Menu Zavřít

Počet teroristických útoků v EU loni vzrostl téměř o polovinu

20. 6. 2018
Autor: čtk

Státy Evropské unie loni čelily 205 teroristickým útokům, ať už dokonaným, nedokončeným nebo zmařeným. Oproti roku 2016 počet těchto případů vzrostl o 45 procent. Při útocích zemřelo 68 lidí, dalších 844 utrpělo zranění. Většinu obětí - celkem 62 - mají na svědomí islámští radikálové.

Počet obětí v Evropě v roce 2017 poklesl, o rok dříve za sebou teroristé zanechali 142 mrtvých. Europol ale upozornil, že útoky džihádistů se více než zdvojnásobily a je velmi pravděpodobné, že jejich akce budou pokračovat.

„Data uvedená ve zprávě nejsou pouhými statistikami. Nikdy nesmíme zapomenout, že za každým číslem se skrývá nevinná oběť. Je proto samozřejmé, že podporování členských států v boji proti terorismu zůstane pro Europol vrcholnou prioritou. Pro boj s terorismem je nezbytná výměna informací a přesné údaje,“ uvedla nová šéfka Europolu Catherine De Bolleová.

Zmíněných 205 útoků se odehrálo nebo se mělo odehrát v devíti členských státech EU. Nejvíce jich řešila Británie (107), následovala Francie (54), Španělsko (16), Itálie (14) a Řecko (osm). Se dvěma útoky se musely zabývat Belgie a Německou, jedním útokem Finové a Švédi.

Nejvíce teroristických útoků (67 procent) loni spáchali nacionalisté a separatisté, z toho více než polovina případů se stala v Severním Irsku. Následují džihádisté s 16 procenty. Levicové a anarchistické teroristické skupiny i jednotlivci stáli za 12 procenty útoků.


Čtěte: Bezpečnostní cvičení na pracovišti mohou způsobit více škody než užitku, varuje expert

 Bezpečnostní cvičení, ilustrační foto


Počet útoků islámských radikálů vzrostl z předloňských 13 na 33, přičemž zcela dokonáno bylo deset z nich. Nedokončeno zůstalo 12 a 11 policie zmařila předem, zejména ve Francii a Británii. Z 62 obětí džihádistů jich nejvíce zemřelo v Británii (35) a ve Španělsku (16).

Europol shrnul, že u útoků džihádistů lze vysledovat tři trendy. Radikálové si za svůj cíl vybírají běžné lidi, aby co nejvíce otřásli city veřejnosti. Případně útočí na symboly státní autority, tedy na policisty nebo vojáky. Třetí tendencí jsou destrukce symbolů západního životního stylu, příkladem je loňský bombový útok při koncertu americké zpěvačky Ariany Grande v Manchesteru.

Zpráva rovněž podotýká, že s nárůstem počtu džihádistických útoků jde ruku v ruce to, že příprava a provedení těchto činů nyní bývají méně sofistikované. Mohou spočívat pouze v tom, že si radikál pronajme auto nebo vezme do ruky nůž. Nejnovější útoky spáchali v první řadě lidé, kteří se radikalizovali doma, tedy bez toho, že by se v zahraničí přidali k některé z teroristických skupin. Část pachatelů sice byla v hledáčku policie, avšak nikoliv kvůli možné teroristické hrozbě.

BRAND24

V souvislosti s terorismem bylo loni v EU zatčeno 975 lidí, z toho 705 kvůli podezření, že se zapojili do džihádistických teroristických aktivit. Údajné džihádisty nebo jejich pomocníky zadrželo celkem 18 členských států unie, nejvíce zatčení - 373 - provedla francouzská policie.

Čtěte také:

Reakce na školní masakr: Trump chce zakázat urychlovače střelby

Měly porazit teroristy. Teď české zbraně proti sobě možná namíří Iráčané s Kurdy

Válečná prosperita v zemi bohů. Mogadišo se živí strachem

Islámský stát v Sýrii je téměř poražen, hlásí Američané


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).