Menu Zavřít

ANO potvdilo kandidátku. Hnutí do voleb v Praze povede Stuchlík

21. 7. 2018
Autor: Martin Siebert, Euro

Pražskou kandidátku ANO povede do podzimních komunálních voleb spolumajitel firmy Fincentrum Petr Stuchlík. Poslanec Patrik Nacher, který vzešel jako vítěz z vnitrostranického referenda, bude na kandidátce druhý v pořadí. O složení pražské kandidátky ANO rozhodlo vedení hnutí korespondenčně. Složení pražské kandidátky dnes zveřejnil Vladimír Vořechovský z tiskového odboru hnutí ANO. Komunální volby se uskuteční 5. a 6. října.

Třetí místo na kandidátce hnutí ANO bude mít manažer a bývalý ministr financí Ivan Pilný. Čtyřkou bude místostarostka městské části Praha 13 Marcela Plesníková a na páté pozici figuruje ekonomka Marta Gellová.

„Vedení hnutí vyjádřilo přání jít do nadcházejících voleb v Praze s novým týmem lidí. A celostátní výbor se s tím svým hlasováním ztotožnil,“ sdělil k výsledkům hlasování pražský krajský předseda hnutí ANO Jan Říčař. Současní radní jsou tak ve druhé desítce kandidátky, někteří vypadli úplně. Na kandidátce nefiguruje například současný pražský radní pro majetek Karel Grabein Procházka.

Kandidátní listinu schvalovali členové celostátního výboru hnutí ANO prostřednictvím internetu. Své hlasy zaslalo podle Vořechovského všech 28 členů výboru.

Pražský volební lídr hnutí ANO Petr Stuchlík založil a vybudoval společnost Fincentrum, která se zabývá finančním poradenstvím. Firma loni zvýšila tržby v tuzemsku meziročně o desetinu na 1,21 miliardy korun. Stuchlíkovi kritici poukazují na jeho podíl ve firmě Fair Credit, která poskytuje půjčky s vysokým úrokem.

Patrika Nachera jako kandidáta na primátora vybrali pražští členové ANO v referendu, podle stanov hnutí nicméně může vedení do podoby kandidátek zasáhnout. Před vstupem do politiky se Nacher veřejně angažoval v boji proti bankovním poplatkům. Od roku 2014 zasedá v pražském zastupitelstvu a od loňska je i poslancem.

Podle dřívějších informací serveru Novinky.cz doporučili výměnu pražského lídra předsedovi ANO Andreji Babišovi jeho mediální poradci. Ti si údajně dělali průzkum, podle kterého Pražané v čele hlavního města chtějí manažera, nikoliv politika.

Komplikace při výběru kandidáta na primátora mělo ANO v Praze i před posledními komunálními volbami v roce 2014. Kandidátku v Praze měl původně vést bývalý primátor Jan Kasl, další variantou byla podnikatelka Martina Schopperová. Nakonec byla jedničkou Adriana Krnáčová, která se po vítězství ve volbách ujala místa primátorky. Letos kandidovat nebude.

BRAND24

Čtěte komentář k tématu:

Ano, leštíme kandidátku

 Weikert


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).