných zařízeních poprvé přesáhl 20 milionů. To bylo o 1,7 milionu víc než v roce předchozím. Kromě toho byl vloni překonán i rekord v počtu přenocování. Tento ukazatel poprvé překročil hranici 50 milionů,“ uvedl Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Do vývoje příjezdového cestovního ruchu se vedle globálních trendů podle CzechTourism promítla hlavně rostoucí popularita Česka jako bezpečné destinace. „Zejména na asijských trzích hrála významnou roli právě bezpečnostní problematika. Hodnocení ČR jako velmi bezpečné země vyniklo jako výrazná strategická výhoda ve srovnání s některými konkurenčními destinacemi,“ uvedla mluvčí agentury Renata Kasalová.

Asociace cestovních kanceláří v komentáři dodala, že pozitivní výsledky vykazují všechny regiony České republiky. Nejvíc se zvýšila návštěvnost v Jihomoravském kraji, a to o 14,6 procenta. „Více než desetiprocentní hranici ve zvýšení příjezdů dosáhly další čtyři kraje, a to Plzeňský, Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský,“ uvedla asociace.


Dovolená na statku v Česku upadá. Stát to chce změnit

 Ovce, farma, ilustrační foto


Návštěvníků ze zahraničí bylo 10,2 milionu, domácích turistů přijelo 9,9 milionu. Nejvíc cizinců přijelo tradičně z Německa. Počet Němců se meziročně zvýšil o 3,9 procenta na téměř dva miliony. Druhé bylo Slovensko, odkud přijelo 688.000 hostů, kteří se v Česku ubytovali. Ve srovnání s předchozím rokem jich bylo o 7,2 procenta víc. Na třetí příčce se umístilo Polsko, odkud přijelo 578 tisíc hostů.

„Znovu oživující návštěvnost z Ruska vynesla tuto klientelu na čtvrtou pozici s meziročním nárůstem příjezdů o 35,3 procenta. Zvýšený zájem turistů z asijských zemí, z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu, byl patrný v průběhu celého loňského roku a pomalu se k nám začínají vracet také turisté z Ukrajiny,“ uvedli statistici.

Partner společnosti Deloitte Miroslav Linhart očekává, že počet turistů v příštích letech v Česku dál poroste. „Z pohledu ekonomického přínosu pro ČR je však důležitější než zvyšování počtu turistů důraz na zkvalitňování jejich struktury od spíše levné destinace k bohatší klientele, která bude více utrácet a trávit zde delší pobyt,“ dodal Linhart.

BRAND24

V samotném čtvrtém čtvrtletí se počet ubytovaných hostů zvýšil o 7,9 procenta. Zahraničních turistů přibylo 8,1 procenta a domácích 7,7 procenta.

Čtěte také:

Jak spočítat výletníky: sledování mobilní stopy ukazuje přesnější výsledky

Turistů v Česku přibývá. CzechTourism chce odlehčit Praze a posílit regiony

Ubytováváte přes Airbnb? Daně platíte jako podnikatelé

Máme toho dost. Evropská města zahajují ofenzivu proti turistům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).