Menu Zavřít

Na Slovensku Gašpar skončil kvůli vraždě Kuciaka, nyní je poradcem Hamáčka

18. 8. 2018
Autor: čtk

Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar, který po tlaku veřejnosti kvůli vyšetřování vraždy reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky rezignoval, se stal poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Gašpar jako jeho externí poradce působí od 1. srpna. „Dle potřeby poskytuje odborná stanoviska v oblasti bezpečnosti a policie. Oslovil jsem jej já. S ministerstvem má dohodu o provedení práce. Jeho měsíční honorář závisí na počtu odpracovaných hodin, nicméně nepřesáhne 10 tisíc korun,“ uvedl Hamáček.

Gašpar požádal v dubnu o uvolnění z funkce slovenského policejního prezidenta, byť původně takový krok odmítal. Jeho odchod souvisí s politickou krizí v zemi po zatím neobjasněné únorové vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky. Politická krize vyústila v demisi bývalého premiéra Roberta Fica, v novém kabinetu Petera Pellegriniho pokračuje většina ministrů Ficovy vlády. Gašpar se stal rovněž poradcem nové slovenské ministryně vnitra Denisy Sakové.

Slovenská policie pod vedením Gašpara čelila kritice opozice a médií, že dostatečně nevyšetřovala například podezření na velké korupční kauzy. Prokuratura zase potvrdila nedostatky na začátku vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně.

BRAND24

Likvidace novinářů v Česku? Stačí kontroly a diskreditace, tvrdí Holcová

Hrob Jána Kuciaka, ilustrační foto

Čtěte dále:

Svoboda tisku se loni nejvíce snížila v Evropě. Utrpěla i v Česku

Esej: Kde je brzda?

Slovenská policie vyslýchala českou investigativní novinářku, zabavila jí mobil


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).