Velká úroda v pražském Grand Cru

02. října 2016, 10:00 - Petr Holec
02. října 2016, 10:00

V restauraci Grand Cru mají po krátké rekonstrukci nové večerní menu, určitě jedno z nejlepších.

Jan Punčochář má v restauraci novou vytouženou kuchyň a k ní samozřejmě patří i nové večerní menu. Jeho vaření nikdy nešlo zaškatulkovat podle módních trendů: už od dob Le terroir praktikuje špičkovou moderní gastronomii včetně experimentů. Nikdy ale zbytečně nečaroval se skupenstvím ingrediencí ani jídlo nezbavoval výrazné chuti. Taky vás ale neničil její brutalitou, jak to umí skandinávská kuchyně. Nebo jinak: v jeho menu nikdy nenajdete mrkvový talíř, maso v Grand Cru ale pořád zůstává masem.

Nové večerní menu je podle mě Punčochářovo nejlepší. Jeho přímost a chytrá kombinace ingrediencí i chodů navíc potěší i ty, na které bylo jeho jídlo někdy zbytečně komplikované, a to i před čtvrtou lahví vína. Vše začíná už u amuse bouche: chleba s telecím morkem i pita chléb plněný kuřetem a lilkem jsou samozřejmě klasické jednohubky, hrají ale tisícem a jednou chutí včetně jemné ostrosti. Amuse bouche má sice v puse jen polechtat, chuť téhle si ale budete pamatovat dlouho. Nebo aspoň já si ji pamatuji ještě nad klávesnicí.

Přečtěte si o ruské expanzi Kozloven:

Východní expanze: Kozlovny míří do Ruska

Studené gazpacho zakápnuté olivovým olejem je hebké jako samet a navíc v něm sedí křehké a šťavnaté uzené kachní prso. Předkrm vás perfektně osvěží a stejně tak i smažený kalamár plněný rajčetem a fetou, na talíři ještě doplněný velkou krevetou, bazalkou a čerstvou zeleninou. Kalamár má téměř průhledné delikátní mořské maso, jehož chuť rajče s fetou podpoří. Všechny ingredience se podporují nejen chutí, ale navíc se na talíři netlučou ani konzistencí. A ladí k sobě i esteticky, netrápí vám oči. Nikdo z personálu neodporuje, když říkám, že připravit tenhle předkrm chce svůj čas.

Ano, největší peckou má vždy být hlavní chod, k němu veškeré drama směřuje. Pro mě ale největší peckou nového menu zůstává nanuk. Nejde o zmrzlinu z večerky, ale v červeném víně marinované foie gras s cibulovou marmeládou a ořechy ve tvaru nanuku, do nichž je zabodnutá i klasická nanuková špejle. Žádná špičková restaurace, která nemá své originální foie gras, podle mě není hodná vaší kreditky. Tohle krémové foie gras, servírované s tmavými naloženými višněmi, je hodné i dvou kreditek. A zvlášť v kombinaci se starším tmavě zlatavým tokajským, které vám tuhle delikatesu pomůže spláchnout rychleji, než kvůli ní krmí nebohé kachny a husy.

Důstojná tečka

Všichni míváme v restauracích svá hororová jídla připravená z ingrediencí, které nemusíme. Mým hororem měly být gratinované hřiby se žloutky a parmezánem, jídlo s výrazným aroma teplého sýra a hub.

Nebyly: žloutky dodaly jemným a na tenké plátky nakrájeným hřibům krémovost a parmezánu bylo na talíři naštěstí jen decentně. Jen bych k jídlu s hutnými žloutky volil hutnější víno než španělské bílé s poměrně krátkým koncem.

S jehněčím hřbetem se málokdy můžete splést, pokud v kuchyni nepáchají vyložené zlo. Punčochář z něj dělá křehký a uprostřed tmavě rudý steak podávaný s pošírovanou cibulí, datlemi a omáčkou ze zeleného pepře. Someliér k němu vybral základní burgundské, výrazné maso s omáčkou ale podle mě lépe podtrhne trochu větší víno, klidně také burgundské. Menu končí podobně, jako i začíná -perfektně: panna cotta z kachních jater s třešňovým sorbetem a voňavým lesním ovocem je důstojnou tečkou za skvělou hostinou.

Grand Cru
Lodecká 4, Praha 1
T: 775 044 076
E: info@grand-cru.cz www.grand-cru.cz
Otevřeno: Po-Pá: 11.30-15.00, 18.00-23.00 So: 17.00-23.00
Přečtěte si, jak naše zvyky berou v zahraničí:

Ve světě nás berou jako pivní zemi, říká česká Master of Wine


Přečtěte si i o dalších pražských restauracích:

Jednooký král špičkové gastronomie sídlí v pražských Holešovicích

Chilli Point: Někdo to rád opravdu pálivé


Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Jak se vám zvýší splátka hypotéky při refinancování?
8 mýtů, kterým při placení sociálního pojištění nevěřte
Týkají se vás nedoplatky na daních? Pozor, exekutoři už je začali vymáhat
Budete platit daň z příjmu z prodeje nemovitosti?
Do čeho investovat, abychom ušetřili
Auta
Video: To nejlepší z Goodwood Revival 2017
Také Toyota Auris (ne)míří do terénu. Verze Freestyle přidává plasty, ale nic dalšího
Už i Hyundai přechází na uhlíková vlákna, prozrazuje nový patent
Mazda představila svou Škodu Kodiaq. Sedmimístná CX-8 ale do Evropy nemíří
Hyundai i30 N se už vyrábí. Do konce roku vznikne pouze 1450 exemplářů
Technologie
Na nereferenční Radeony RX Vega se může čekat až do půlky října, výrobci nemají čipy
Některé počítače HP se po servisní aktualizaci Windows 10 spouští až 10 minut
Tohle by mohla být revoluce. Pi Charger slibuje první opravdu pohodlné bezdrátové nabíjení
Ovladač od Nvidie způsobuje problémy s Nočním osvětlením [Windows Insider]
Naděje v kauze drahých pamětí. Výrobci DRAM konečně investují do zvýšení kapacit
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít