Menu Zavřít

Politická superstar Ocasio-Cortezová o klimatické změně: Máme ještě rodit děti?

1. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Napadlo to možná leckoho, ale málokdo to řekl nahlas. Nejmladší demokratická členka amerického Kongresu Alexandria Ocasio-Cortezová nastolila otázku, zda je při pokračujících klimatických změnách zodpovědné plodit potomky. Podle ní je legitimní se ptát, zda mít děti, když bude jejich život kvůli oteplování výrazně složitější. Narůstající populace navíc přispívá k dalšímu oteplování.

Demokratická členka amerického Kongresu Alexandria Ocasio-Cortezová je hvězdou sociálních sítí. Často kritizuje prezidenta Donalda Trumpa a jeho vládu. Nyní ale nastolila kontroverzní otázku, jež zasáhla všechny Američany bez ohledu na to, jaké mají politické názory.

„Panuje v podstatě vědecká shoda na tom, že život našich dětí bude velmi obtížný. To vede mladé lidi k tomu, aby si položili legitimní otázku: je stále v pořádku mít děti?“ uvedla devětadvacetiletá politička, kterou na Instagramu sleduje přes dva a půl milionu lidí.

Souhlasíte s americkou političkou Ocasio-Cortezovou?

Nárůst počtu lidí na Zemi a jejich vliv na produkci skleníkových plynů je delší dobou kontroverzním tématem. Jedním z nejúčinnějších kroků je omezení porodnosti tvrdí Kimberly Nicholasová ze švédské univerzity v Lundu.


Zelená ekonomka Johanisová: Musíme se vymanit z diktatury růstu

Naďa Johanisová


Kritici tohoto přístupu naopak tvrdí, že je třeba se soustředit na energetické úspory ve společnosti a také na přístup celosvětových korporací, jež těž fosilní paliva. Navíc například průměrný Američan produkuje 40krát vyšší emise skleníkových plynů než průměrný obyvatel Bangladéše.

Organizace spojených národů předpokládá, že současná populace, jež čítá 7,7 miliardy lidí, poroste do roku 2050 na 9,8 miliardy lidí. V roce 2100 by to mělo být 11,2 miliardy lidí.

Jaká města budou mít do roku 2030 10 milionů obyvatel:

Jen jedno v Evropě: desetimilionová města porostou v Asii a Africe

Dar es Salaam

Dále čtěte:

DT24

Na poloviční cestě k uvaření. Jak žít ve městech při 50 stupních Celsia?

Stávky místo učení: radikální klimatické požadavky studentů podporují akademici i Brusel

Dům bez inženýrských sítí? Česká firma chce uspět v éře klimatických změn

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).