Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Pomozte ochránit uživatele internetu a zachovat svobodný internet

12. září se bude v Evropském parlamentu hlasovat o evropské směrnici o autorském právu.…

Konference o coworkingu TechoCon 2018

Kanceláře se čím dál rychleji mění, práce v nich stejně tak. Jak funguje moderní…

Konec výmluvám a začátek mluvení anglicky se blíží!

Lidský druh je mistrem ve vymlouvání se. Vymlouváme se na počasí, na únavu, na děti, na…

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Klára Donathová 26. listopadu 2017, 12:00  -  Klára Donathová
26. listopadu 2017, 12:00

Legendární cukrárna Myšák je zase plná světla, mramoru a hostů. Nový život jí vdechlo Ambiente a patří mu za to dík.

Jméno Myšák zná každý. Je synonymem pro poctivou cukrařinu a noblesu první republiky. Provozovnu na rohu Vodičkové a ulice V Jámě otevřel František Myšák už v roce 1904, respektive převzal cukrárnu mistra Jandy, u kterého se vyučil. V roce 1911 ji přenesl do vlastního domu, kde v nové podobě funguje i dnes. Sladké sny tehdejších elit, ale i obyčejných lidí plnil Myšák až do konce války, pak byla cukrárna na rok uzavřena a nakonec znárodněna. Po znárodnění tu sídlil Odkolek a cukrárna fungovala dál. Kdekdo si ještě pamatuje z dětství pohár Myšák, jednoduchou kombinaci vanilkové zmrzliny, karamelu, šlehačky a griliáše z lískových oříšků. Pokud vám chutnal, můžete se na něj rovnou vypravit.

Tradice v novém

Myšák po revoluci ožil už několikrát, tentokrát to ale konečně vypadá nadějně. Interiér je po rekonstrukci nádherný, čistý a vkusný. Nechybějí mu ani luxusní prvky jako za první republiky, ani některé detaily kopírující původní interiér. Z přízemí, které je vhodné na rychlou schůzku u kávy a dortu, můžete vyjít do patra po mramorovém schodišti a usadit se v hlavní místnosti s barovým pultem, v jehož vitrínách jsou vystaveny jak chlebíčky, tak dortíčky. Za ní je ještě další místnost, ale v té jsou stolky umístěné tak blízko u sebe, že se tam ne každý bude cítit pohodlně.

Kdybyste v cukrárně čekali jen sladké, mýlili byste se. Ambi na to šlo chytře. Ostatně návratnosti vložené investice by se při pouhém prodeji zákusků, byť za velmi vysoké ceny, majitel nejspíš nedočkal. U Myšáka teď můžete vysedávat od brzkého rána. V nabídce jsou celodenní snídaně, od těch skromnějších po ty opravdu sváteční s vůní lanýže. Ti, kteří se nestydí, že je u toho někdo načapá, mohou klidně posnídat párky a větrník a ještě to zapít sklenkou champagne a šálkem dobře připravené výběrové kávy. K obědu se tu denně podává polévka dle nabídky, navíc tu mají sekanou s bramborovým salátem, který chutná podobně jako můj vánoční, nebo párky s hedvábnou bramborovou kaší. Spolu s chlebíčky a sladkostmi je sortiment dostatečně široký, aby uspokojil opravdu každého.

Nejčastější námitkou, kterou ve svém okolí slýchám, jsou příliš vysoké ceny. Snad je to mojí náklonností k poctivému řemeslu, snad mojí znalostí cen ve stavebnictví, ale upřímně řečeno, nepovažuji zdejší ceny za nepřiměřené. Ano, jsou vysoké, hodně vysoké. Na druhé straně sem asi nikdo nebude denně chodit na snídani či na oběd jako do závodky.

Co jsem ovšem úplně nepochopila, je nabídka zákusků. V současné době nemá cukrárna vlastní výrobnu, a tak se všechny sladkosti denně dovážejí z Café Savoy. Na webu sice Ambi uvádí, že cukráři už pracují na oživení původních receptur z těch nejkvalitnějších surovin, ale proč až teď? Kremrole mě vysloveně zklamaly. Zdejší větrníky sice miluji pro poctivou karamelovou šlehačku i opravdu vanilkový žloutkový krém, ale karamelová fondánová poleva je pokaždé jiná. Chuťově skvělý je bezlepkový čokoládový rohlíček s pravým rumem. Jenže jeho konzistence je taková, že se vidličkou důstojně sníst opravdu nedá, protože se roztříští na všechny strany.

Skvělá káva i personál

Pochvalu zaslouží obsluha i výběrová káva. V době, kdy je těžké sehnat zaměstnance v jakémkoli oboru, mě mile překvapilo, jak je nové osazenstvo Myšáka sehrané, přívětivé a v rámci možností profesionální. Cukrárna funguje jen dva měsíce. Byla jsem tu mockrát a až na výjimečné prodlevy v obsluze jsem se tu s žádným velkým prohřeškem nesetkala. A co mě sem tak táhne? Mimo jiné i nádherně servírovaná a dobře připravená výběrová káva, podávaná na stolech z bílého mramoru. Když usrkávám z šálku, přijde mi, že tady je svět ještě opravdu v pořádku, i když se za ten pocit platí.

Cukrárna Myšák
Vodičkova 31, Praha 1
t: 730 589 249
e: mysak@ambi.cz
www.mysak.ambi.cz/
otevřeno: Po–Pá 7.30–20.00 (první patro: 8.00–20.00), So–Ne 9.00–20.00

Přečtěte si další recenze na restaurace:

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Nabídka ropy roste na rekordní úrovně
O kolik se od ledna zvýší důchody?
Jak poznat české padělané bankovky a koruny?
Jak moc je zdraví nebezpečný život on-line?
Jak je to s platbou zdravotního pojištění v penzi?
Auta
Za řídítky KTM 790 Duke: Skalpel, prosím
Peugeot veze do Paříže koncept nového kupé. Bude to nástupce slavné 504?
Srovnání: Audi e-tron je větší než I-Pace a EQC, ale má nižší dojezd a je pomalejší
Videodojmy: Citroen Grand C4 Picasso 2.0 BlueHDi EAT6
Čtyřdveřový Mercedes-AMG GT přichází také jako civilní 43 4Matic+. Pomalý vážně není
Technologie
Tržní podíly výrobců GPU za Q2 2018: Aktualizace, údaje pro Radeony byly chybné
12. Mezinárodní den proti DRM. Kampaň upozorňuje na negativní dopady ochran
Google může vzdáleně měnit konfiguraci Androidu. Omylem zapínal úsporný režim
Prodeje samostatných grafických karet v Q2 2018: všechno jinak, podíl Nvidie klesnul
Twitter nezatížený algoritmy? Služba chce nabídnout snadné přepínání mezi obsahem
Hry pro příležitostné hráče