Menu Zavřít

Ubytováváte přes Airbnb? Daně platíte jako podnikatelé

5. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ten, kdo poskytuje ubytování na internetu přes platformy jako Airbnb, není pouhým pronajímatelem. Správce daní ho vnímá jako podnikatele.

Hostitelé využívající platformu Airbnb svým zákazníkům podle Finanční správy nabízejí ubytovací služby. Dle paragrafu 7 zákona o daních z příjmu by měli ze svých výnosů odvádět daň jako ostatní OSVČ. Uvedlo to Generální finanční ředitelství ČR. Zároveň ale mohou uplatnit vyšší výdajové paušály a díky tomu na dani ušetřit.

Platí pro ně rovněž pravidla týkající se daně z přidané hodnoty (DPH). Pokud jejich obrat přesáhne za dvanáct měsíců milion korun, musí se k DPH registrovat a plnit všechny povinnosti s DPH spojené (posílat daňová přiznání, kontrolní hlášení, odvádět daně).


Když pronajímáte dlouhodobě:

Jak se daní příjmy z pronájmu bytu?


„Osoba poskytující ubytovací služby prostřednictvím společnosti, jako je například Airbnb, uskutečňuje ekonomickou činnost, proto je osobou povinnou k dani podle zákona o dani z přidané hodnoty,“ shrnuje mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Výdajový paušál

Daň z příjmů sice odvádějí i majitelé bytů a domů, kteří je pronajímají klasickou cestou, ti ale mohou uplatnit jen třicetiprocentní výdajový paušál. Hostitelé nabízející ubytování přes Airbnb spadají do jiné kategorie a od základu daně si mohou odečíst více peněz, tudíž odvést na daních méně.


Daňové změny v roce 2018 ulehčí zaměstnancům i podnikatelům

Ilustrační foto


Uplatnit mohou paušální náklady ve výši šedesáti procent vykázaných příjmů, pokud mají živnostenský list. Osoby samostatně výdělečně činné bez živnostenského listu mohou uplatnit 40 procent. V obou případech samozřejmě platí povinnost každoročně podávat daňová přiznání, včetně vyplněné přílohy číslo 1.

Airbnb a EET

Poněkud kostrbatě působí v případě poskytování ubytování přes Airbnb pravidla pro povinnost evidovat tržby. Ten, kdo zmíněné služby poskytuje kvůli zisku a přijímá peníze v hotovosti či platební kartou, by podle Finanční správy měl evidovat tržby v rámci EET.


Jste plátci DPH? Pozor na změny

 DPH, ilustrační foto


Naprostá většina plateb je však vypořádávána z účtu na účet, navíc skrze zprostředkovatele (Airbnb), a v takovém případě podle Generálního finančního ředitelství nejsou naplněny formální znaky povinnosti tržby evidovat.

„V případech, kdy poplatník poskytující ubytovací služby využívá pro účely zprostředkování nabídky služeb a přijetí plateb za poskytnutí těchto služeb třetí osoby (zprostředkovatel), je třeba brát v potaz specifika smluvního vztahu mezi poplatníkem a zprostředkovatelem, která mohou mít vliv na faktický průběh výkonu evidenční povinnosti, případně mohou za určitých podmínek založit povinnost evidovat tržby poplatníka zprostředkovateli. Zásadní je v tomto ohledu především to, čím jménem na čí účet jsou platby za poskytnutí služby přijímány,“ stojí v materiálu zveřejněném Finanční správou.

V každém případě platí, že pokud poskytovatelé ubytování své povinnosti nesplní, hrozí jim stejné sankce jako ostatním poplatníkům daní z příjmů či DPH.

Airbnb v Česku

V Česku se prostřednictvím platformy ubytovalo od září 2016 do září 2017 zhruba 908 tisíc hostů (z toho více než 800 tisíc v Praze), což je meziroční nárůst o 64 procent. Celkově si čeští hostitelé za tu dobu vydělali 1,7 miliardy korun. Kdyby tito lidé neplatili daně, stát přijde o desítky milionů korun ročně.

BRAND24

Nabízením krátkodobého ubytování si v Praze aktuálně přivydělává více než 7000 lidí. Airbnb se svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení.

Čtěte také:

Změna trvalého bydliště: hodně úřadování a nové doklady

Studie: Sdílená ekonomika by v Česku mohla přinést 60 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).