Menu Zavřít

Mayová chce s poslanci jednat o irské pojistce. Druhé referendum odmítá

21. 1. 2019
Autor: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová představila poslancům plán, kterým hodlá ve zbývajících dvou měsících odvrátit hrozící odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Mayová chce se zástupci stran jednat o klíčové irské pojistce, kvůli níž část poslanců odmítla podpořit dohoodu dojednanou s EU. Možnost odložení brexitu či vypsání nového referenda dnes premiérka opět odmítla. Vůdce opozice Jeremy Corbyn ale podotkl, že nová strategie se nijak neliší od té dosavadní neúspěšné.

Mayová přednesla v Dolní sněmovně takzvaný plán B poté, co poslanci minulý týden rekordním rozdílem hlasů odmítli její dohodu s EU. Konzervativní premiérka hodlá v nejbližších dnech vyslechnout postoje politiků všech stran k pojistce, která má zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a britským Severním Irskem. Poté chce o téže věci jednat s unijními lídry. Případné vyjednání kompromisu by mohlo podle komentátorů zvýšit šance na schválení brexitové dohody.

Unijní představitelé však možnost změn ve vyjednané dohodě opakovaně odmítají. Hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier dnes označil smlouvu odmítnutou britským parlamentem za „nejlepší možnou“, unie je podle něho připravena jednat pouze o politické deklaraci vytyčující podobu vztahů Británie s EU po jejím odchodu.

Corbyn v reakci na vystoupení premiérky prohlásil, že nic nezměnila na svém neúspěšném plánu a měla by uznat, že velká většina poslanců si přeje vyloučit možnost brexitu bez dohody. Labouristé jsou podle něho připraveni uvažovat i o dalších variantách, které by divoký odchodu z EU vyloučily, včetně podpory případného návrhu na nové referendum.

Podobný závazek požadoval dnes například parlamentní lídr skotských nacionalistů Ian Blackford. Šéf poslanců severoirských unionistů podporujících menšinovou vládu Mayové naproti tomu podotkl, že dohoda může parlamentem projít pouze v případě skutečných změn v otázce irské pojistky, kterou jeho strana stejně jako část Mayové konzervativců v současné podobě odmítá.


Přečtěte si komentář: Brexit a nepříliš prozíravý posměch

 Páral


Mayová již poněkolikáté zopakovala, že správnou odpovědí parlamentu na obavy ohledně brexitu bez dohody by bylo dohodu schválit. Možnost odkladu brexitu by podle ní znamenala, že země v Unii zůstane, a možnost neřízeného brexitu by přitom byla stále na stole - jen by se odsunul rozhodující okamžik.

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák poznamenal, že dnešní vystoupení Mayové ozřejmilo spíše to, co britská premiérka nechce, než aby jasně vyjádřilo to, co chce. Lajčák ocenil její snahu hledat řešení, EU však podle něho zatím neslyšela, jaké vlastně má být.

Podle většiny britských médií bylo nejdůležitějším bodem jejího projevu oznámení o zrušení poplatku 65 liber (asi 1900 korun), který měli složit občané EU žijící v Británii při žádosti o možnost v zemi zůstat.

Spojené království má opustit unii 29. března, tedy už za 67 dní.

Brexitový pat. Británie uvízla na mrtvém bodu, píše místní tisk

 Britská premiérka Theresa Mayová

BRAND24

Dále čtěte:

Ekonomičtí bubáci roku 2019: Čína, brexit a krize evropské měny

Komentář: Theresa, jedině Theresa

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Další dopady tvrdého brexitu: EU by nemusela uznat britské řidičské průkazy

Tvrdý brexit by měl výrazné dopady na rozpočet EU v roce 2020, upozorňuje Oettinger

Významní sponzoři brexitu jsou pesimističtí. Očekávají, že vláda úsilí o opuštění unie vzdá

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

Esej: Divadlo Za kanálem

 Brexit nejvíc postihne své příznivce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).