Menu Zavřít

Biden bude kandidovat na prezidenta USA. Vyhlásil boj za duši národa

25. 4. 2019
Autor: ČTK/AP

Bývalý americký videprezident Joe Biden dnes po několika měsících příprav vstoupil do boje o nominaci Demokratické strany na prezidentský úřad. Ve videu na sociálních sítích vyzval spoluobčany, aby se spolu s ním pokusili zabránit prezidentu Donaldu Trumpovi zahájit druhý mandát. "Jsme v bitvě za duši tohoto národa," řekl v dramatickém prohlášení. Bidena krátce poté v prezidentském klání přivítal Trump, který někdejšího viceprezidenta oslovil jako ospalého Joea.

Biden se podle dřívějších průzkumů nejspíš zařadí do čela už zhruba dvacetičlenného sboru demokratických kandidátů, kteří se v příštím roce chtějí Trumpovi postavit. „Dáme-li Donaldu Trumpovi osm let v Bílém domě, navždy zásadně změní charakter tohoto národa,“ řekl americký politik v tříapůlminutovém videu. Podle agentury AP jeho prohlášení uzavírá úvodní chaotickou kapitolu výběru kandidátů, i když několik méně známých osobností se může ještě k uchazečům o nejvyšší úřad připojit.

Podle amerických médií může Biden ve svém úsilí narazit na řadu problémů. Mnozí demokratičtí voliči si kladou otázku, zda není v šestasedmdesáti letech na nejvyšší státní post příliš starý a zda strana nepotřebuje nové tváře. Jiní jsou přesvědčeni, že neuspěje jeho centristická politika v situaci, kdy útočná Trumpova rétorika zradikalizovala demokratickou opozici a zatlačila ji doleva. Socialista Bernie Sanders, který ve straně symbolizuje radikální proud, v průzkumech nicméně Bidenovi ustupuje.

Kdo vyhraje demokratické primárky?

Bidenova kandidatura může ukázat, zda američtí demokraté stojí o umírněného politika schopného oslovit Trumpovu voličskou základnu, nebo o kandidáta typu Sanderse či senátorek Kamaly Harrisové a Elizabeth Warrenové, který dokáže těžit z radikálních nálad lidí znechucených nynější politikou Bílého domu.

Biden podle kritiků staví svou prestiž na minulosti, v nejvyšší politice USA se pohybuje čtyři desetiletí a osm let byl za vlády prezidenta Baracka Obamy jako viceprezident mužem číslo dvě. Biden přitom patří k nejtvrdším Trumpovým kritikům. Loni například prohlásil, že kdyby se s Trumpem setkal ve škole, „vymlátil by z něj duši“. Prezident kontroval slovy, že „Biden by šel rychle a s řevem k zemi“.

Jízlivý komentář si Trump podle AP neodpustil ani dnes. „Vítej v souboji, ospalý Joe. Jenom doufám, že máš rozumové schopnosti, o kterých se dlouho pochybuje, abys mohl vést úspěšnou kampaň v primárkách. Bude to hnusný - budeš čelit lidem, kteří v pravdě zastávají různé velice chorobné a vyšinuté nápady. Ale pokud to zvládneš, tak se uvidíme na startovací čáře!“ napsal Trump.

Obamova mluvčí Katie Hillová uvedla, že někdejší demokratický prezident si Bidenova dnešního kroku váží a že rozhodnutí vybrat si ho jako viceprezidenta považuje za jedno z nejlepších, které kdy učinil. Obama sice Bidena nepodpořil a ani se nepředpokládá, že by během primárek některého z kandidátů upřednostnil, ale už sám fakt, že toto prohlášení učinil, má zvláštní význam, poznamenala agentura AP. Hillová mimo jiné sdělila, že Obama si u Bidena během kampaní i během prezidentování cenil jeho znalosti a úsudku.


„Obama potřetí“. Biden si narýsoval cestu do Bílého domu, nevěří mu ani demokraté

 Joe Biden


Za Bidena se mezitím postavili demokratičtí senátoři ze států Delaware a Pensylvánie. Oba sousedské státy jsou považovány za Bidenovy domovské, neboť v Pensylvánii se narodil a prožil dětství, v Delaware, které později zastupoval v Senátu, pak dospěl.

BRAND24

Biden usiloval o nejvyšší post už dvakrát, v letech 1988 a 2008. Poprvé ustoupil z boje po obviněních z plagiátorství, v roce 2008 zaostal za soupeři Hillary Clintonovou a Barackem Obamou.

Dále čtěte:

Bloomberg chce sestřelit Trumpa: do kampaně investuje půl miliardy dolarů

Politická superstar Ocasio-Cortezová o klimatické změně: Máme ještě rodit děti?

Komentář: Sonda do hlubin levičákovy duše

Majstrštyky a fiaska Donalda Trumpa. Jaké jsou jeho nejlepší a nejhorší nápady?

Esej: Kdo po Trumpovi

„Udržme Ameriku velikou“. Trump už myslí na obhajobu mandátu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).