Menu Zavřít

Pylová alergie

14. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Časté respirační onemocnění, pylová alergie, se u nás vyskytuje od února do konce října. Dokáže člověka velice potrápit a znepříjemnit mu život. Rýma, dýchací problémy, ekzém, to jsou některé z příznaků alergie na pyl. Nenechte si zkazit léto a eliminujte dopady alergie, dokud to jde.

V případě pylové alergie odborně nazývané polinóza organismus přehnaně reaguje na pyl stromů, rostlin nebo trav, které vzduchem volně poletují a usazují se na kůži, ve vlasech, v očích, nose a průduškách. Děje se tak v době, kdy jsou rostliny v reprodukční fázi, proto se alergii na pyl také říká „sezónní alergická rýma“.

Období výskytu pylů

Přesné období výskytu pylů rostlin naleznete v pylovém kalendáři. Obecně se však dá říci, že začátek jara se vyznačuje výskytem pylu dřevin. Významnými představiteli dřevin jsou buk, dub, olše, líska, bříza a kaštan. Od května do srpna se pak v hojném množství vyskytují ve vzduchu pyly obilovin a travin.

Kdy co kvete? Podívejte se na pylový kalendář

Alergickou sezónu zakončují pak především pyly bylin. Mezi nejvýznamnější zastupitele bylin, jejichž pyly alergiky potrápí, řadíme pelyněk a ambrozie.

Příznaky pylové alergie

Látky - alergeny, kterých si organismus zdravého jedince ani nevšimne, vyvolávají u alergika přehnanou reakci imunitního systému tedy alergii. Není to ale alergen (v našem případě pyl), který vyvolává příznaky alergie, ale látka histamin, kterou organismus vypouští do těla ve chvíli, kdy se cítí ohrožen.

Příznaky pylové alergie
• Kašel
• Rýma
• Dýchací potíže
• Zarudlé a slzící oči
• Škrábání a svědění v krku, ústech a uších
• Bolest hlavy
• Únava a další

Diagnostika alergie

Při podezření na alergii navštivte alergologa. Ten provede anamnézu, zjistí dědičné sklony k nemoci, vyšetří sílu plic a provede kožní testy tzv. prick test. Při něm se aplikují kapky podezřelých alergenů na kůži (vnitřní stranu předloktí) a sleduje se reakce na ně. K přesnějšímu stanovení diagnózy může doktor využít krevních testů.

Léčba alergie na pyl

Jako první se vždy doporučuje vyhýbat se alergenu, který alergii způsobuje. Neustálé vystavování se alergenu může znamenat rozvoj a prohloubení alergie. Jak se ale vyhnout pylu, který se šíří vzduchem stejně jako prach?

Uvnitř budov je ochrana snazší. Používejte okenní sítě proti pylu nebo alespoň přehoďte přes otevřené okno závěs, který poslouží jako filtr. Dalším řešením jsou čističky vzduchu a pravidelný úklid.

Venku je ochrana proti pylům o něco složitější, ale není nemožná. Sledujte pravidelně pylové zpravodajství, které vám řekne, kolik pylu se ve vzduchu nachází. Nejméně pylu se ve vzduchu obecně objevuje ráno a po dešti. Při pobytu venku si pak chraňte oči brýlemi.

Léčbu alergie na pyl můžeme rozdělit na:

• symptomatickou terapii
• imunologickou léčbu

V případě symptomatické terapie se pomocí léků antihistaminik, antileukotrienů a bronchodilatancii potlačuje zánětlivá reakce na sliznicích. Tím se odstraňují alergické symptomy. Mezi nejznámější léky na alergie patří Zyrtec, Zodac či Xyzal.

Imunologická léčba spočívá v pokusu o napravení nesprávného fungování organismu na určitý podnět (alergen). Tato léčba se též někdy nazývá hyposenzibilizace. Pacientovi se podávají určité dávky alergenu, které se postupně zvětšují. Snažíme se tím organismus si na alergen přivyknout a odstranit tak přecitlivělost a příznaky alergie.

Žluté moře aneb Česko zaplavila řepka. Čtěte komentář Miroslava Zámečníka:

Velké, širé, žluté lány

Makrooko Miroslava Zámečníka

BRAND24

Čtěte také:

Evropský úder řepce

Peníze, nebo řepka. Zběsilé pěstování energetických plodin ničí půdu i podzemní vodu

 Ilustrační foto, řepka olejná


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).