Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Apartmán v Krkonoších: chalupa 21. století bez starostí a s výnosem

Pokud si pořídíte vlastní horský apartmán, můžete trávit zimní a letní dovolenou…

Zajímavosti o golfu, které jste nevěděli

Golf je vyhledávaným sportem, který se těší čím dál větší oblibě. Má dlouholetou tradici…

AAA Auto: Zdaleka nejen obchodník s ojetými vozy

Síť autocenter AAA Auto působí v České republice už bezmála třicet let. Aktivity firmy…

 Cukrárna Myšák
Cukrárna Myšák
Autor: Archiv

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Klára Donathová 26. listopadu 2017, 12:00  -  Klára Donathová
 Cukrárna Myšák
Cukrárna Myšák
Autor: Archiv
26. listopadu 2017, 12:00

Legendární cukrárna Myšák je zase plná světla, mramoru a hostů. Nový život jí vdechlo Ambiente a patří mu za to dík.

Jméno Myšák zná každý. Je synonymem pro poctivou cukrařinu a noblesu první republiky. Provozovnu na rohu Vodičkové a ulice V Jámě otevřel František Myšák už v roce 1904, respektive převzal cukrárnu mistra Jandy, u kterého se vyučil. V roce 1911 ji přenesl do vlastního domu, kde v nové podobě funguje i dnes. Sladké sny tehdejších elit, ale i obyčejných lidí plnil Myšák až do konce války, pak byla cukrárna na rok uzavřena a nakonec znárodněna. Po znárodnění tu sídlil Odkolek a cukrárna fungovala dál. Kdekdo si ještě pamatuje z dětství pohár Myšák, jednoduchou kombinaci vanilkové zmrzliny, karamelu, šlehačky a griliáše z lískových oříšků. Pokud vám chutnal, můžete se na něj rovnou vypravit.

Tradice v novém

Myšák po revoluci ožil už několikrát, tentokrát to ale konečně vypadá nadějně. Interiér je po rekonstrukci nádherný, čistý a vkusný. Nechybějí mu ani luxusní prvky jako za první republiky, ani některé detaily kopírující původní interiér. Z přízemí, které je vhodné na rychlou schůzku u kávy a dortu, můžete vyjít do patra po mramorovém schodišti a usadit se v hlavní místnosti s barovým pultem, v jehož vitrínách jsou vystaveny jak chlebíčky, tak dortíčky. Za ní je ještě další místnost, ale v té jsou stolky umístěné tak blízko u sebe, že se tam ne každý bude cítit pohodlně.

Cukrárna Myšák ( Zdroj: Archiv, Autor: Archiv )

Kdybyste v cukrárně čekali jen sladké, mýlili byste se. Ambi na to šlo chytře. Ostatně návratnosti vložené investice by se při pouhém prodeji zákusků, byť za velmi vysoké ceny, majitel nejspíš nedočkal. U Myšáka teď můžete vysedávat od brzkého rána. V nabídce jsou celodenní snídaně, od těch skromnějších po ty opravdu sváteční s vůní lanýže. Ti, kteří se nestydí, že je u toho někdo načapá, mohou klidně posnídat párky a větrník a ještě to zapít sklenkou champagne a šálkem dobře připravené výběrové kávy. K obědu se tu denně podává polévka dle nabídky, navíc tu mají sekanou s bramborovým salátem, který chutná podobně jako můj vánoční, nebo párky s hedvábnou bramborovou kaší. Spolu s chlebíčky a sladkostmi je sortiment dostatečně široký, aby uspokojil opravdu každého.

Cukrárna Myšák ( Zdroj: Archiv, Autor: Archiv )

Nejčastější námitkou, kterou ve svém okolí slýchám, jsou příliš vysoké ceny. Snad je to mojí náklonností k poctivému řemeslu, snad mojí znalostí cen ve stavebnictví, ale upřímně řečeno, nepovažuji zdejší ceny za nepřiměřené. Ano, jsou vysoké, hodně vysoké. Na druhé straně sem asi nikdo nebude denně chodit na snídani či na oběd jako do závodky.

Cukrárna Myšák ( Zdroj: Archiv, Autor: Archiv )

Co jsem ovšem úplně nepochopila, je nabídka zákusků. V současné době nemá cukrárna vlastní výrobnu, a tak se všechny sladkosti denně dovážejí z Café Savoy. Na webu sice Ambi uvádí, že cukráři už pracují na oživení původních receptur z těch nejkvalitnějších surovin, ale proč až teď? Kremrole mě vysloveně zklamaly. Zdejší větrníky sice miluji pro poctivou karamelovou šlehačku i opravdu vanilkový žloutkový krém, ale karamelová fondánová poleva je pokaždé jiná. Chuťově skvělý je bezlepkový čokoládový rohlíček s pravým rumem. Jenže jeho konzistence je taková, že se vidličkou důstojně sníst opravdu nedá, protože se roztříští na všechny strany.

Skvělá káva i personál

Pochvalu zaslouží obsluha i výběrová káva. V době, kdy je těžké sehnat zaměstnance v jakémkoli oboru, mě mile překvapilo, jak je nové osazenstvo Myšáka sehrané, přívětivé a v rámci možností profesionální. Cukrárna funguje jen dva měsíce. Byla jsem tu mockrát a až na výjimečné prodlevy v obsluze jsem se tu s žádným velkým prohřeškem nesetkala. A co mě sem tak táhne? Mimo jiné i nádherně servírovaná a dobře připravená výběrová káva, podávaná na stolech z bílého mramoru. Když usrkávám z šálku, přijde mi, že tady je svět ještě opravdu v pořádku, i když se za ten pocit platí.

Cukrárna Myšák
Vodičkova 31, Praha 1
t: 730 589 249
e: mysak@ambi.cz
www.mysak.ambi.cz/
otevřeno: Po–Pá 7.30–20.00 (první patro: 8.00–20.00), So–Ne 9.00–20.00

Přečtěte si další recenze na restaurace:

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie



Čtěte také

Události  Genetika, ilustrační foto

Navrhněte si dítě. Éra jedináčků přeje genetické optimalizaci potomků

Ve stínu úvah, co se stane, až počet obyvatel planety stoupne o další miliardy, zůstává…

před 6 hodinami

Šéf labouristů Jeremy Corbyn

Ruský vliv v britské kampani: Corbyn použil pochybný dokument

Dokument britské vlády o obchodních rozhovorech se Spojenými státy, který v předvolební…

7. prosince 2019

 Železniční přejezd, ilustrační foto

Přejezdy pro hvězdy. V Česku mají zmizet tisíce křížení kolejí a vedlejších silnic

Česko má železniční přejezd na každém kilometru trati. Správce železnice chce vymýtit…

7. prosince 2019

 Ilustrace k eseji Freedom for Tibet y Catalunya

Esej: Freedom for Tibet y Catalunya

Proč jsou podpora nezávislosti Tibetu a názor, ze české národní zájmy jsou zpozdilým …

7. prosince 2019

Praha „Véčko“ na Pankráci

Vídeň, náš vzor. O osudu Prahy v UNESCO se rozhodne na jejím horizontu

Praha je v ohrožení. Kdo to nevěděl, mohl se to dočíst nejpozději na konci října ve…

7. prosince 2019

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Jak připravit auto na zimu
Stres je všudypřítomný. Jak se jej zbavit?
Pro koho se příští rok sníží limit doplatků za léky?
Do čeho Češi nejčastěji spoří a investují
Nechodíte rádi do banky? Nevadí, již nemusíte
Auta
Krásná Alfa Romeo 2600 Sprint byla v 60. letech postrachem…
Nová studie ukázala, že výroba baterií je ekologičtější. Je to definitivní vítězství elektromobilů?
Ford vyrábí autodíly z kávového odpadu od McDonald’s
Dähler vyladil nové BMW X3 M a X4 M až na 449 kW a 760 Nm. A to je prý teprve začátek
Nový mýtný systém v provozu
Hry pro příležitostné hráče