Menu Zavřít

Babiš: Syn je přesvědčen, že byl na Krymu nedobrovolně

19. 11. 2018
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) ani po sobotních demonstracích nehodlá odstoupit. Je přesvědčen, že má pravdu, řekl v neděli v televizi Nova. Babiš nevidí důvod k tomu, aby poslanci hlasovali pro nedůvěru vlády. Pokud by jeho vládě Sněmovna vyslovila nedůvěru, přijal by avizovanou nabídku prezidenta Miloše Zemana, aby sestavil i další kabinet.

Kauzu spojenou se svým synem bude chtít premiér vysvětlit komunistickým poslancům, kteří menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD tolerují, na jejich klubu. Popřel, že by syna nechal odjet do ciziny kvůli kauze Čapí hnízda. Babiš řekl, že jeho syn je stále přesvědčen, že do Ruska odjel nedobrovolně.

Současná politická krize začala v pondělí po odvysílání skrytě natočené reportáže s Babišem mladším. Obvinil v ní spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér prý chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Babiš to odmítl, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil otce ze lži. Premiér pak v sobotu za synem odletěl do Švýcarska, kde bydlí se svou matkou.

Babiš v neděli zopakoval, že novináři odvysílání reportáže cíleně načasovali před 17. listopad. V sobotu proti němu demonstrovaly tisíce lidí. Babiš řekl, že ho to velice mrzí a je mu to líto, myslí si ale, že demonstranti nemají pravdu. Odmítl, že by po demonstracích odstoupil. Je přesvědčen, že je pravda na jeho straně.


Státní zástupci: Že by Babiš ve Švýcarsku ovlivňoval svého syna? Toho se nebojíme

Andrej Babiš


Podle Babiše jeho syn odjel do Ruska poté, co se jeho stav začal zhoršovat v souvislosti s pronásledováním novináři. O cestě mluvili během sobotního setkání. „Vysvětloval jsem mu, o co jde, on je ale přesvědčen, že na ten výlet do Ruska, že šel nedobrovolně, přitom ve finále si tam našel přítelkyni,“ řekl Babiš. S přítelkyní se jeho syn zasnoubil, řekl. Odmítl ale, že by se Babiše mladšího snažil přesvědčit, aby přehodnotil některá svá vyjádření. „O tom jsme se vůbec nebavili,“ odpověděl. Někteří opoziční politici tento týden vyjadřovali obavu, že by Babiš mohl ovlivňovat svědky a měl by proto být ve vazbě. Městské státní zastupitelství v Praze to odmítlo.

E-mail o svém únosu Babiš mladší podle svého otce napsal ve chvíli, kdy se mu na Ukrajině přestalo líbit. Odmítl, že by ho do ciziny nechal odjet kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Detaily jeho pobytu neznal, řekl premiér v rozhovoru pro Novu.


S fenoménem Babiš se lze dlouhodobě vypořádat jedině ve volbách. To by však český volič musel pochopit, co je skutečným cílem jeho politické kariéry. Čtěte více:

Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym


Novináři, kteří s jeho synem natočili skrytou reportáž, se podle Babiše do domu, kde bydlí s matkou, „vkradli“ poté, co odcizili vstupní kód. Podle Babiše při natáčení porušili švýcarské zákony.

Zda je jeho syn schopen vypovídat, Babiš nechtěl komentovat. Řekl, že za něj nemůže mluvit. Odmítl tvrzení Babiše mladšího, že nevěděl při podepisování dokumentů k Čapímu hnízdu, co podepisuje. V té době podle premiéra nemocí ještě netrpěl.

Babiš nevidí důvod pro vyslovení nedůvěry vládě. Chce požádat šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, aby mohl vystoupit na poslaneckém klubu KSČM. Situaci se jim bude snažit vysvětlit. V týdnu již takto navštívil klub ČSSD a setkal se také s předsedou SPD Tomiem Okamurou. Na otázku, zda jsou podmínky, za kterých by SPD bylo ochotno jít do vlády, splnitelné, Babiš řekl, že „to u něj takto“ Okamura neříkal. Podle vyjádření Okamury před novináři je jeho hnutí ochotno podporovat kabinet odborníků vytvořený hnutím ANO, pokud by plnil program SPD.

BRAND24

Zeman plánuje v případě vyslovení nedůvěry opět sestavení vlády svěřit Babišovi, který je připraven nabídku přijmout. Poděkoval Zemanovi, že ho podpořil.

O kauze Andrej Babiš mladší čtěte více:

Matka Andreje Babiše mladšího žádá o ochranu své rodiny. Zkritizovala novináře

Hamáček: Nejlepší by bylo, kdyby vláda pokračovala bez Babiše

Zeman jednal s Hamáčkem a Faltýnkem. Kauzu Babišova syna prý považuje za mediální záležitost

Poslanci ANO stojí za Babišem. Vládu podpoří při hlasování o nedůvěře

Babiš by měl skončit, myslí si většina Čechů. Premiér přichází i o své voliče

Babiš kauzu údajného únosu syna ustojí, myslí si bookmakeři. Věří tomu i sázkaři

Nemocné děti mocného otce

Premiér potvrdil, že jeho syn byl na Krymu, nešlo prý ale o únos. Babiš mladší trpí schizofrenií

Senát vyzval Babiše k rezignaci, usnesení podpořili i sociální demokraté

Protopopov: Babiše mladšího jsem odvezl kvůli tlaku médií, nebyl to únos

Pokud padne vláda, pověřím sestavením nové znovu Babiše, oznámil Zeman

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).