Menu Zavřít

Zachránce komunistů

17. 4. 2018
Autor: Redakce

Při vší fascinaci tím, na jakých podmínkách vlády se Andrej Babiš napodruhé dohodne s ČSSD, nějak zapadá efekt KSČM. Tahle strana, na jejíž přízni bude osud vlády záležet, si nemohla přát lepší dárek. V téhle chvíli totiž díky Babišovi přežívá svou klinickou smrt. Ano, Babiš je zachráncem českých komunistů a na svém sjezdu by mu za to rudí měli poděkovat.

Komunisté se začnou poprvé od pádu svého režimu podílet na podobě české vlády. Tahle nemilá zpráva se rodí přesně ve chvíli, kdy za jejich smutnou kapitolou mohla historie pomalu začít psát tečku. KSČM má za sebou nejhorší volební výsledek od svobodných voleb v roce 1990. Ztratila voliče. Spolu s ústupem z politiky přichází o státní příspěvek, a že by ji nad vodou podrželi sponzoři, také nejde říct. Strana má teď před sjezdem, a když se podíváme na její kádry a budeme uvažovat o změně, tak nemá z čeho vybírat.

Pokud to tedy pojmenujeme pregnantně: KSČM se personálně i finančně hroutí. Co se mělo stát přirozeně hned v roce 1990, se stává sice až nyní, ale všichni, kdo kvůli těmto lidem přišli o majetek, zdraví nebo příbuzné a známé, si určitě řeknou: No konečně. Jen hrstka masochistů by pak sledovala zprávy z jejich sobotního sjezdu v Nymburce a pobavila se nad tím, jak se mezi sebou zbytky frakcí pohádaly.

Jenže přesně v téhle chvíli se děje něco, čemu komunisté ze své podstaty nemohou věřit. Je to zázrak. Stranu, která je na odchodu z českých dějin, z čiré lásky použije, povýší a dost možná resuscituje její pohrobek Babiš. Ne, že by neměl na výběr z jiných partají. Ale chce být za každou cenu premiér a trestní stíhání, případně soudní rozhodnutí potvrzující jeho příslušnost k StB, je pro většinu normálních stran překážkou.


Z komunistů jsou rázem horliví vyjednavači:

Komunisté jsou ochotni jednat o vládě s Babišem i SPD

 Šéf KSČM Vojtěch Filip a komunistický poslanec Alexander Černý


Jak asi musí být Babišovi předseda KSČM Vojtěch Filip vděčný. Doslova mu zachránil židli pod zadkem, protože žádné politické vedení by nemohlo přežít takový volební výprask, jako dostali komunisté. To, že budou mít vliv na vládní program a obsazení ministerstev, že se pro ně otevřou místa ve státních firmách, dělá rázem z neúspěchu výhru.

EBF24

Vlastně to zní jako dost bizarní příběh. Velkokapitalista Andrej Babiš v přímém přenosu zachraňuje v Česku komunistickou stranu. A co je ještě divnější, dohromady nikomu to nevadí. Tahanice o to, na kolika ministerstvech se Babiš dohodne s ČSSD, je vzhledem k tomu velmi podružná. Na tenhle příběh možná není upřená pozornost jen proto, že jde mimo oficiální marketingovou strategii ANO. Ale to ještě neznamená, že se neděje.

Přečtěte si další komentáře Petra Weikerta:

Zeman začal topit

Prezidentská cesta do USA, díl 2369

Držíme kabinu

Když se v ANO mlčí

Proč je Okamura hrozbou pro Babiše

Test mlátičkou

Nový přítel Chovanec

Referendum o Babišovi je rozhodnuto

Švédské stoly

Malý průvodce průzkumem vlastního mínění

Nedůvěrná vláda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).