Menu Zavřít

Slovenský oligarcha blízký Ficovi zaparkoval majetek za 4,3 miliardy v českém fondu

24. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Slovenští miliardáři objevují výhody fondů kvalifikovaných investorů registrovaných v Česku. Přes investiční fond registrovaný v Praze ovládá od loňského roku své energetické společnosti oligarcha Jozef Brhel, považovaný za jednoho „z otců zakladatelů“ levicově populistické vládní strany Smer. Ve fondu ZMJ uložil majetek v hodnotě 4,3 miliardy českých korun.

Fond ZMJ SICAV založila pro Brhela investiční společnost Amista v květnu loňského roku. Teprve nyní je však možné dostat se k prvním finančním výsledkům. Aktiva nevlastní přímo fond ZMJ, ale jeho podfond Industry Investments. Vedle něj vznikl ještě druhý podfond RMC Properties. Ten ještě loni nevyvíjel žádnou významnější činnost, až letos v dubnu vydal první investiční akcie v objemu přes 60 milionů korun.

Oproti tomu výše aktiv podfondu Industry Investments přesahuje 4,28 miliardy korun. Pokud by loni neposílila koruna vůči euru, byla by tato částka ještě vyšší. Podle účetní závěrky, uložené na webu firemnideska.cz, zmíněný podfond vlastní slovenské energetické společnosti Pow-en, Ene-Tep, Tr-Solar a E-Group. Vedle toho úvěruje aktivity dalších Brhelových společností DG-energy a En-Invest.

 Slovenský miliardář Jozef Brhel

Slovenský miliardář Jozef Brhel

Investiční fondy s proměnným základním kapitálem (známé pod zkratkou SICAV) představují oblíbený a daňově výhodný způsob, jak spravovat aktiva v řádu stovek milionů či miliard korun. Vedle snížené daně ze zisku nabízejí snadné navyšování i snižování vloženého kapitálu, nízké provozní náklady i trojitý dohled nad hospodařením ze strany banky, auditorské firmy a správcovské investiční společnosti.

CONTENT24

Fondy kvalifikovaných investorů jsou oblíbené i mezi českými miliardáři. Založili si je kupříkladu realitní magnáti Dušan Kunovský a Luděk Sekyra, majitelé Unimex Group Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal, miliardáři Tomáš Plachý starší a mladší ze Safichem Group či Jaroslava Valová z rodinné firmy Siko.

Přečtěte si také:

S miliardářem na horách. Rattaj chce proniknout i do Alp

Miliardář Juříček: Chtěl jsem pomoct, ale nemyslím, že bych ve Sněmovně k něčemu byl

Na Slovensku Gašpar skončil kvůli vraždě Kuciaka, nyní je poradcem Hamáčka

Náplast na konec v politice: Hlavatý vydělal půl miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).