Menu Zavřít

V Brně porušila zákon více než polovina kontrolovaných restaurací

Autor: Euro.cz

V Brně porušila zákon více nežpolovina z 31 restaurací, které zde kontrolovala Česká obchodníinspekce. Nejčastěji hostinští nedodržovali správnou míru. Vedlebrněnských restaurací šlo i o pohostinství na Brněnské přehradě.Někteří majitelé ale tvrdí, že by své hosty neošidili za žádnýchokolností.

„Musel bych být úplný blázen; já přece potřebuji, aby se misem hosté vraceli,“ uvedl majitel Hospody U kotvy na přehraděLumír Hřebačka. Negativní zkušenost hostů by se totiž zcela jistěnežádoucím způsobem odrazila na jeho dlouholeté snaze vybudovatfungující a známý podnik se zastávkou lodní dopravy. „Podstatnoučást sortimentu nealko mám navíc ve skle, tudíž bych musel přišizení snad upíjet,“ doplnil s úsměvem podnikatel.

MM26_AI

Restaurační provozy pravidelně kontrolují i hygienici. Podleinformací Krajské hygienické stanice Brno závisí situace přímo vkuchyních jen na provozovateli či majiteli objektu. „Odebírají sevzorky, ale dílčí zpravování výsledků nemáme,“ řekla ČTK jedna zpracovnic oddělení hygieny výživy. Všechny zatím odebrané vzorkymasa či zmrzliny ale podle ní byly bezvadné.

ČOI při svých mimořádných kontrolách vedle chybné míry nápojůnejčastěji zjistila používání patřičně neověřených sklenic, a tov šesti případech. Jeden z provozovatelů prodával i tabákovévýrobky za nižší cenu, než bylo uvedeno na kolku. Číšníci rovněžčtyřikrát neseznámili hosta s cenou a dvakrát vydali účtenku bezpředepsaných údajů. Chybný účet vydali hospodští jen jednou. ČOIna místě uložila šest blokových pokut za 6500 Kč a v 11 případechzahájila správní řízení.

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek