Menu Zavřít

Velký návrat na TikTok. Hudba Rihanny, Adele i Biebera se opět objeví na populární sociální síti

6. 5. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Písně Rihanny, Adele, Justina Biebera a dalších slavných amerických zpěvaček a zpěváků se už brzy vrátí na sociální síť TikTok
  • Umožní to uzavření nové dohody se společností Universal Music Group. Ta z populární platformy nedávno stáhla veškerou svoji hudbu kvůli sporům o licenční poplatky
  • Podle analytiků smlouva zdvojnásobí příjmy Universalu z TikToku na zhruba 200 milionů eur ročně

Lady Gaga, Coldplay, Ariana Grande, Adele, Rihanna či Justin Bieber. Známé písně těchto slavných umělců, které na začátku roku zcela zmizely z populární sociální sítě TikTok, se na platformu opět vrátí. Umožní to nová dohoda se společností Universal Music Group (UMG), jež vedle zmíněných interpretů zastupuje rovněž mnoho dalších zpěváků, zpěvaček a hudebních kapel.

Uzavření licenční smlouvy povede podle CNN k tomu, že do dvou týdnů budou moci uživatelé TikToku ke svým videím opět připojit hudbu od umělců UMG. Všechna dříve vytvořená videa s hudbou patřící této společnosti, která byla platformou ztlumena kvůli porušení autorských práv, pak budou opět odblokována a zpřístupněna.

Současnou dohodou tedy definitivně skončí dlouhý spor o výši licenčních poplatků, jež měla sociální síť za používání známých písní zaplatit. „Dosáhli jsme významného pokroku v oblasti komerčních a marketingových příležitostí. Zároveň také poskytujeme větší ochranu mnoha našim umělcům,“ uvedl digitální ředitel UMG Michael Nash.

Boj proti umělé inteligenci

Podle analytiků je nová smlouva jasným vítězstvím Universal Music Group a na výdělky firmy bude mít velmi pozitivní dopad. „Za konzervativního předpokladu by dohoda mohla zdvojnásobit příjmy Universalu z TikToku na 200 milionů eur (asi pět miliard korun) ročně, což představuje dvě procenta celkových příjmů společnosti,“ nechali se slyšet odborníci ze společnosti UBS.

Ani jedna strana sice nezveřejnila jakékoliv podrobnosti o novém finančním uspořádání, ve společném prohlášení ale firmy uvedly, že dohoda poskytne lepší odměny skladatelům a umělcům UMG. Zajistit to má třeba „nová funkce integrovaného prodeje vstupenek na koncerty“ či nástroj, který uživatelům umožňuje přidat si hudbu z videí na TikToku do jejich oblíbené hudební aplikace.

Zpívánky za miliardy. Justin Bieber prodal po vzoru jiných umělců práva na své písně, novému trendu pomohla pandemie i TikTok
Přečtěte si také:

Zpívánky za miliardy. Justin Bieber prodal po vzoru jiných umělců práva na své písně, novému trendu pomohla pandemie i TikTok

Další důležitou součástí smlouvy je pak ustanovení, že obě společnosti budou „spolupracovat na zajištění toho, aby rozvoj umělé inteligence (AI) v hudebním průmyslu chránil lidské umění a výdělky skutečných umělců a skladatelů“. Rostoucí využívání nahrávek generovaných AI by totiž podle UMG vedlo k tomu, že by se „masivně rozmělnily licenční poplatky pro lidské umělce“.

TikTok musí řešit ještě větší problém

Universal Music Group stáhla svoji hudbu z TikToku letos v únoru poté, co se oběma firmám nepodařilo dosáhnout dohody o licenčních poplatcích. V té době vedení UMG obvinilo sociální síť z toho, že se „pokouší vybudovat obchod založený na hudbě, aniž by za ni umělcům spravedlivě zaplatila“.

EBF24

Po tomto prohlášení následovala dlouhá kola vyjednávání, z nichž vyplývalo, že TikTok má o hudbu interpretů UMG velký zájem. Minulý měsíc ostatně sociální síť uzavřela podobnou dohodu i s nejpopulárnější americkou zpěvačkou současnosti Taylor Swift, a to těsně před vydáním jejího nového alba The Tortured Poets Department. Ani v tomto případě nebyly zveřejněny žádné podrobnosti ohledně nové smlouvy.

Hudební průmysl díky streamovacím platformám narostl na 582 miliard. Největší úspěch na nich mají BTS a Taylor Swift
Přečtěte si také:

Hudební průmysl díky streamovacím platformám narostl na 582 miliard. Největší úspěch na nich mají BTS a Taylor Swift

TikTok má sice díky oběma dohodám o jeden zásadní problém méně, firmu ale nyní trápí především možný zákaz jejího působení ve Spojených státech. Příslušný zákon nedávno schválil tamní Kongres, a to především kvůli obavám z poskytování soukromých dat Američanů čínské vládě. Omezení má začít platit až od začátku příštího roku, odborníci ovšem očekávají, že ho Číňané u amerických soudů napadnou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).