Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Klára Donathová 26. listopadu 2017, 12:00  -  Klára Donathová
26. listopadu 2017, 12:00

Legendární cukrárna Myšák je zase plná světla, mramoru a hostů. Nový život jí vdechlo Ambiente a patří mu za to dík.

Jméno Myšák zná každý. Je synonymem pro poctivou cukrařinu a noblesu první republiky. Provozovnu na rohu Vodičkové a ulice V Jámě otevřel František Myšák už v roce 1904, respektive převzal cukrárnu mistra Jandy, u kterého se vyučil. V roce 1911 ji přenesl do vlastního domu, kde v nové podobě funguje i dnes. Sladké sny tehdejších elit, ale i obyčejných lidí plnil Myšák až do konce války, pak byla cukrárna na rok uzavřena a nakonec znárodněna. Po znárodnění tu sídlil Odkolek a cukrárna fungovala dál. Kdekdo si ještě pamatuje z dětství pohár Myšák, jednoduchou kombinaci vanilkové zmrzliny, karamelu, šlehačky a griliáše z lískových oříšků. Pokud vám chutnal, můžete se na něj rovnou vypravit.

Tradice v novém

Myšák po revoluci ožil už několikrát, tentokrát to ale konečně vypadá nadějně. Interiér je po rekonstrukci nádherný, čistý a vkusný. Nechybějí mu ani luxusní prvky jako za první republiky, ani některé detaily kopírující původní interiér. Z přízemí, které je vhodné na rychlou schůzku u kávy a dortu, můžete vyjít do patra po mramorovém schodišti a usadit se v hlavní místnosti s barovým pultem, v jehož vitrínách jsou vystaveny jak chlebíčky, tak dortíčky. Za ní je ještě další místnost, ale v té jsou stolky umístěné tak blízko u sebe, že se tam ne každý bude cítit pohodlně.

Kdybyste v cukrárně čekali jen sladké, mýlili byste se. Ambi na to šlo chytře. Ostatně návratnosti vložené investice by se při pouhém prodeji zákusků, byť za velmi vysoké ceny, majitel nejspíš nedočkal. U Myšáka teď můžete vysedávat od brzkého rána. V nabídce jsou celodenní snídaně, od těch skromnějších po ty opravdu sváteční s vůní lanýže. Ti, kteří se nestydí, že je u toho někdo načapá, mohou klidně posnídat párky a větrník a ještě to zapít sklenkou champagne a šálkem dobře připravené výběrové kávy. K obědu se tu denně podává polévka dle nabídky, navíc tu mají sekanou s bramborovým salátem, který chutná podobně jako můj vánoční, nebo párky s hedvábnou bramborovou kaší. Spolu s chlebíčky a sladkostmi je sortiment dostatečně široký, aby uspokojil opravdu každého.

Nejčastější námitkou, kterou ve svém okolí slýchám, jsou příliš vysoké ceny. Snad je to mojí náklonností k poctivému řemeslu, snad mojí znalostí cen ve stavebnictví, ale upřímně řečeno, nepovažuji zdejší ceny za nepřiměřené. Ano, jsou vysoké, hodně vysoké. Na druhé straně sem asi nikdo nebude denně chodit na snídani či na oběd jako do závodky.

Co jsem ovšem úplně nepochopila, je nabídka zákusků. V současné době nemá cukrárna vlastní výrobnu, a tak se všechny sladkosti denně dovážejí z Café Savoy. Na webu sice Ambi uvádí, že cukráři už pracují na oživení původních receptur z těch nejkvalitnějších surovin, ale proč až teď? Kremrole mě vysloveně zklamaly. Zdejší větrníky sice miluji pro poctivou karamelovou šlehačku i opravdu vanilkový žloutkový krém, ale karamelová fondánová poleva je pokaždé jiná. Chuťově skvělý je bezlepkový čokoládový rohlíček s pravým rumem. Jenže jeho konzistence je taková, že se vidličkou důstojně sníst opravdu nedá, protože se roztříští na všechny strany.

Skvělá káva i personál

Pochvalu zaslouží obsluha i výběrová káva. V době, kdy je těžké sehnat zaměstnance v jakémkoli oboru, mě mile překvapilo, jak je nové osazenstvo Myšáka sehrané, přívětivé a v rámci možností profesionální. Cukrárna funguje jen dva měsíce. Byla jsem tu mockrát a až na výjimečné prodlevy v obsluze jsem se tu s žádným velkým prohřeškem nesetkala. A co mě sem tak táhne? Mimo jiné i nádherně servírovaná a dobře připravená výběrová káva, podávaná na stolech z bílého mramoru. Když usrkávám z šálku, přijde mi, že tady je svět ještě opravdu v pořádku, i když se za ten pocit platí.

Cukrárna Myšák
Vodičkova 31, Praha 1
t: 730 589 249
e: mysak@ambi.cz
www.mysak.ambi.cz/
otevřeno: Po–Pá 7.30–20.00 (první patro: 8.00–20.00), So–Ne 9.00–20.00

Přečtěte si další recenze na restaurace:

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie


Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Kdy budou jarní prázdniny ve vašem okrese?
Kdo vyhraje prezidentské volby: Zeman vs. Drahoš?
Prohlášení druhého z poplatníků: k čemu to je a už jste ho letos odevzdali?
Loni lidé investovali do bydlení rekordní částku. Kolik to bylo?
Prezidentské volby 2018: vše, co potřebujete vědět o druhém kole
Auta
Pět dobrých, ale nesmírně rizikových ojetin, které vás…
Příští Volkswagen Golf se začne vyrábět už za rok a půl na nové platformě
Alfa Romeo 6C si brousí zuby na Porsche 911. Uvidíme ji možná už letos
Seat Leon FR 1.4 ACT v dlouhodobém testu: španělský Golf se vším všudy
Retro: Preston Tucker byl Elon Musk své doby. Z jeho auta se ale stal propadák
Technologie
Speciální odkaz může způsobovat různé problémy v iOS a macOS. Včetně zamrznutí zařízení
Opera umožňuje vybrat více stránek najednou nebo převzít tapetu z plochy
APU Raven Ridge pro desktop oficiálně podporují paměti DDR4 na 2933 MHz
Nejlevnější cesta k HBO vede přes SledováníTV: tuhle IPTV si pustíte úplně všude a je i ve Full HD (vyzkoušeno)
Hledání min, Liero a další hry, se kterými jste prokrastinovali v 90. letech bez internetu
Hry pro příležitostné hráče