Menu Zavřít

Pokud padne vláda, pověřím sestavením nové znovu Babiše, oznámil Zeman

16. 11. 2018
Autor: čtk

Kdyby poslanci nynější vládě Andreje Babiše (ANO) vyslovili nedůvěru, prezident Miloš Zeman opět pověří sestavením kabinetu Babiše. Premiér může podle Zemana po vyslovení nedůvěry vládnout měsíce v demisi, a za tu dobu se situace uklidní. Že by poslanci skutečně vládě vyslovili nedůvěru, ale prezident neočekává. Hlasování o nedůvěře vyvolala opozice kvůli kauze kolem výroků premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Opozici Zemanův záměr nepřekvapil.

„Kdyby vzdor mému očekávání byla vládě vyslovena nedůvěra, tak pověřím po jeho demisi Andreje Babiše sestavením vlády,“ prohlásil Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. „Mám dva pokusy před sebou,“ dodal. Ústava mu podle něj umožňuje, aby vláda v demisi vládla několik měsíců. „A to už se situace opravdu uklidní,“ doplnil. Návrh na vyslovení nedůvěry vládě ale podle něj získá ve Sněmovně jen malou podporu.

Premiérův syn Andrej Babiš mladší řekl serveru Seznam Zprávy, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském poloostrovu Krym, anektovaném Ruskem. Premiér médiím řekl, že jeho syn na Krymu byl, ale nebyl nikým unesen. Uvedl také, že jeho dospělý syn i dospělá dcera jsou psychicky nemocní. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži. „Moje prognóza - že to skončí, že se to rozplyne,“ řekl ke kauze Zeman.


Skandály opředený premiér paradoxně představuje jednou z mála demokratických pojistek v současnosti. Čtěte komentář:

Andrej Babiš, pojistka západní demokracie

 Jan Brož


„Stalo se stručně řečeno to, že pár revolverových novinářů přepadl v jeho švýcarském bytě duševně nemocného muže a zveřejnil záznam tohoto rozhovoru. Nestalo by se nic, protože ten záznam není příliš zajímavý, kdyby ten muž nebyl synem ministerského předsedy,“ uvedl Zeman. I záznam rozhovoru podle prezidenta nasvědčuje, že je Andrej Babiš mladší duševně nemocný. „Je to docela obyčejný hyenismus odpovídající úrovni české žurnalistiky,“ prohlásil k reportáži prezident.

„Pražský dav si dnes jako obvykle zahuláká,“ doplnil Zeman v narážce na demonstraci, kdy se na pražském Václavském náměstí sešly tisíce lidí, kteří požadovali demisi premiéra.

Pospíšil: Je to pohrdání vůli Parlamentu

Zemanův úmysl příliš nepřekvapuje opoziční politiky, kteří iniciovali hlasování o nedůvěře kabinetu.

Předseda ODS Petr Fiala na twitteru napsal, že situace se stále vyvíjí. „Výrok prezidenta Zemana chápu jako momentální vyjádření podpory Andreji Babišovi, ne jako definitivní postoj hlavy státu,“ uvedl. Otázky kolem Babiše podle Fialy neumožňují, aby pokračoval jako premiér do vyšetření případu. Babiš dnes ráno řekl, že sám nikdy neodstoupí.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že ho Zemanův postoj nepřekvapuje. „Hlasování (o nedůvěře) smysl má. Jinak bychom legitimizovali tu strašnou ostudu a rezignovali. Naopak musíme být vytrvalí a důslední,“ doplnil Bělobrádek.

BRAND24

Pokud by Zeman skutečně postupoval tak, jak avizoval, pohrdal by tím vůlí Parlamentu, který má mít v parlamentní demokracii vůdčí roli, zdůraznil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Pokud Parlament vysloví nedůvěru vládě v důsledku aféry, která je spojena s premiérem, pak by měl prezident takové rozhodnutí respektovat a snažit se vyřešit politickou krizi tím, že najde jiného kandidáta schopného sestavit vládu,“ řekl Pospíšil. Zeman by podle něj východisko z případné krize nehledal, ale naopak ji prohluboval.

Čtěte více o aktuální kauze:

Zeman jednal s Hamáčkem a Faltýnkem. Kauzu Babišova syna prý považuje za mediální záležitost

Poslanci ANO stojí za Babišem. Vládu podpoří při hlasování o nedůvěře

Babiš by měl skončit, myslí si většina Čechů. Premiér přichází i o své voliče

Babiš kauzu údajného únosu syna ustojí, myslí si bookmakeři. Věří tomu i sázkaři

Nemocné děti mocného otce

Premiér potvrdil, že jeho syn byl na Krymu, nešlo prý ale o únos. Babiš mladší trpí schizofrenií

Senát vyzval Babiše k rezignaci, usnesení podpořili i sociální demokraté

Protopopov: Babiše mladšího jsem odvezl kvůli tlaku médií, nebyl to únos

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).