Menu Zavřít

Reakce na školní masakr: Trump chce zakázat urychlovače střelby

21. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump oznámil, že chce v USA zakázat urychlovače střelby, které snadno umožňují úpravu poloautomatických zbraní na automatické. Příslušným úkolem již pověřil ministerstvo spravedlnosti. Podle sdělení Bílého domu Trump rovněž zvažuje zvýšení federálního věkového limitu pro koupi poloautomatických zbraní z nynějších 18 na 21 let. Trump zpřísnění přístupu ke zbraním oznámil v reakci na střelecký masakr na floridské škole.

Podepsal jsem dokument, který žádá generálního prokurátora, aby navrhl zakázat součástky, se kterými lze z legálně držené zbraně vytvořit kulomet (automatickou zbraň),“ uvedl Trump. Zmíněným dokumentem vyzval ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který z titulu své funkce zastává i úřad generálního prokurátora, aby omezení prodeje připravil.

Dostupnost urychlovačů střelby není v USA dosud nijak omezena, zařízení stojí zhruba sto dolarů (2000 korun) a při jeho nákupu obchodník neprovádí žádné kontroly zájemcovy minulosti v trestních rejstřících. Zařízení z běžně dostupných poloautomatických pušek vytvoří zbraň, ze které lze během minuty vypálit i několik set střel. Střelec totiž nemusí opětovně mačkat spoušť, kterou jen drží zmáčknutou, o střelbu v dávce se tak stará mechanismus díky zpětnému rázu.

Podle agentury Reuters by americký prezident svým nynějším krokem mohl obejít Kongres, kde podobný legislativní návrh zatím neprošel, a to navzdory loňskému masakru v Las Vegas, při kterém útočník zabil 58 lidí. K útoku použil zmíněný urychlovač střelby, což tehdy na toto zařízení přivedlo velkou pozornost veřejnosti.


Pistolníkův sen. Americké zákony dovolují domácí výrobu zbraní

Tělo zbraně dotvořené frézou Ghost Gunner


Snahy zavést přísnější pravidla při prodeji střelných zbraní byly dosud v USA marné, přestože řádění střelců v zemi jen za posledních několik let zaplatily životem desítky lidí. Sám prezident omezení prodeje zbraní dosud nikdy nakloněn nebyl a netajil se podporou Národní asociace držitelů zbraní (NRA), mocné lobbistické organizace, která Trumpa podporovala ve volební kampani.

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová v úterý zároveň uvedla, že Trump zvažuje zvýšit minimální věkovou hranici pro koupi poloautomatických pušek. Očividně jde o reakci na incident z minulého týdne, kdy devatenáctiletý útočník na floridské střední škole zastřelil 17 lidí.

Bílý dům v pondělí oznámil, že Trump podpoří zpřísnění systému bezpečnostních prověrek pro kupce zbraní.

Přestože nejnovější kroky stále nesplňují požadavky aktivistů bojujících za zpřísnění zákona o držení zbraní, podle agentury Reuters představují jistý posun v postoji prezidenta, který se během své volební kampaně v roce 2016 těšil podpoře zbrojní lobby.

BRAND24

Otázka držení zbraní je v USA mimořádně citlivá, neboť právo držet a nosit zbraň je zakotveno v ústavě. Několik amerických států má navíc zákonné výjimky pro dlouhé střelné zbraně, jako jsou pušky či brokovnice, které mohou legálně vlastnit i děti. Například ve Vermontu či Minnesotě si se souhlasem rodičů mohou pušku koupit i 14letí, poznamenal deník The New York Times.

Přečtěte si také:

Způsobuje ochuzený uran rakovinu? Škodlivost jaderné munice rozděluje vědce

Symbol síly. Pentagon stojí 75 let

Z odminování Kolumbie se stal byznys, o který se přetahuje armáda i zahraniční neziskovky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).